پَرسه زنی در یزد
آيين سنتي « پرسه زني» يكي از رسوم عزاداري مردم يزد است كه روز تاسوعا ( 9 محرم) با حضور قشرهاي مختلف مردم برگزار مي شود.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز یزد ، پَرسه زنی دیرینه ترین رسم عزاداری یزد است که در این آیین سوگواران در حاليكه سينه و زنجير مي زنند با حركت از محله هاي مختلف در گلزار شهدا و آرامستان شهرها و روستاها حضور مي يابند.
آنها در حاليكه در مظلوميت امام حسين (ع) ، فرزندان و ياران با وفاي آن حضرت عزاداري مي كنند با حركت در اطراف قبر اموات ، خصوصا كساني كه يكسال اخير درگذشتند يادشان را گرامي مي دارند.
در گذشته آيين پَرسه زني بر خلاف زمان حال ، در منزل كساني كه يك سال قبل فوت كرده بودند، برگزار مي شد كه امروزه حضور گسترده جوانان همراه با توزيع غذاي نذري به ياد اموات در آن ديده مي شود .
پرسهزنی در روز تاسوعا از سنتهایی است که هر سال، پررنگ و بزرگتر از سال قبل با همراهی هیئت های عزاداری برگزار می شود که در این آیین هیئتی های محله و یا روستا از صبح روز تاسوعا کوچه به کوچه و خانه به خانه محله را طی می کنند و ضمن جمع آوری نذورات از هرخانه، مقابل آن به عزاداری پرداخته و برای اهل خانه دعای خیر و طلب عفو و بخشش میکنند.
در این روز زنان نیز پا به پای مردان در آیین پَرسه زنی شرکت می کنند و با به همراه داشتن علم و بیرق های مختلف به این آیین جلوه ای خاص می دهند. این سنت زیبا با نظمی خاص و خواندن نوحه های مخصوص همان روز و طلب آمرزش برای افرادی که در سالهای قبل در این جمع بوده و از دنیا رفته اند، برگزار می شود.
حرکت دسته های سینه زنی به گونه ای است که افرادی که در جلو حرکت می کنند از اهل سادات هستند و شال سبز بر دوش دارند و یا شال را به دور کمر خود بسته اند. در پشت سر سادات نیز مردم عامه با شال های مشکی حرکت می کنند و در آخر بانوان و بچه ها همراه آنها هستند.
اکثر حسینیهها و تکایا در این روز مردم را به صرف ناهار دعوت کرده و بازار انواع نذورات در این روز بسیار گرم است نذورات این روز در روستاها را معمولا خرما، سوروک (نوعی نان)، گردو، بادام، حاجی بادام و نقل، شکلات، حلوا، میوه، شیر داغ و شربت عسل تشکیل می دهند. شب نهم (تاسوعا) محرم نیز مردم و عزاداران به قرائت زیارت عاشورا، عزاداری و سوگواری می پردازند.