رایس: نظم نوین با چالشهایی مواجه است
وزیر امور خارجه اسبق آمریکا گفت: نظم نوین جهانی که بعد از جنگ جهانی دوم ایجاد شده بود، با چالشهایی مواجه است
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما؛ "کاندولیزا رایس" مشاور امنیت ملی و وزیر امور خارجه اسبق آمریکا در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سی ان ان گفت: نظامی که بعد از جنگ جهانی دوم ایجاد شد، در چارچوب آن بر بازار آزاد و تجارت آزاد و اقتصاد بین المللی تاکید میشد و در آن دوره نهادهای بزرگی مانند ناتو ایجاد شد. با این نظام در سالهای ۱۹۸۹، ۱۹۹۰ و ۱۹۹۱ موفق شدیم آلمان را بار دیگر متحد کنیم و بخش شرقی آلمان را به شکل مسالمت آمیز آزاد کنیم. همچنین شاهد فروپاشی مسالمت آمیز اتحاد جماهیر شوروی بودیم. بعد از آن همانگونه جورج دابلیو بوش هم گفته بود، وارد یک دوره جدید در فضای بین المللی شدیم. اما آن نظام اکنون با تنشها و چالشهای زیادی مواجه است. مسائلی مانند پوپولیسم، بومی گرایی و نه ملی گرایی، سیاستهای حمایتی دولتها و انزواگرایی تهدیدی برای نظم نوین جهانی است که به خوبی برای ما کارایی داشت.
فرید زکریا مجری شبکه سی ان ان گفت: بسیاری معتقدند نظم نوین جهانی حالا دیگر کارایی ندارد، چون آمریکا به عنوان ایجادکننده این نظام، در دوره ترامپ دیگر به آن و نهادهایی مانند ناتو و پیمان ترانس پاسیفیک باور ندارد. ارزیابی شما در این خصوص چیست؟
کاندولیزا رایس در پاسخ گفت: آن چه که امروز در آمریکا شاهد آن هستیم از دوره پیش از ترامپ و در دوره باراک اوباما شروع شده است. اوباما در آخرین سال ریاست جمهوری خود در مصاحبهای گفت: چگونه همپیمانان مان ما را به بحران لیبی کشاندند، چون آنها حتی مهمات کافی هم در اختیار نداشتند. این وضع از مدتها قبل شروع شده و ناشی از آن بوده که آمریکا به عنوان عامل اجرای این نظام کارایی خود را از دست داده است. من در کتابی که نوشته ام تاکید کرده ام این نظام بدون آمریکا قادر نخواهد بود به فعالیت خود ادامه بدهد همانگونه که اگر جورج اچ دبلیو بوش نبود ما قادر نبودیم آلمان را بطور مجدد متحد کنیم و آن را به ناتو برگردانیم. همچنین نمیتوانستیم شاهد فروپاشی مسالمت آمیز اتحاد جماهیر شوروی باشیم که برای تحقق آن فعالیتهای دیپلماسی گستردهای انجام شد. برای تحقق این اهداف ما از ائتلافها و نهادهایی که در طول پنجاه سال ایجاد شده بودند، استفاده کردیم.