سفر اردوغان به نیویورک و تنش در روابط ترکیه با امریکا
رجب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در حالی برای شرکت در نشست عمومی سازمان ملل متحد به نیو یورک رفته که بعید است دیدارهایش با مقامهای امریکایی از اختلافات دو طرف بکاهد.
رجب طیب اردوغان در شرايطي براي شرکت در مجمع عمومي سازمان ملل به نيويورک رفته است که يکي از برنامه هاي او در اين سفر ديدار با مقام هاي امريکايي و گفتگو در باره مسايل مورد اختلاف دو طرف است. اردوغان پس از ورود به نیویورک با ترامپ تلفنی گفتگو کرد و لیندسی گراهام سناتور جمهوری خواه و از افراد نزدیک به رئیس جمهور آمریکا را به حضور پذيرفت و با او در باره موضوعات منطقه ای مذاکره کرد.
گراهام بعد از دیدار با اردوغان رئیس جمهور ترکیه در مصاحبه با خبرگزاری آناتولی گفت: مذاکره با رئیس جمهور ترکیه بسیار سازنده بود. مسئله سوریه نیز مطرح شد و امیدوارم که روابط راهبردی سطح بالاتری بین ترکیه و آمریکا بوجود آید. بازگشت ترکیه به طرح تولید اف 35 و امضاء قرارداد تجارت آزاد بین دو کشور نیز اهمیت زیادی دارد.
وی افزود: حمایت ترکیه از روند مبارزه با داعش در شمال شرق سوریه و پیشگیری از پیروزی نظامی بشار اسد بسیار مهم و غیر قابل اجنتاب است. ترکیه نه تنها درباره سوریه، بلکه درباره تحولات منطقه ای متحد بسیار مهم آمریکاست.
سخنان لیندسی گراهام در خصوص بازگشت به طرح تولید اف 35 هشداری به دولت ترکیه درباره فعال سازی سامانه موشکی اس 400 و همچنین تاکید او بر لزوم پیشگیری از پیروزی نظامی بشار اسد از نگرانی های امریکا در خصوص نزدیکی آنکارا به دمشق حکایت دارد.
در روابط ترکیه و آمریکا وحدت نظر ، تنش و تضادهایی نیز وجود دارد. ترکیه درباره تحولات قفقاز از مواضع آمریکا و غرب در قبال گرجستان، اوکراین، شبه جزیره کریمه حمایت می کند. ترکیه برخلاف آمریکا و اروپا از تحریمهای روسیه و ایران حمایت نمی کند.
ترکیه و آمریکا ظاهرا در مبارزه با تروریسم همکاری می کنند. اما در تبین و تعریف تروریسم اختلاف نظر دارند. ترکیه گروه فتح الله گولن را که متهم به انجام کودتای خونین نافرجام 15 ژوئیه 2016 است ، گروه تروریستی می داند و محمد فتح الله گولن رهبر گروه که در آمریکا حدود 200 مدرسه و آموزشگاه ایجاد کرده است تحت حفاظت سیا و اف بی آی در ایالت پنسیلوانیا اقامت دارد. آمریکا درخواست ترکیه برای استرداد فتح الله گولن را رد کرده است.
ترکیه حزب اتحاد دموکراتیک و نیروهای دموکراتیک کردهای سوری را تروریست می داند. اما بنا به گفته اردوغان، پنتاگون از این گروه تروریستی به بهانه مبارزه با تروریسم داعش حمایت می کند و تا کنون ده ها هزار سلاح انفرادی ویا نیمه سنگین پیشرفته نظیر موشکهای ضد تانک، ضد هوایی ، پهپادهای اطلاعاتی و خودرو های زرهی و سیستم های راداری را به نیروهای دموکراتیک سوری که ستون فقرات آن متشکل از پ ک ک و یگانهای مدافع خلق است تحویل داده است.
مسئله قابل توجه دیگر این است که : کریس مایر مسئول هماهنگی آمریکا در امور مبارزه با داعش چند روز قبل در پنتاگون گفت: برچیدن سپرها و استحکامات توسط یگانهای مدافع خلق و نیروهای دموکراتیک سوری و غقب نشینی آنها از برخی مواضع در شمال شرق فرات سوریه به معنی اجازه ورود ارتش ترکیه به مناطق شرق فرات نیست که این به معنای اختلاف نظر دو کشور در خصوص منطقه به اصطلاح امن است.
کریس مایر ادعا می کند: ایجاد منطقه امن در شمال شرق سوریه با هدف حفظ امنیت مرزی مورد نظر ترکیه و امینت نیروهای دموکراتیک کرد سوری است. در حالیکه آنکارا این اقدامات امریکا را با هدف تجزیه سوریه ارزیابی می کند که می تواند تمامیت ارضی ترکیه را نیز با تهدید روبرو سازد.
-----------------------------
سيد علي قائم مقامی