ترامپ چگونه میخواهد از ریاض حمایت کند؟
کاخ سفید در پی حملات روز شنبه حوثیها به تاسیسات نفتی آرامکو اعلام کرد: "دونالد ترامپ در گفتگوی تلفنی با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی بر حمایت از ریاض در دفاع از خود تاکید کرد".
ترامپ در حالی چنین وعدهای داده که گویی تا کنون آمریکا در حمایت از سعودیها کوتاهی کرده است و نه در محاصره اقتصادی حوثیها و قحطی کنونی در این کشور و نه در حملات به غیر نظامیان و تاسیسات غیر نظامی یمن و نه در حمایتهای مستشاری و تسلیح ارتش عربستان به پیشرفته ترین جنگندهها و تسلیحات دفاعی و تهاجمی نقش داشته است.
جالب تر اینکه ترامپ در حالی وعده حمایت از سعودیها داده است که مقامات و صاحبنظران آمریکا هنوز نمیدانند حملات دیروز با پهپاد صورت گرفته است یا با موشک یا با هر دو و این نشان دهنده اوج عجز و ناتوانی سیستم ماهوارهای و دفاعی سعودیها - که غالبا از آمریکا خریداری شده است - میباشد.
پایگاه اینترنتی بلومبرگ روز يکشنبه با اشاره به اینکه "وسعت تاسیسات بقیق که بیش از یک مایل مربع را پوشش می دهد، این تصور را که چیزی به جز یک حمله همه جانبه یا فوق العاده پیشرفته بتواند آن را برای مدت زمانی طولانی غیرفعال کند، دشوار می سازد" افزود: "مشخص نیست که آیا این حمله با تسلیحات شلیک شده از پهپادها انجام شده یا موشک یا هر دوی آنها".
پمپئو نیز در پیام توئیتی خود تصریح کرده است: "هیچ شواهدی وجود ندارد که این حملات از یمن انجام شده باشد".
شبکه خبری سی ان ان با اشاره به سخنان سخنگوی نظامی جنبش انصارالله یمن که اعلام کرده است "آنها از 10 فروند پهپاد در این حمله استفاده کرده اند" گفته است: "یمن بیش از 500 کیلومتر با این تاسیسات فاصله دارد. بنابراین این احتمال وجود دارد که ایران به حوثی ها یک فناوری هوشمندانه را داده باشد که این حملات را انجام دهند. از یک فناوری دقیق برای حمله به این تاسیسات استفاده شده است.
علاوه بر این بر اساس این گزارش "تصاویری که از عربستان سعودی به جهان مخابره شده است بسیار تکان دهنده هستند. آتش سوزی گسترده ای در تصاویر دیده می شود و شعله های آتش چندین متر ارتفاع دارند... اما بدیهی است که این حمله تنش ها را افزایش می دهد. حمله به تاسیسات نفتی عربستان و کاهش نیمی از تولید نفت آنها یک کابوس برای منطقه بوده است... این جنگ به یک باتلاق بدل شده است."
پرسشی که اکنون مطرح میشود این است که "آیا آمریکا از باتلاق ویتنام عبرت نگرفته و میخواهد وارد باتلاق یمن شود".
مهمتر اینکه این حملات همزمان با رقابتهای انتخاباتی ترامپ با رقبای اش صورت میگیرد. حملاتی که به گفته مقامات سعودی تاثیر مستقیم بر کاهش صادرات نفت این کشور تا 50 درصد داشته است.
بنابرنظر برخی صاحب نظران با نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 بهای بنزین موضوعی است که ممکن است به پاشنه آشیل ترامپ تبدیل شود.
در این شرایط ترامپ چگونه میخواهد از عربستان سعودی حمایت کند تا به بحران یمن دامن نزند و از عواقب انتخاباتی آن دور بماند.
با توجه به این مطلب به نظر میرسد تنها راه پیش روی عربستان سعودی تکیه نکردن به وعدههای آمریکا و بازگشت به آغوش جهان اسلام و تکیه کردن به وفاق و وحدت اسلامی است.
-----------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی