پخش زنده
امروز: -
عطوان : تحریم های روزافزون علیه ایران که به وبال گردن دولت ترامپ تبدیل شده ، نتایج معکوس داده است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ، سردبیر روزنامه الکترونیکی رای الیوم نوشت : ترامپ واقعا گرفتار شده است و تنش آمریکا با ایران نشان داد او «خرگوشی کاغذی» است و همه کاری که می تواند برای حفظ آبرو و سرپوش گذاشتن بر شکست هایش انجام دهد ، اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران است که به وبال گردن دولتش تبدیل شده و نتایج معکوس داده است.
پایگاه اینترنتی رأی الیوم این پرسش را مطرح کرد که وقتی ترامپ به مقامات سعودی می گوید «با ایران بجنگید، ما از شما پشتیبانی می کنیم» منظورش چیست و آیا اعزام چند صد سرباز به ریاض، حمایت از عربستان محسوب می شود؟
«عبدالباری عطوان» سردبیر رأی الیوم در پاسخ به این سئوالات نوشت : مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا گفت اعزام چند صد سرباز آمریکایی به منطقه خلیج فارس به درخواست عربستان و امارات و به منظور تقویت توان دفاعی این دو کشور در بخش پدافند هوایی و موشکی صورت می گیرد. این سخن وزیر دفاع آمریکا، درستی پیام دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را به مقامات سعودی تایید کرد که گفت: «بجنگید، ما از شما پشتیبانی می کنیم... البته هزینه آن باید پیشاپیش پرداخت شود و هیچ حمایتی، مجانی نخواهد بود».
حملات به تاسیسات نفتی سعودی دو نکته مهم را آشکار کرد : نخست ، ناکامی سامانه های پدافندی ساخت آمریکا از جمله سامانه پاتریوت و رادارهای پیشرفته آن و دوم ، شکست راهبرد آموزش و آماده سازی نیروها و فرماندهان و ژنرال های سعودی به دست کارشناسان آمریکایی و دانشکده های نظامی مانند «وست پوینت» که اکثر این ژنرال های سعودی به ویژه اعضای خاندان حاکم از آنجا فارغ التحصیل شده اند.
این موضع گیری آمریکا، این احساس عربستان و امارات را تقویت می کند که «هم پیمان» آمریکایی شان پشت آنان را خالی و آنها را ناامید کرده است. مقامات سعودی انتظار نداشتند که آمریکا در واکنش به حملات به تاسیسات نفتی عربستان، چند صد نظامی اعزام کند بلکه انتظار داشتند آمریکا صدها موشک بفرستد و پاسخی کوبنده به آنچه تجاوز ایران ادعا شده است بدهد به گونه ای که تاسیسات هسته ای یا نفتی ایران - یا هر دو - نابود شود. اما آنچه مقامات سعودی می خواهند با آنچه ترامپ به دنبال آن است کاملا فرق می کند.
وقتی ترامپ به طور آشکار به مقامات سعودی می گوید بجنگید و ما از شما پشتیبانی می کنیم، به این معنا است که پاسخ دادن به حملات به تاسیسات آرامکو فقط برعهده عربستان با استفاده از هواپیماهای پیشرفته آمریکایی است. به عبارت دیگر، ریاض به تنهایی مسئول هر جنگی است که در آینده با ایران روی دهد و پیامدهای این جنگ برعهده ریاض است.
مقامات سعودی طی روزهای گذشته و مشخصا از زمان حملات به تاسیسات نفتی آرامکو تلاش کردند این حملات را «بحرانی بین المللی» جلوه دهند و بگویند این حملات فقط عربستان و تاسیسات نفت آن را هدف قرار نداده بلکه جریان انرژی و نظام مالی جهانی را نشانه رفته است. بنابراین هرگونه پاسخ به این حملات نباید فقط از طرف عربستان باشد بلکه باید پاسخی در سطحی جهانی و مشخصا از سوی آمریکا و کشورهای غربی به این حملات داده شود.
مسئله مهمی که با نگاهی دقیق به حملات به تاسیسات بقیق و واکنش ها به آن آشکار می شود را می توان در دو موضوع خلاصه کرد:
1- ناکامی سامانه های پدافندی ساخت آمریکا از جمله سامانه پاتریوت و رادارهای پیشرفته آن که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به روشنی به آنها اشاره کرد و از عربستان خواست به جای آمریکا از روسیه سلاح بخرد.
2- شکست راهبرد آموزش و آماده سازی نیروها و فرماندهان و ژنرال های سعودی به دست کارشناسان آمریکایی و دانشکده های نظامی مانند «وست پوینت» که اکثر این ژنرال های سعودی به ویژه اعضای خاندان حاکم از آنجا فارغ التحصیل شده اند.
اعزام صدها نظامی آمریکایی برای نظارت بر مدیریت سامانه های پدافندی عربستان، بخشی از تلاش ها برای جبران این دو شکست و فرونشاندن خشم سعودی ها در این زمینه است. اما این اقدام آمریکا پیامدهای جانبی هم دارد که یکی از مهم ترین آنها، ضعیف و ناکارآمد نشان دادن مراکز نظامی عربستان در دفاع از کشورشان و استفاده درست از سامانه های دفاعی ساخت آمریکا است.
وجود طرحی در آمریکا برای سوق دادن عربستان و امارات به سوی جنگ با ایران را بعید نمی دانیم همانطور که آمریکا در سال 1980 صدام حسین را به جنگ ایران فرستاد. چنین جنگی موجب تضعیف عربستان و امارات و سیطره آمریکا بر ذخایر مالی عظیم آنها و به گروگان گرفتن ثروت و صنایع نفتی و درآمدهای آنان در چندین دهه آینده خواهد شد.
تلاش آمریکا برای تشدید تحریم اقتصادی علیه ایران از جمله تحریم بانک مرکزی این کشور برای مجبور کردن ایران به بازگشت به میز مذاکرات، نتیجه نخواهد داد.
انقلاب بزرگ در توازن و معادله قدرت نظامی در منطقه و جهان ، روی آوردن ایران و متحدانش به سلاح های متعارف و کوچک و ارزان قیمت است که از آن به عنوان ابزارهای تهاجمی قدرتمند برای شکست دادن فناوری گران قیمت آمریکایی و غربی و به شکست کشاندن تروریسم اقتصادی دولت ترامپ علیه ایران و سایر کشورها استفاده می شود.
سردار حسین سلامی فرمانده سپاه پاسداران انقلاب ایران روز شنبه به آمریکایی ها هشدار داد «حمله به ایران، محدود باقی نخواهد ماند و هر کشوری که حمله به ایران از آنجا صورت گیرد، به میدان جنگ تبدیل خواهد شد و ما به هیچ وجه اجازه نخواهیم داد جنگ به خاک ما کشیده شود».
تازه ترین گزارش منابع غربی حاکی است هفت موشک کروز و 18 پهپاد که از آنها برای حمله به تاسیسات بقیق و خریص عربستان استفاده شد، در ارتفاع 90 متری پرواز کردند تا رادارهای آمریکایی آنها را رهگیری نکنند و بتوانند به اهدافشان برسند. این حمله نشان داد طرف مقابل، از زیرکی نظامی کافی برخوردار است که بتواند فناوری آمریکایی را شکست دهد. به لحاظ نظری ممکن است پول داشتن موجب برتری نظامی شود ولی امنیت به ارمغان نمی آورد و تضمینی برای پیروزی در پایان کار نیست. لزوما کسی که جنگ را آغاز می کند، پایان دهنده آن نخواهد بود و جنگ در عراق و افغانستان و سوریه و ویتنام از نمونه های آن است.
ترامپ واقعا گرفتار شده است و تنش با ایران نشان داد او «خرگوشی» کاغذی است. او نتوانست ایران را به زانو درآورد و جرأت حمله به ونزوئلا را ندارد و ترسوتر از آن است که انتقام سرنگون شدن پهپادش را در آسمان تنگه هرمز بگیرد یا از هم پیمانان سعودی و اماراتی اش محافظت کند و مانع توقیف نفتکش دوستان انگلیسی اش شود. همه کاری که ترامپ می تواند برای حفظ آبرو و سرپوش گذاشتن بر شکست هایش انجام دهد، اعمال تحریم های بیشتر بر ایران است که به وبال گردن دولتش تبدیل شده و نتایج معکوس داده است.
وقتی هوانوردی در فرودگاه دبی به علت پرواز پهپادی که بیش از هزار دلار قیمت ندارد مختل می شود، نشان می دهد جنبش انصار الله در هشدارهای چند روز اخیر خود به امارات متحده عربی جدی است.
اقدامات ابلهانه ترامپ و محاسبات نادرست او و بی اطلاعی وی از اوضاع منطقه و تحولات سریع در منطقه و جهان از جمله اعلان جنگ چین علیه سلطه دلار و سرمایه گذاری 400 میلیارد دلاری این کشور در ایران، آغازی بر پایان قرن آمریکایی و خودبرتر بینی آن خواهد بود. گذشت ایام این موضوع را ثابت خواهد کرد.