همایش توسعه فعالیتهای اکتشافی ایران؛
انقلاب معدنی با توسعه اکتشاف
وزیر صمت: سالانه ۵۰۰ میلیون تن صنایع معدنی در کشور استخراج میشود
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای رضا رحمانی در همایش توسعه فعالیتهای اکتشافی ایران افزود: همه تلاش خودمان را باید بکار گیریم تا انقلاب معدنی، به معنی واقعی کلمه در کشور صورت گیرد که بخش مهمی از آن به اکتشافات بر میگردد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: سالانه ۵۰۰ میلیون تن صنایع معدنی در کشور استخراج میشود که حجم بالایی است، اما راضی کننده نیست.
وی اضافه کرد: البته پس از اکتشاف و در مرحله استخراج و بهره برداری از صنایع معدنی، نیازمند استفاده از ظرفیتهای شرکتهای دانش بنیان به منظور بهره گیری از فناوریهای نوین و همچنین توسعه اشتغال این شرکتها هستیم.
رحمانی گفت: اینگونه تصور نشود که معدن در هر منطقه ای، باعث شکاف و ایجاد گودال میشود بلکه مردم هر منطقهای که معدن در نزدیکی آنها فعالیت میکند باید احساس کنند فقر از آنجا رخت بر میبندد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین بر ضرورت همراهی و همکاری شرکتهای اکتشاف و استخراج معادن با محیط زیست تاکید کرد و افزود: همه فعالیتها باید به گونهای باشد که آسیبی به محیط زیست وارد نشود که در این زمینه میتوان از تجربیات دیگر کشورها استفاده کرد.
وی با بیان اینکه در زمینه تولید صنایع معدنی غیر از آلومینیوم وضعیت بسیار خوبی داریم گفت: ۷۰ درصد نیاز آلومینیوم کشور از واردات تامین میشود، اما ما برای این مهم و تامین حداکثری آن از داخل، برنامه داریم.
رحمانی توجه به استخراج صنایع معدنی از عمق زیاد تاکید کرد و افزود: متاسفانه بیشتر استخراج از معادن در کشور در عمق سطحی و عرضی صورت میگیرد در حالیکه در بسیاری از کشورهای دنیا استخراج به بالای ۲۰۰ متر میرسد که این مهم باعث افزایش بهره وری معادن خواهد شد.
در این مراسم همچنین بین سازمان فضایی ایران و سازمان توسعه و نوسازی و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) تفاهم نامه همکاری امضا شد.
علی اصغر زاده؛ مدیر اکتشاف سازمان توسعه
مس، سنگ آهن و زغال سنگ بیشترین سهم اکتشافات معدنی
مدیر اکتشاف سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران گفت: مس، سنگ آهن و زغالسنگ بیشترین سهم در اکتشاف مواد معدنی را در کشور دارد.
علی اصغر زاده در همایش توسعه فعالیت های اکتشافی ایران افزود: اهداف اکتشافی جهان از سال 2008 تا 2018 به سمت طلا متمایل شده است به طوری که طی این مدت سهم طلا از 35 درصد به 50 درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: مس و روی نیز تقریبا توانستند سهم خود را حفظ کنند اما در سایر مواد معدنی سهم فعالیت های اکتشافی کاهش یافت و اگر در ایران در مقایسه با برخی کشورها بیشتر اکتشافات روی مس، سنگ آهن و ذغال سنگ تمرکز دارد به این دلیل است که هدف فعالیت های اکتشافی در ایران تنها سود آوری نیست بلکه تامین مواد اولیه مورد نیاز صنایع معدنی است.
مدیر اکتشاف ایمیدرو ضمن اشاره به رابطه مستقیم قیمت فلزات و بودجه اکتشافی در جهان اعلام کرد: بودجه اکتشافی جهان در سال 2018 میلادی 10.1 میلیارد دلار بود که پیش بینی می شود در سال 2019 میلادی 10 درصد افزایش یابد.
وی یاد آور شد: سالانه 70 تا 80 ذخیره مواد معدنی در جهان کشف می شود و تاکنون بیشترین میزان کشف ذخایر مربوط به سال 2012 میلادی بوده به طوری که در آن سال 149 ذخیره اکتشافی به ثبت رسید البته تقریبا معادن بزرگ سطحی در سراسر جهان کشف شده و باید بر اکتشافات عمیق تمرکز تا ذخایر پنهان را کشف کرد.
اصغر زاده گفت: یکی از اهداف اکتشاف در ایمیدرو استقلال و خودکفایی کشور است به گونه ای که با اکتشاف مواد معدنی از واردات آنها جلوگیری شود. همچنین رفع کمبود مواد معدنی در کشور و تامین خوراک صنایع و ایجاد اشتغال و توسعه متوازن از دیگر اهداف اکتشاف در ایمیدرو است.
وی اکتشاف پهنه ها، انجام عملیات تا مرحله صدور پروانه های اکتشافی و اکتشافات تکمیلی در معادن را محورهای فعالیت اکتشافی ایمیدرو اعلام کرد.
اصغر زاده کشف منابع معدنی متنوع، جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی، کمک به توسعه متوازن، کشف فلزات راهبردی و ایجاد اقتصاد چند محصولی و گام برداشتن در جهت توسعه پایدار و تبدیل معدن را از اهداف فعالیت های ایمیدرو در معادن دانست.
مدیر اکتشاف ایمیدرو افزود: مجموع پهنه های اکتشافی ایمیدرو از سال 93 تاکنون به 651 هزار کیلومتر مربع می رسد که در قالب 101 پهنه در 30 استان کشور در حال انجام است که از این میزان 257 هزار کیلومتر مربع به اتمام رسیده و 66 هزار کیلومتر مربع نیز به بخش خصوصی واگذار شده است.
اصغرزاده ادامه داد: ایمیدرو در حال انجام اقدامات مهمی برای توسعه و توانمندسازی بخش اکتشاف است که از جمله می توان به تاسیس کنسرسیومی از بزرگترین شرکت های صنعتی و معدنی، انعقاد تفاهم نامه با سازمان های موثر در حوزه اکتشاف، ایجاد ظرفیت های جدید سرمایه گذاری در کشور، احیا و فعال سازی معادن کوچک ، تامین ارز مورد نیاز شرکت های حفاری وتجهیزاتی اشاره کرد.
رئیس ایمیدرو
امسال؛ بهره برداری از حدود 4 میلیارد دلار صنایع معدنی
رئیس هیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران گفت: امسال 3 میلیارد و 900 میلیون دلار طرح های مربوط به صنایع معدنی در استان های مختلف کشور به بهره برداری می رسد.
خداد غریب پور در همایش توسعه فعالیت های اکتشافی ایران افزود: در بخش اکتشاف و استخراج صنایع معدنی، سرمایه گذاری های خوبی صورت گرفته که نیازمند توسعه آن به ویژه در مناطق روستایی و محروم هستیم.
وی ادامه داد: اکثر معادن کشور در 20 کیلومتری روستاها وجود دارد که سرمایه گذاری در آن می تواند به رفع فقر و محرومیت زدایی در این مناطق و همچنین توسعه اشتغال شود.
آقای غریب پور گفت: ایمیدرو این توان را دارد که عمده اکتشاف معادن را در استان ها بر عهده بگیرد و امسال نیز تمرکز ما بر اکتشاف معادن در پهنه 300 هزار کیلومتری مربع به ویژه در 20 استان است.
وی با بیان اینکه استقبال بازار سرمایه از معادن و صنایع معدنی بسیار بالا و خیره کننده است افزود: به عنوان نمونه حجم سود، سرمایه برخی کشورهایی همچون مبارکه و گل گهر به 20 هزار و 10 هزار میلیارد تومان می رسد که این نشان دهنده استقبال مردم در بازار سرمایه از صنایع معدنی است.
آقای غریب پور اضافه کرد: در آینده هم تلاش خواهیم کرد راه را برای ورود بیشتر صنایع معدنی به بازار سرمایه فراهم کنیم.
رئیس هیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران همچنین گفت: امسال در سراسر کشور 150 معدن متوسط که نیمه فعال یا غیرفعال شده بودند به چرخه فعالیت باز خواهند گشت که این خود باعث اشتغال مستقیم برای 3 هزار نفر خواهد شد.