پخش زنده
امروز: -
مهمترين عوامل موثر بر ميزان نقدينگي، کسري بودجه دولت، سودهاي بانکي، اضافه برداشت (استقراض) بانک ها از بانک مرکزي، افزايش سوداگري، خلق نقدينگي از طرف بانک ها و افزايش نرخ ارز، عنوان مي شود.
پژوهش خبری صدا وسیما: نقدینگی از ضرب پایه پولی در ضریب فزاینده حاصل می شود و در زبان ساده، مجموع اسکناس، مسکوکات و منابع اعتبارات بانکی (سپرده های دیداری) است. در یک اقتصاد سالم، رشد نقدینگی یعنی، رشد تولید و رشد اقتصادی، اما این رشد در اقتصاد بیمار و سوداگر، مانند سم عمل می کند و نه تنها شرایط را برای تولید پایدار سخت خواهد کرد، بلکه به تورم و رکود دامن خواهد زد. در چند دهه اخیر ضریب فزاینده، مهم ترین عامل ایجاد نقدینگی در کشور بوده است. کارشناسان، نقدینگی را به جریان خون اقتصاد تشبیه می کنند، که از طرفی موجب حیات آن است و از طرف دیگر در صورت کم یا زیاد شدن آن سلامت اقتصاد به خطر می افتد، به عبارت دیگر، میزان نقدینگی همواره باید ثبات و انضباط داشته باشد، اما نبود هماهنگی میان درآمدها و هزینه های دولت ها، همواره سبب خلق نقدینگی می شود، که آسان ترین راه جبران آن، چاپ پول است، که متاسفانه هر واحد آن، نقدینگی را با سرعت زیاد بالا می برد و یا اگر میزان تسهیلات پرداختی بانک ها، بیش از میزان بازپرداخت تسهیلات شود، افزایش تدریجی خلق پول، اتفاق می افتد، حال اگر به همین میزان سرعت گردش پول و فعالیت-های اقتصادی افزایش نیابد، اقتصاد با تورم روبه رو می شود.
در این پژوهش، با استفاده از روش اسنادی، علاوه بر وضعیت نقدینگی فعلی و روند آن در سال های پس از انقلاب، علل موثر بر حجم نقدینگی و راهکارهای کنترل و مدیریت آن نیز، مورد بررسی قرار گرفته است.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // تینا صالحی