گلستان؛ گزارش مکتوب
اکسیر جوانی
همه با عسل به عنوان فرآورده زنبور آشنایی دارند، اما به ندرت میدانند که محصول دیگر این حشره، "ژل رویال" یا "شاه انگبین" است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز گلستان؛ ژل رویال از غدههای ناحیه فوقانی سر زنبور کارگر برای تغذیه دائمی ملکه و زنبورهای نوزاد، تولید میشود.
برخی خواص ژل رویالخانم دکتر ابومردانی، متخصص تغذیه میگوید: مصرف ژل رویال برای انسان، در افزایش ایمنی بدن، پیشگیری و مقابله با سلولهای سرطانی، تنظیم قند و فشار خون، کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی و توانمدسازی جنسی مردان بسیار موثر است.
پیشگامان تولید ژل رویالحدود ۱۰ سال پیش بود که نخستین گزارش خبری درباره تولید ژل رویال از زنبور عسل در خبر شبکه استانی گلستان پخش شد.
خانم مصدقی در علی آبادکتول به عنوان یکی از پیشگامان تولید ژل رویال در کشور در آن زمان توانسته بود از ۴۰۰ کندو ماهانه به طور متوسط تا ۵ کیلوگرم ژل را در زنبورستانش تولید کند.
آن موقع تولید ماهانه این زنبوردار از هر کندو به روش قدیمی، فقط ۵۰ گرم بود.
افزایش تولید با شرکت در دورههای تخصصیاما بهار امسال که آقای مختومی در کلاله تولید انبوه ژل رویال را آغاز کرد، تولید ماهانه این ژل را از هر کندو به ۲۵۰ گرم رساند.
وی، افزایش تولیدش را حاصل شرکت در دورههای آموزشی تخصصی میداند که دو - سه سالی است در استان برگزار میشود.
به گفته آقای مختومی: پس از شرکت در این دوره ها، از ۴۰ کندو در فصل بهار، ۱۱ کیلوگرم ژل رویال برداشت کرد.
وی میگوید: ۴۰ میلیون تومان هزینه و ۸۰ میلیون تومان درآمد به دست آورد و محصولش هم در گلستان و هم خارج از استان خریدار دارد.
آقای مختومی اظهار امیدواری کرد: سال آینده تولیدش از هر کندو در هر ماه به یک کیلوگرم برسد.
هدایت زنبورداران به سمت تولید همه فرآوردههای زنبوررئیس اداره تولیدات دامی جهادکشاورزی کلاله نیز گفت: برنامه جهادکشاورزی، هدایت زنبورداران به تولید همه فرآوردههای زنبور عسل است.
آقای صالحی فرد افزود: آقای مختومی از نخستین زنبوردارانی است که در این دورههای آموزشی شرکت کرده و در کنار تولید عسل و ژل رویال، حدود یکصد و ۵۰ کیلوگرم گرده هم تولید کرده که صرفه اقتصادی آن از عسل بیشتر است.
ظرفیت بالای گلستان در تولید ژل رویالکارشناس مسئول بخش زنبور جهادکشاورزی گلستان معتقد است: این استان با یکصد و ۷۰ هزار کندو، ظرفیت بالایی در تولید ژل رویال دارد.
شبیر بصیری گفت: پارسال در کل کشور در مجموع ۳ تن و ۶۰۰ کیلوگرم ژل رویال تولید شد که سهم گلستان با وجود همه ظرفیت ها، یکصد کیلوگرم بود.
وی تاکید کرد: اگر بتوانیم یک چهارم زنبورستانهای استان یعنی حدود ۴۰ هزار کندو را به تولید ژل رویال اختصاص دهیم، در فصل بهار میتوانیم تا ۱۱ تن ژل برداشت کنیم.
ارزش هر کیلوگرم ژل رویال، معادل ۱۰ بشکه نفت خاممهدی رجبلو رئیس اتحادیه تعاونیهای زنبور داران گلستان نیز، هر کیلوگرم ژل رویال حدود ۸ تا ۱۲ میلیون تومان به فروش میرسد.
با این حساب، ظرفیت تولید ژل رویال در گلستان با ۱۱ تن در سال، معادل یکصد و ۱۰ هزار بشکه نفت خام است.
برنامههای تشویقی و حمایتیرئیس صندوق حمایت از توسعه زنبورداری کشور از برنامههای تشویقی از جمله خرید تضمینی ژل رویال خبر داد.
بانکی پور گفت: این صندوق، ژلهای با کیفیت تولید شده در استانها را تا سقف ۳۰۰ کیلوگرم، تضمینی تا هر کیلوگرم ۵ میلیون تومان خریداری میکند.
وی اضافه کرد: بدیهی است که فراگیر کردن آموزشهای نوین، به منظور تولید دانش بنیان و همچنین توسعه برنامههای حمایتی که پشتوانهای مطمئن برای زنبورداران است، رونق تولید را به دنبال دارد.