همزمان با انتخابات ریاست جمهوری افغانستان
::یزدانی- سهم زنان افغان از انتخابات
فرهنگ و آداب و رسوم حاکم بر جامعه سنتی افغانستان، بیسوادی و ناامنی از مهمترین موانع حضور زنان در انتخابات ریاست جمهوری این کشور است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ جمعیت افغانستان نزدیک به 32 میلیون نفر برآورد شده است که به گفته مقامات دولتی این کشور، حدود نیمی از این جمعیت را زنان تشکیل می دهند اما میزان مشارکت زنان در مسایل سیاسی و اجتماعی این کشور همواره کمتر از سی درصد بوده است.
ایوب زاده رییس بنیاد نظارت بر انتخابات
ابراهیمی سخنگوی کمیسیون انتخابات
رحیمه ظریفی عضو کمیسیون انتخابات
آداب و رسوم حاکم بر جامعه سنتی افغانستان به زنان اجازه نمی دهد بدون هیچ قید و شرطی در عرصه های اجتماعی و سیاسی حضور یابند ، نگاه مردسالارانه در افغانستان سبب شده است که آنان نتوانند آن گونه که انتظار می رود در فعالیت های سیاسی و اجتماعی نقش ایفا کنند.
سطح سواد و حضور اجتماعی زنان افغانستان
مردسالاری در افغانستان به ویژه در مناطق روستایی و دوردست این کشور مانع جدی در برابر فعالیت های خارج از خانه زنان است زیرا مردها کمتر اجازه می دهند که زنان برای مشارکت در امور سیاسی ، اقتصادی، اداری و اجتماعی از خانه خارج شوند.
از سوی دیگر بی سوادی زنان مانع عمده دیگر در برابر حضور آنان در عرصه های سیاسی و اجتماعی افغانستان است ، براساس گزارش های رسمی دولت این کشور حدود شصت درصد مردم این کشور بی سواد هستند که بخش عمده آنها را زنان تشکیل می دهند.
بی سوادی زنان افغان سبب شده است سطح آگاهی آنها نسبت به مسایل سیاسی و اجتماعی پایین باشد و بسیاری از آنها از حق و حقوق مسلم خود در جامعه بی اطلاع باشند و تمایل چندانی برای مشارکت در عرصه های مختلف را نداشته باشند.
تروریست ها و حضور اجتماعی زنان افغانستان
مانع دیگری که در برابر مشارکت سیاسی و اجتماعی زنان قرار دارد ترس و نگرانی از نا امنی و حملات تروریستی است، اکنون که افغانستان در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری قرار دارد این نگرانی بیش از گذشته در میان زنان افزایش یافته و یک مانع جدی در برابر حضور آنها پای صندوق های رای گیری است.
کارمندان مرد نامحرم و دستگاه های الکترونیکی رای گیری
کمبود کارمندان زن در مراکز رای گیری از موانع دیگر حضور زنان در انتخابات ریاست جمهوری است زیرا در مراکز رای گیری که زنان حضور نداشته باشند ، بسیاری از مردها اجازه نمی دهند زنان آنها در حضور کارمندان مرد نامحرم پای صندوق های رای حاضر شوند و مقدمات رای گیری زنان توسط مردان انجام شود.
«ذبیح الله سادات» معاون سخنگوی کمیسیون انتخابات افغانستان اعلام کرد: این کمیسیون تلاش می کند کارمندان کافی از میان زنان استخدام و آنها را در حوزه های رای گیری زنانه موظف کند تا زنان با خیال آسوده در انتخابات شرکت کنند .
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در بیست و نه هزار شعبه رای گیری برگزار می شود که یازده هزار شعبه آن به زنان اختصاص دارد و کارمندان این شعبه های زنانه نیز زنان خواهند بود. در مجموع این عوامل می تواند موانع عمده در برابر مشارکت زنان در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان باشد و سطح مشارکت زنان را در انتخابات ششم مهرماه کاهش دهد.
همه این درحالی است که کمیسیون انتخابات این کشور برای نخستین بار قصد دارد با استفاده از دستگاه های بیومتریک (سامانه ثبت هویت رای دهندگان) تصویر و اثر انگشت زنان رای دهنده را نیز ثبت کند که از این مساله به عنوان مانع جدی در برابر حضور زنان در انتخابات یاد می شود .
«عبدالعزیز ابراهیمی» سخنگوی کمیسیون انتخابات افغانستان در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما گفت: برای نخستین بار تصویر زنان رای دهنده با استفاده از دستگاه بیومتریک ثبت می شود و هیچ یک از زنان حق ندارند بدون ثبت تصویر در انتخابات شرکت کنند.
وی افزود: علت این تصمیم ، تامین شفافیت انتخابات و جلوگیری از آرای تکراری به نام زنان است زیرا در انتخابات های گذشته که تصویر رای دهندگان ثبت نمی شد ، برخی افراد به نام زنان چند بار در انتخابات شرکت کرده بودند.
ممانعت مردان در حضور زنان در انتخابات
«ایوب زاده» رییس بنیاد نظارت بر انتخابات افغانستان نیز معتقد است که ثبت تصویر زنان رای دهنده سبب کاهش میزان مشارکت زنان در انتخابات خواهد شد زیرا به گفته وی ، شمار زیادی از مردهای افغان به ویژه در مناطق روستایی به زنان خود اجازه نمی دهند تصویر آنها هنگام رای دهی ثبت شود. اما کمیسیون انتخابات افغانستان تدابیر ویژه ای را برای حل این مشکل اتخاذ کرده است ، کمیسیون انتخابات همواره از طریق شبکه های تلویزیونی تبلیغ می کند که تصویر و هویت رای دهندگان زنان رای دهنده ، محرمانه خواهد بود و زنان مطمئن باشند که تصاویر آنها در اختیار دیگران قرار نمی گیرد.
مجموع این موانع سبب شده است که حضور زنان در انتخابات های گذشته افغانستان از سی درصد فراتر نرود و احتمال می رود میزان مشارکت زنان در انتخابات ششم مهر نیز در همین حدود باقی بماند.
کمیسیون انتخابات افغانستان اعلام کرده است از مجموع نه میلیون و ششصدهزار رای دهنده که در مراکز انتخابات این کشور ثبت نام کرده اند ، سه میلیون و سیصد هزار نفر از آنها زنان هستند .