میوه خشکهایی که با زحمت کشاورزان در خراسان جنوبی تولید می شود سود چند برابری اش در جیب دلالان ، عرض اندام می کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی ، تابستان داغ در روستاهای این استان برای کشاورزان با رسیدگی به باغ هایشان و جمع آوری میوه های تابستانه سپری می شود. میوه هایی همچون زردآلو ، سیب ، هلو ، توت و ... که به میوه های سردرختی معروفند و به صورت تازه خوری و میوه خشک، مصرف می شوند. میوه هایی همچون توت به صورت سالم و کامل خشک می شود و میوه هایی همچون زردآلو ، سیب و هلو گاه با پوست و گاه بدون پوست و به صورت برگه و یا قطعه قطعه خشک می شود. از آنجایی که تمام میوه های سردرختی پس از برداشت، کامل مصرف نمی شود و همیشه بخشی از آن می ماند که باید در اسرع وقت مصرف شود برای همین روستائیان خراسان جنوبی سعی می کنند آنچه را که تازه مصرف نمی شود و مازاد بر مصرف تازه است خشک و به صورت برگه مصرف کنند و یا به فروش برسانند. اما نبود صنایع کارگاهی ، بسته بندی و بازاریابی مناسب در این عرصه هم داغی به بزرگی تورم بر دل کشاورزان خراسان جنوبی می گذارد . مجبوریم تن به قیمت پیشنهادی دلالان بدهیم زارعی یکی از کشاورزان روستای کلاته رحیمی سربیشه می گوید: روستایمان دور است و ما هم که ماشین نداریم تا به شهر رفت و آمد کنیم مجبوریم همان دو هفته یکبار که دلال می آید با همان قیمتی که خود پیشنهاد می دهد برگه های خشک را که با زحمت و در این هوای گرم تولید کردیم به او بفروشیم چرا که اگر به او ندهیم مجبوریم خود راه دور را تا شهر طی کنیم و همش به دنبال وسیله برای رفت و آمد باشیم. وسایل بسته بندی نداریم، بازاری ها به سختی می خرند همتی از اهالی روستای شواکند سربیشه نیز می گوید: وسایلی برای بسته بندی برگه خشکهایی که درست می کنیم نداریم و وقتی برگه خشکها را به صورت فله به بازار بیرجند می بریم بازاریها کلی تو سر مال مان می زنند و به قیمتهای پایین می خرند یعنی در واقع مرده خر می کنن و همان محصول مان را فردای آن روز با چندین برابر قیمتی که از ما خریده اند می فروشند. تولید 60 تن برگه خشک از سه میوه معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان نیز می گوید: در خراسان جنوبی از سه میوه زردآلو، سیب وهلو برگه خشک تولید می شود که حدودا در هر تابستان حدود 60 تن برگه از این میوه ها در روستاهای استان حاصل می شود . سالانه حدود 5 هزار تن زردآلو، سیب و هلو در خراسان جنوبی برداشت می شود. زاهدان، مقصد عمده برگه خشک های خراسان جنوبی اکبرزاده از اهالی روستای نوفرست بیرجند می گوید: یکبار برای فروش برگه خشک های خود تصمیم گرفتم محصولم را به دلال ندهم و خود به فروش برسانم ، جستجوهایم برای بازار مناسب برای فروش خشکبارم، مرا راهی سفر زاهدان کرد. به زاهدان رفتم و برای فروش محصولم از مردم این شهر سراغ مکانی برای فروش گرفتم آنها آدرس چندین خیابان از جمله خیابان دانشگاه، شریعتی، انقلاب و زیباشهر و همچنین جمعه بازار زاهدان را به من دادند، به تک تک این خیابانها سر زدم و به عنوان مشتری از صاحب وانت بارهایی که کنار خیابان داد می زدند برگه هلو، برگه زردآلو، توت خشک ... قیمت پرسیدم. این کجا و آن کجا؟ قیمتهایی را که از زبان این فروشندگان وانت باری شنیدم مرا به فکر فرو برد، این صاحب وانتی ها برگه خشک های ما را به قیمت کیلویی زیر 30 تا 40 هزار تومان می خرند و حال در استان همسایه با قیمت کیلویی 60 تا 80 هزار تومان می فروشند. با شنیدن این قیمتها با خود گفتم چه روزهایی که در گرمای تابستان به باغها می رویم و میوه جمع می کنیم و چه ساعتهایی که صرف شستن و برگه کردن این میوه ها می کنیم! این قیمتها کجا و آن پولی که به ما می دهند کجا؟ زحمت نگهداری و آبیاری درختها در طول سال که بماند ... میوه خشک تهرانی دیدم اما بسته بندی محلی ندیدم برای نحوه عرضه برگه خشک ها و اطلاع از قیمتها در شهر خودمان بیرجند به دو مغازه سوپر و خشکبار فروشی سر زدم، در سوپر یک بسته بندی از برگه خشک دیدم که با ترکیبی از آلومینیوم و نایلون درست شده بود و آدرس تولیدی آن را نیز تهران زده بودن و حال آنکه میوه هایی درون آن بود که هیچ کدام در تهران تولید نشده بود مثل انبه، موز و آناناس و ... جویای برگه های محلی شدم و گفتم از برگه خشکهای خودمان، بسته بندی دارید ؟ صاحب سوپر که فکر می کرد به دلیل قیمت بالای این میوه خشک های تهرانی، سراغ برگه خشکهای محلی را می گیرم با نگاهی تحقیرآمیز به من گفت نخیر خانم نداریم. شما که نمی خرین چی کار دارین که ما از کجا و از کی می خریم؟ پس از سوپر به خیابان مدرس بیرجند رفتم و در شیشه ای یک مغازه خشکبارفروشی را باز کردم و داخل شدم، سکوت معناداری خشکبارفروشی را فرا گرفته بود که دروغ نگویم از گرانی قیمتها بود. از صاحب خشکبار فروشی جویای قیمتها شدم گفت: خانم برگه زردآلو از کیلویی 30 هزار تومن داریم تا 50 هزار تومن، سیب هم داریم از 60 تا 84 هزار تومن، هلو هم داریم از 40 تومن تا 60 تومن، بستگی داره به کیفیتش، حالا از کدوم بیارم براتون؟ چقد بیارم؟ منکه کیف پولم را با خود نبرده بودم و جرأت هم نکردم بگم برای تهیه گزارش قیمتها را می پرسم، با صدای یواش گفتم فعلا چیزی نمی خواهم، ممنون، و از مغازه زدم بیرون، یادم آمد سوالی نپرسیدم در مغازه را نیمه باز کردم و گفتم راستی آقا شما از خود کشاورزها می خرین یا از واسطه ها؟ صاحب خشکبارفروشی نگاه شک برانگیزی به من کرد و گفت: شما که خانم نمیخواین بخرین چی کار دارین که ما از کجا و از کی می خریم؟ بیشترین برگه خشک ها در خانه های روستایی تهیه می شود به سراغ مسئولان جهاد کشاورزی رفتم تا از اوضاع بازار خشکبار استان و تولید آن آگاه شوم. معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: هیچ واحدی به صورت کارگاهی و صنعتی برگه خشک تولید نمیکند و بیشتر خشکبار و برگه های خشکی هم که تولید می شود در خانه های روستایی تولید می شود.
عصمتی پور افزود: سازمان جهاد کشاورزی با آموزش روشهای مناسب خشک کردن میوه به کشاورزان، سعی می کند آنها را در تهیه خشکبار و برگه خشک های با کیفیت تر و بازار پسند تر راهنمایی کند. از راه اندازی کارگاه های خانگی روستایی برای تولید خشکبار به جد حمایت می کنیم مدیر امور سرمایه گذاری جهاد کشاورزی استان هم گفت: با توجه به اینکه سطح زیرکشت محصولات سردرختی در خراسان جنوبی در مقایسه با محصولات مزیت دار این استان همچون عناب، زرشک و زعفران، کم است بنابراین احداث کارخانه یا کارگاه بزرگ صنعتی برای تولید برگه خشک در خراسان جنوبی توجیه اقتصادی ندارد اما از افرادی که در روستاها کارگاه های کوچک خانگی برای تولید برگه خشک ومیوه خشک راه اندازی و برای خود و چند نفر دیگر شغل ایجاد کنند، تسهیلات پرداخت و از این کارآفرینان حمایت می کنیم. بهدانی افزود: تا کنون در استان به 3 واحد تولید خشکبار 4 میلیارد و 85 میلیون تومان تسهیلات پرداخت شده است. به نظر می رسد در کنار تهیه خشکبار، طراحی و بسته بندی مناسب برای خشکبار نیز باید صورت پذیرد تا با جذب مشتری های بیشتر، ارزش افزوده بیشتری نصیب کشاورزان زحمتکش این استان شود. گمشده ای که در حلقه تجارت بسیاری از استانها از جمله خراسان جنوبی نبودش بسیار به چشم می آید. بازار امروز بازار زرق و برقه به بازار بیرجند رفتم، تقریبا حدود 15 مغازه فروش خشکبار به چشمم آمد، به داخل یکی از این مغازه ها رفتم، تقریبا تمام خشکبار و برگه هایی که برای فروش داشت به صورت فله به مشتری عرضه می شد و هیچ بسته بندی نام و نشان داری نداشت. از صاحب مغازه در مورد بسته بندی خشکبارش پرسیدم که انگار جوابهایی از پیش تعیین شده داشت و هنوز سوالم تمام نشده بود که گفت: ای خانم دست رو دلمون نذار، بازار امروز، بازار زرق و برقه، ما که از خدامونه بسته بندی مخصوص استان خودمون واسه این خشکبار داشته باشیم چون اون موقع مشتری ها به خاطر بسته بندی هم که شده دو سه برابر از ما می خرن و سوغات می برن چون هم قشنگتره هم حملش راحتتره، ما که دیگه بازاری هستیم ، میدونیم محصول فله چقدر فروش داره، بسته بندی چقدر؟ این صحبتهای صاحب مغازه مرا بر آن داشت که در گزارش مکتوب بعدی ام به سراغ چراهای نبود و یا کمبود صنایع بسته بندی در استان بروم، صنایعی که نبودش سبب شده سود بسیاری از تولیدات مان در بخش های مختلف به جیب دلالان و یا حتی خارجی ها برود. تهیه کننده: سیادت