گزارش مکتوب
ضرورت ایمنسازی مدارس حاشیه جادهها
بیش از ۳۰۲ باب مدرسه در حاشیه راهها آذربایجان غربی واقع شده است که هرنوع بی توجهی به ایمن سازی و آشکار سازی جان نزدیک به ۵ هزار آینده ساز کشور در این استان در معرض خطر مرگ قرار میدهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، در آستانه بازگشایی مدارس ،طرح ایمن سازی مسیر مدارس جاده ای یکی از دغدغههای مهم خانواده ها و نهاد های مربوطه است.
دانش آموزان به علت سن کم و نداشتن آشنایی کافی با مقررات عبور ومرور در جادهها قشر آسیب پذیر جامعه هستند بطوریکه دانشآموزان برخی مدارس که درحاشیه راهها و جادههای اصلی قرار گرفتهاند در عبور و مرور نسبت به سایران در معرض آسیب و خطرات جادهای قرار میگیرند.
طبق اعلام دفتر ایمنی و ترافیک سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای کشور، حدود ۷ هزار و ۵۰۰ باب مدرسه روستایی در حاشیه جادههای کشور باید ایمنسازی شود.
برنامه ایمن سازی مدارس روستایی حاشیه جاده در کشور از سال ۷۹ آغاز شده است و سالانه حدود یک هزار مدرسه تحت پوشش برنامه های ایمن سازی قرار میگیرند به طوری که ایمنسازی مدارس حاشیه جادهها نیمی از اعتبارات ایمنی ترافیک و حمل و نقل را به خود اختصاص داده است و سالانه حدود ۱۰۰ میلیارد ریال در این زمینه اختصاص می یابد.
اما هر ساله با اقدامات انجام شده، شمار تلفات دانش آموزان عبوری از جاد و تصادفات بشدت کاهش یافته و در برخی استانها به صفر رسیده است.
کمبود اعتبار مهمترین مشکل در زمینه ایمن سازی مدارس جادهای در کشور به ویژه در استان آذربایجان غربی است.
هم اکنون ۳۰۲ باب مدرسه در حاشیه راهها آذربایجان غربی واقع شده است که هرنوع بی توجهی به ایمن سازی و آشکار سازی جان نزدیک به ۴۵ هزار ۹۱۹ هزار آینده ساز کشور در این استان در معرض خطر مرگ قرار میدهد.
اقای عزتی از اهالی روستای نازلو ارومیه که فرزندش در یکی از مدارسی که در حاشیه جاده قرار گرفته است درس میخواند، میگوید: هر روز که فرزندم به مدرسه میرود، اضطراب دارم که مبادا هنگام عبور از جاده با ماشین تصادف نکند.
یکی دیگر از اهالی روستای نازلو که فرزندش چندسال گذشته هنگام بازگشت از مدرسه به خانه جانش را در تصاف از دست داد، میگوید: چند سال گذشته در کنار مدرسه نه زیرگذر وجود داشت و و نه پل هوایی.
با این حال به نظر میرسد مسئولان به تعلیم و تربیت دانش آموزان به روشهای گوناگون توجه دارند و هدف را بر ارتقای آموزشها متمرکز کرده اند درصورتیکه ایمن سازی مدارس هم باید در اولویت قرار گیرد.
او گفت:امسال نیز ۱۵ باب از مدارس حاشیه راههای استان با نصب تابلو، چراغ چشمکزن، خط نوشته مدرسه و خطوط عرضی در سطح جاده، چشم گربهای و نصب کاهنده سرعت جهت ایمنی عبور و مرور دانش آموزان ایمنسازی فیزیکی شد.
رئیس اداره ایمنی و ترافیک اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای میگوید: ۵۳ باب مدرسه واقع در حاشیه راههای استان ایمن سازی شده است، ولی همچنان اکثرا این مدرسههای واقع در این مناطق نیازمند اجرای طرحهای ایمن سازی و طرحهای فرهنگی و آشنایی با روشهای تردد ایمن هستند.
هوشیار افزود: فرهنگ سازی در خصوص بهبود وضعیت ایمنی عبور و مرور دانش آموزان این مدارس، لزوم بازآموزی دانش آموزان و احیای محیط پیرامون این مدارس برای متمایز ساختن آنها نیز از مهمترین اهداف این طرح است.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای آذربایجان غربی میگوید: در ایمن سازی علاوه بر آموزش، آماده سازی محیط اطراف مدارس هم مطرح است که این آماده سازی شامل خط کشی محل، نصب بازتابندهها، نصب علایم راهنمایی، چراغ چشمک زن و سرعت گیر مقابل مدارس و تابلوهای تذکر و احتیاط است.
ارسلان شکری ادامه داد:سال گذشته بیش از ۴۹۰ میلیون تومان برای ایمن سازی مدارس حاشیهی جادهها در بخش فرهنگی و فیزیکی هزینه شده است که از این میزان ش از ۴۰۰ میلیون مربوط به اقدامات فیزیکی شامل خط کشی و نصب تابلوها و چراغهای چشمک زن است.
سرهنگ عباس فرمانی رئیس راهنمایی و رانندگی استان میگوید: میزان تردد دانش آموزان از عرض راه، موقعیت مدرسه، فاصله از جاده، تعداد دانش آموزان، موقعیت تقاطع غیرهمسطح، پل زیرگذر و تعداد حوادثی را که تاکنون رخ داده است را از اولویتها برای ایمن سازی مدارس است در هماهنگیهایی که با آموزش و پرورش انجام میشود، مدارس اولویت دار شناسایی و معرفی و پس از کار کارشناسی با تلاش حمل و نقل ایمن سازی میشود.
رییس ایمنی و ترافیک اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای آذربایجان غربی همچنین میگوید: با بهره گیری از طرحهای گرافیکی شاد و رنگهای جذاب و قابل تشخیص از فواصل دور به روی دیوارهای مدرسه و استفاده از استند و چراغهای هشدار دهنده در هنگام خروج دانش آموزان از مدرسه، بافت محیط آموزشی از فضای پیرامون آن جدا میشود که این اقدامات، ایمنی دانش آموزان در ساعات خروجی را افزایش میدهد.
وی میگوید: با صرف هزینهای کم در مقایسه با سایر طرحهای ترافیکی میتواند تاثیر بسزای در کاهش تلفات جادهای در بین دانش آموزان مدارس حاشیه راهها داشته باشد و عمده مسئولیت پیگیری و کنترل برای افزایش ایمنی در این ارتباط را متوجه مردم میکند.
هوشیار با اشاره به اقدامات فرهنگی گفت:در سال تحصیلی گذشته آموزشهای فرهنگی در بیش از ۳۸۰ مدرسه حاشیه جادهها صورت گرفته است که این آموزشها بیش از ۴ هزار دانش آموز را شامل میشود.
به اعتقاد کارشناسان ارتقای ایمنی عبور و مرور دانش آموزان و جلوگیری از بروز تلفات جانی در زمان تعطیلی مدارس و همچنین فرهنگ سازی با استفاده از تجهیزات سمعی و بصری، وسایل کمک آموزشی و اعزام مربیان و کارشناسان به مدارس در طرح ایمنسازی مدارس حاشیه راههای استان مثمر ثمر خواهد بود.
به هرحال وضع مدارس حاشیه راههای کشور به خصوص آذربایجان غربی باید بگونهای باشد که تنها دغدغه خانوادهها و مسئولان، تحصیل و پیشرفت علمی آنها باشد؛ در این راستا افزایش ایمنی فضای آموزشی استان و استانداردسازی آن موجب میشود دغدغههای پرورشی و تربیتی به حداقل برسد که برنامه ریزی و حضـور جدی دستگاههای اجرایی مربوط در این عرصه میتواند افقهای روشنی را در توسعه آموزش و پرورش استان بگشاید.
نویسنده نداموسی زاده
ضرورت ایمنسازی مدارس حاشیه جادهها ضرورت ایمنسازی مدارس حاشیه جادهها ضرورت ایمنسازی مدارس حاشیه جادهها ضرورت ایمنسازی مدارس حاشیه جادهها ضرورت ایمنسازی مدارس حاشیه جادهها ضرورت ایمنسازی مدارس حاشیه جادهها ضرورت ایمنسازی مدارس حاشیه جادهها