به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از وزارت راه و شهرسازی فرزانه صادق مالواجرد در خصوص جزئیات طرح ضوابط مکان یابی و استقرار کانون ها، محوطه ها، شرکتها و موسسات دانش بنیان مناطق ویژه علم و فناوری کشور در محدوده، حریم و خارج از حریم که کلیات آن در دهمین جلسه شورای عالی شهرسازی و معماری در سالجاری به تصویب رسید، به ارایه توضیحاتی پرداخت.
دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران با اشاره به اینکه قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری و اختراعات مصوب سال ۸۹ یا موسسات خصوصی و یا تعاونی هستند که به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی، گسترش اختراعات و نوآوریها و تجاری سازی نتایج نوآوریها که شامل طراحی و تولید کالا و خدمات در حوزه فناوریهای برتر و با ارزش افزوده بالا به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوطه ایجاد میشوند، گفت: تعریف این شرکتها بنا به این ماده قانونی مشخص شده است.
معاون شهرسازی و معماری ادامه داد: به استناد ماده ۳ قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری و اختراعات، قانونگذار چتر حمایتی برای این موسسات را تعریف کرده است که بخشی از این چتر حمایتی شامل معافیت از پرداخت مالیات، عوارض و حقوق گمرکی، اولویت استقرار واحدهای فوق در مجموعههای صنعتی، پوشش بیمهای مناسب برای کاهش خطرپذیری محصولات، و ارایه تسهیلات ویژه برای شرکت در مناقصات میشود.
معاون وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: در قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری و اختراعات، اما نحوه استقرار شرکتها و موسسات قید نشده است و به همین دلیل نیز دبیرخانه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) که به ریاست رئیس جمهوری تشکیل میشود، مصوبهای را گذراند که طی آن مقرر شد تا دبیرخانه عتف با هماهنگی دبیرخانه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، آیین نامه مکان یابی و استقرار کانونهای اصلی و پهنههای علم و فناوری و همچنین ضوابط تدقیق کاربریهای ذیربط در پهنههای شهری را جهت اعمال در اسناد طرحهای جامع و تفصیلی تدوین کند و تمامی این موارد پس از بررسی به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران برسد.
بررسی پیشنهادات دبیرخانه شورای عالی عتف در کمیته ضوابط و مقررات شورای عالی شهرسازی صادق مالواجرد توضیح داد: موضوع ضوابط مکان یابی و استقرار شرکتهای دانش بنیان که توسط دبیرخانه شورای عالی عتف تهیه و به دبیرخانه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران ارایه شده بود، در چندین جلسه کمیته فنی ۴ (کمیته ضوابط و مقررات) بررسی شد و در نهایت کلیات آن در دهمین جلسه شورای عالی شهرسازی و معماری در سالجاری به تصویب رسید.
امکان استقرار شرکتهای دانش بنیان در خارج از حریم شهرها و محدوده شهرکها صرفا محدود به داخل کارخانجات، پالایشگاهها و سایر مکانهای صنعتی موجود در قالب واحدهای تحقیق و توسعه وابسته به کارخانه اصلی یا مستقل مجاز شده است و اینکه زمین جدیدی برای ایجاد فعالیت این شرکتها در خارج از حریم شهر پیش بینی شود، وجود نداردوی در خصوص جزئیاتی از ضوابط مکان یابی و استقرار شرکتها و موسسات دانش بنیان در محدوده، حریم و خارج از حریم، گفت: بر اساس آیین نامه ارزیابی موسسات و شرکتهای دانش بنیان، شرکتها به دو گروهِ شرکتهای دانش بنیان تحقیقاتی- پژوهشی (غیر تولیدی) که ماهیت تحقیقاتی و غیر تولیدی دارند و شرکتهای تولیدی که ماهیت تولیدی و یا صنعتی دارند و فعالیت آنها منتج به ایجاد درآمد و ارزش افزوده میشود، تقسیم بندی شده اند.
