بعد از حمله به تاسیسات آرامکو
پیامدهای دردناک ضربه به عربستان
به باور ناظران گرفتار شدن عربستان در باتلاق یمن، به علت کمبود توان مالی یا تسلیحاتی نیست،بلکه نتیجه مختل شدن عقل و اندیشه راهبردی و سیاسی ریاض است
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از تلویزیون الجزیره ، حمله به بزرگ ترین تاسیسات نفتی عربستان سعودی، پیامدهای بین المللی به همراه داشته است.
عربستان برای از سرگیری تولید نفت و تعمیر دو پالایشگاه نفت شرکت آرامکو در بقیق و خریص، پس از حمله سحرگاه روز شنبه، تلاش میکند. اما به نظر میرسد پیامدهای این حمله، بزرگ تر از صرف بازگرداندن تولید نفت به روند طبیعی آن است. گفته میشود اعتماد سرمایه گذاران با توجه به نزدیک شدن به زمان پذیره نویسی اولیه بخشی از سهام شرکت آرامکو، متزلزل شده است.
بعضی از تحلیلگران هم درباره بازگشت بهای نفت به بشکهای ۱۰۰ دلار ابراز نگرانی میکنند. این حمله همچنین پیامدهای ژئوپلتیک داشت و از واشنگتن تا تهران بحثها از سر گرفته شد. آیا ما با پیامدهای حملهای روبرو هستیم که بعضی از کارشناسان میگویند گسترده بودن این حملات در جهان نفت، معادل حملات یازدهم سپتامبر در نیویورک است.
ممدوح سلامه کارشناس مسائل نفتی در بیروت به الجزیره گفت:”این حمله، دردناک ترین ضربه به صنایع نفت عربستان بود. “
احمد مرزوق گزارشگر شبکه الجزیره گفت: کارشناسان پیش بینی میکنند عربستان در پی این حملات، روزانه ۴۰۰ میلیون دلار ضرر کند. اما درد این ضربه، فقط محدود به خود عربستان نیست و بازتاب بین المللی داشت. کاخ سفید برای برداشت از ذخایر راهبردی نفت آمریکا اعلام آمادگی کرد که هدف از آن آرام کردن بازارهاست که همچنان بحران نفت در سال ۱۹۷۳ را به خاطر دارد.
حمله به بقیق و خریص همچنین بر مسائل سیاسی هم انعکاس داشت. این حمله از جنگ در یمن جدا نیست. این حمله پس از آن رخ داد که حوثیها بارها با صراحت و به شیوههای مختلف در این باره تهدید کرده و هشدار داده بودند. حوثیها به ویژه پس از حمله به میدان نفتی الشیبه نزدیک مرزهای امارات، هشدار داده بودند که برد حملات آنها بیش از هزار کیلومتر است.
در ادامه این گزارش آمده است: ناظران تاکید میکنند شرایط پس از حملات بقیق و خریص مانند شرایط پیش از آن نخواهد بود و شرایط به باتلاق واقعی برای عربستان تبدیل شده است. به گفته ناظران، این شرایط، نتیجه آن است که عربستان مدت هاست هدف راهبردی خود را گم کرده و ریاض ملتهای منطقه را به دشمن خود تبدیل کرده است. ریاض به همین علت اکنون در تنگنای شگفت آوری گرفتار شده است. با وجود ادعاهای محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی درباره انتقال جنگ به داخل ایران، کشورش از تامین امنیت اصلیترین شریان حیاتی خود هم عاجز است. این تناقض به تناقضهای دیگر در عربستان اضافه شد. ناظران میگویند اشتباه عربستان، به علت کمبود توان مالی یا تسلیحاتی نیست، بلکه نتیجه مختل شدن عقل و اندیشه راهبردی و سیاسی است که حکومت را در عربستان در دست دارد.