احتمال ابتلا به دیابت در افراد کوتاه قد بیشتر است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، نتایج تازهترین مطالعات نشان میدهد کوتاهی قد احتمال ابتلا به دیابت نوع دو را که رایجترین نوع این بیماری است، افزایش میدهد.
براساس این مطالعه پژوهشگران موسسه آلمانی تغذیه پوتسدام که در مجله انجمن مطالعات دیابت اروپا (Diabetologia) منتشر شده است، ۱۰ سانتی متر قد بلندتر به طور میانگین ابتلا به دیابت را تا ۴۱ درصد در مردان و تا ۳۳ درصد در زنان کاهش میدهد.
در این مطالعه که روی سه هزار آلمانی ۳۵ تا ۶۵ ساله که از بین ۲۷ هزار شرکت کننده در تحقیقی گسترده انتخاب شده بودند صورت گرفته است، عوامل دیگر از قبیل سن، سبک زندگی، سطح آموزش یا اندازه دور کمر شرکت کنندگان در نظر گرفته نشده است.
این یک مطالعه مشاهدهای است، یعنی یک پدیده آماری را برجسته میکند بی آنکه رابطه علی و معلولی را نشان دهد.
نتیجه گیری برای شرکت کنندگان با «وزن طبیعی» قویتر بود. در افراد دارای وزن طبیعی ۱۰ سانتی متر قد بلندتر با ۸۶ درصد خطر کمتر به ابتلا به دیابت در مردان و ۶۷ درصد در زنان همراه است. در حالی که در افراد دارای اضافه وزن یا افراد چاق، کاهش خطر ابتلا به دیابت در مردان و زنان به ترتیب ۳۶ درصد و ۳۰ درصد بود.
مسئولان این تحقیق فرضیههای متعددی را برای توضیح این ارتباط بین کوتاهی قد و افزایش خطر ابتلا به دیابت مطرح کرده اند: این رابطه معکوس میتواند تا حدی ناشی از سطح کمتر چربی در کبد و عوامل کاردیومتابولیک مطلوبتر باشد.
مشخصات کاردیومتابولیک شامل پارامترهایی از قبیل دور کمر، فشار خون، میزان قند خون و تری گلیسیرید و ... میشود که به عنوان عوامل خطر برای بسیاری از مشکلات سلامتی از قبیل بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت، بیماریهای کبد، آپنه خواب و ... محسوب شود.
مطالعات قبلی نشان میداد که افراد بلند قد حساسیت بهتری در برابر انسولین دارند و سلولهای بتا - سلولهای پانکراس که انسولین را میسازند- در این افراد عملکرد بهتری دارد.
این نتایج تایید میکند که قد یک شاخص مفید برای خطر ابتلا به دیابت محسوب میشود و پیشنهاد میشود که عوامل خطرساز بیماریهای قلبی و متابولیک بیشتر در افراد کوتاه قدتر مستقل از شاخص توده بدنی آنها (BMI) کنترل شود.