تعریف استقرار شرکتهای دانش بنیان در چهار موقعیت مکانی به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی، در ضوابط مکان یابی و استقرار موسسات دانش بنیان، دستورالعمل مکان یابی هر یک از پهنههایی که امکان استقرار دارند، تعریف شده است. بر این اساس، امکان استقرار شرکتها در چهار موقعیتِ داخل حریم شهر، داخل شهرکهای صنعتی یا خارج از محدوده و حریم شهرکها و شهرها تعریف شده اند.
معاون وزیر راه و شهرسازی در بیان جزئیات استقرار شرکتها و موسسات در حریم و محدوده شهر و خارج از حریم و محدوده شهر گفت: شرکتهای گروه اول که ماهیت تحقیقاتی و پژوهشی دارند در کاربریهای اداری- تجاری محدوده شهرها مستقر میشوند. اما شرکتهای نوع دوم که ماهیت تولیدی و یا صنعتی دارند با توجه به ملاحظات زیست محیطی استقرار خواهند یافت.
صادق مالواجرد افزود: در ضوابط فوق که کلیات آن به تصویب رسید، کانونهای علم و فناوری نیز تعریف شده اند که بر این اساس، کانونهای علم و فناوری پهنههایی هستند که در پیرامون مراکز علمی، تحقیقاتی و صنعتی داخل محدوده شهر به منظور زمینه سازی برای تجمیع و هم افزایی عناصر موثر در ایجاد حوزههای دانش بنیان و فناوری برتر، تعیین میشوند و این محدوده کانون ها، متناسب با ظرفیتهای کالبدی و ترافیکی منطقه، میزان تقاضا، محدودیتهای توسعه توسط دبیرخانه شورای عالی عتف پیشنهاد میشود و در مرجع تصویبی مربوطه که در شهرها کمیسیون ماده ۵ و در کلانشهرها شورای برنامه ریزی و توسعه استان است به تصویب میرسد.
دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، امکان استقرار شرکتهای دانش بنیان را به چند طریق ممکن دانست و گفت: در هنگام تهیه طرحهای جامع، مشاورانی که امکان استقرار فعالیتهای دانش بنیان را در هریک از پهنههای مصوب شورای عالی شهرسازی پیش بینی کنند و آن طرح به تصویب شورا برسد، امکان استقرار را در مکانهای معین شده خواهند یافت.
صادق مالواجرد ادامه داد: امکان استقرار شرکتهای دانش بنیانی که در درون مجموعههای صنعتی داخل حریم شکل گرفته اند نیز وجود دارد. بر این اساس، شرکتهای دانش بنیان میتوانند در درون مجموعه کشت و صنعت، صنعتی و یا کارخانهها شکل بگیرند. همچنین در صورتیکه مجاورت بلافصل این مکانها مشروط به اینکه با ضوابط پهنه بندی حریم، منافاتی نداشته باشد و نیازی به ایجاد زیرساخت جدید نیز نداشته باشد، بلامانع است و امکان استقرار وجود دارد.
استقرار شرکتهای دانش بنیان در شهرکهای تخصصی و نه مسکونی مجاز است معاون وزیر راه و شهرسازی ضمن استناد به اصلاحیه دستورالعمل شهرک سازی که استقرار شرکتهای دانش بنیان را در شهرکهای صنعتی و نه مسکونی مجاز دانسته است، گفت: مشاور مکلف است تا مکانهای مجاز به استقرار شرکتهای دانش بنیان را در طراحی شهرکهای تخصصی پیش بینی کند.
صادق مالواجرد توضیح داد: در خارج از حریم کار کمی دشوار است. بدین معنا که امکان استقرار شرکتهای دانش بنیان در خارج از حریم شهرها و محدوده شهرکها صرفا محدود به داخل کارخانجات، پالایشگاهها و سایر مکانهای صنعتی موجود در قالب واحدهای تحقیق و توسعه وابسته به کارخانه اصلی یا مستقل مجاز شده است. اینکه زمین جدیدی را برای ایجاد فعالیت شرکتهای دانش بنیان در خارج از حریم شهرها پیش بینی کنیم، عملا وجود ندارد.