انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا و چالش استیضاح ترامپ
با اعلام رسمی فرایند استیضاح رئیس جمهوری آمریکا در مجلس نمایندگان، اردوگاه جمهوری خواهان که همه توان خود را برای حمایت از ترامپ به کارگرفته بود با چالش جدی روبرو شداست.
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرار است روز سه شنبه 13 آبان سال 1399 مقارن با سوم نوامبر 2020 برگزار شود. در آن روز، همچنین سرنوشت همه 435کرسی مجلس نمایندگان و 34 کرسی از صد کرسی مجلس سنا توسط رای دهندگان آمریکایی معلوم می شود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری فعلی آمریکا از 18 فوریه 2017، به صورت رسمی تبلیغات انتخابات خود برای ریاست جمهوری 2020 را آغاز کرد. کمیته ملی جمهوری خواهان در فوریه 2019، تصمیم گرفت تا رقیبی برای دونالد ترامپ اعلام نکند.
اما افشای تماس تلفنی ترامپ، با همتای اوکراینی خود در 25 ژوئیه 2015، جنجال بسیاری در محافل سیاسی و رسانه ای به پا کرده است که می تواند حتی تا استیضاح ترامپ پیش برود.در این تماس تلفنی براساس گزارش منابع اطلاعاتی، ترامپ، هشت بار از همتای اوکرایتی خود خواسته تا پرونده هانتر بایدن، پسر جو بایدن را دوباره بررسی کرده و در این زمینه با وکیل شخصی ترامپ، رودی جولیانی همکاری کنند.
فرایند استیضاح در آمریکا ابتدا در کمیسیون حقوقی مجلس نمایندگان کلید می خورد و بعد از انجام تحقیقات و جمع آوری مدارک، استیضاح در مجلس نمایندگان به رای گذاشته می شود و اگر تصویب شود، بعد از آن باید در مجلس سنا درباره آن رای گیری شود.
مجلس سنا همانند دادگاه عمل می کند و در واقع مکانی برای دادگاهی کردن رئیس جمهور است. در صورتی که دو سوم اعضای سنا یعنی 67 نفر به استیضاح رای دهند، رئیس جمهور آمریکا عزل می شود. با توجه به اینکه مجلس نمایندگان در کنترل دموکرات هاست، این فرایند سریعتر طی می شود.
براساس گزارش ان بی سی نیوز، از 235 نماینده دموکرات در کنگره تاکنون 118 نفر از فرایند استیضاح ترامپ حمایت کرده اند. اما در سنا که اکثریت با جمهوری خواهان است، این فرایند متوقف خواهد شد. به همین دلیل، جمهوری خواهان بیش از آنکه نگران موفقیت استیضاح باشند، نگران تاثیرات آن بر افکار عمومی و پایگاه رای دهندگان آمریکایی هستند.بویژه اینکه اگر دموکرات ها به صورت مکرر، مصاحبه با افراد مطلع با مسئله اوکراین با روسیه و فرایند استیضاح را در رسانه ها که اکثرا به لیبرال ها و دموکرات ها وابسته هستند، منتشر کنند، این وضعیت به ضرر ترامپ و در نهایت جمهوری خواهان خواهد شد. بر همین اساس، در حال حاضر در اردوگاه جمهوری خواهان تلاش هایی برای رقابت با ترامپ دیده می شود و برخی در مغایرت با سیاست های کمیته ملی، نامزدی خود را برای رقابت با ترامپ در حزب جمهوری خواه اعلام کرده اند. که در این میان بیل ولد تاجر امریکایی، مهمترین رقیب ترامپ، محسوب می شود.
به گزارش شبکه تلویزیونی سی ان ان در سوم ماه مه 2018، حزب جمهوری خواه، کمیته مناظرات انتخاباتی مقدماتی خود را به دلیل نگرانی از ظهور یک رقیب جدی برای دونالد ترامپ، لغو کرد. این تصمیم جمهوری خواهان با انتقاد محافل رسانه ای و سیاسی مواجه شده و آن را مغایر با فرایندهای انتخابات دموکراتیک می دانند. ترامپ پیش از این اعلام کرده بود که هیچ علاقه ای به مشارکت در مناظرات مقدماتی ندارد و برای آنها هیچ اعتباری قائل نیست.
با وجود این، در صورتی که فرایند استیضاح، پایگاه رای ترامپ را به صورت جدی خدشه دار کند، ممکن است، جمهوری خواهان در تصمیمات فعلی خود تجدیدنظر کنند.
هر چند به نظر می رسد که دموکرات ها به جز ترامپ، گزینه جدی دیگری برای رقابت با دموکرات ها مد نظر ندارند، اما رسوایی های سه سال گذشته ترامپ، بویژه در زمینه های اخلاقی و سیاست خارجی و پیامدهای ناشی از استیضاح ترامپ از جمله تاثیرات آن بر رای دهندگان جمهوری خواه، نشان می دهد جمهوری خواهان برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری 2020، مسیر دشواری پیش رو خواهند داشت.
البته حتی در صورت از دست دادن رای مردم و کمتر بودن آرایش در مقایسه با نامزد دموکرات ها، با توجه به فرآیند غیردموکراتیک انتخابات در آمریکا باز هم احتمال پیروزی ترامپ وجود دارد.
در انتخابات ریاست جمهوری 2016، هیلاری کلینتون حدود سه میلیون رای بیشتر از ترامپ به دست آورده بود، اما با توجه به رای الکترال ترامپ، او در انتخابات پیروز شد.
---------------------------
تهمینه بختیاری