نمایی از بیم و امیدهای جدید در اروپا
بررسی رخدادهای اخیر در داخل قدرت های بزرگ بیم و امیدهایی را توامان در ارتباط با تحولات داخلی این کشورها و به تبع آن در اتحادیه اروپا نشان می دهد.
برخی از تحولات مانند خروج ایتالیا از بحران سیاسی و تشکیل دولت ائتلافی جدید بجای برگزاری انتخابات زودهنگام و یا مصوبه جدید پارلمان انگلیس در التزام دولت جانسون به تمدید مهلت مذاکره با اتحادیه اروپا در جهت جلوگیری از خروج بدون توافق از جمله رخدادهای مثبت و امیدوار کننده اما در مقابل پیروزی مجدد احزاب دست راستی نوپا درانتخابات محلی دو ایالت کلیدی "براندنبورگ" و "زاکسن" آلمان از جمله تحولات نگران کننده است که زنگ هشدار را برای احزاب بزرگ و سنتی این کشور و همچنین در اتحادیه اروپا به صدا در آورد.
در ایتالیا بروز اختلاف در میان دولت ائتلافی به استعفای جوزپه کونته از مقام نخست وزیری و خروج حزب لیگ از ائتلاف انجامید که طبق برخی آمارها هزینه مالی و اقتصادی ناشی از آن به حدود 5 میلیارد یورو می رسد اما اقدام رئیس جمهوری در معرفی مجدد کونته برای تشکیل دولت ائتلافی جدید بجای برگزاری انتخابات زودهنگام بار دیگر ثبات را به این کشور بازگرداند و با ارائه برنامه دولت جدید در خصوص کاهش مالیات بر فروش که باعث تحرک تولید می شود و همچنین ماموریت آن برای تنظیم بودجه سال 2020، فضای ثبات بر اقتصاد این کشور حاکم شده است. در صورتی که برگزاری انتخابات زودهنگام در دستور کار قرار می گرفت نتایج آن در این مقطع می توانست هم برای ایتالیا و هم اتحادیه اروپا زیان بار باشد.
در انگلیس بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس از ملکه خواست که تعطیلات تابستانی پارلمان را تا 14 اکتبریعنی تا حدود دو هفته مانده به پایان مهلت انگلیس برای خروج از اتحادیه اروپا تمدید کند تا از آن به عنوان اهرمی برای چانه زنی برای کسب امتیاز از این اتحادیه استفاده کند و با وجود اینکه ملکه برای دور نگه داشتن سلطنت از دعوای پارلمان و کابینه با این درخواست موافقت و بدین ترتیب توپ را از زمین خود دور کرد اما پارلمان با ۳۲۸ رای مثبت در مقابل ۳۰۱ رای منفی، طرحی را تصویب کرد که بر مبنای آن،لایحهای به رای گذاشته میشود که جانسون را به مذاکره بیشتر با اتحادیه اروپا تا زمان رسیدن به توافق، ملزم میکند.
اگر این اقدام صورت نمی گرفت و طرح جانسون پیش می رفت انگلیس بار دیگر آخرین پل پشت سرش را نیز خراب می کرد و راهی جز خروج بدون توافق باقی نمی ماند که راستگرایان حاکم بر دولت ترامپ برای آن لحظه شماری می کنند.
در آلمان با وجود عملکرد موفق دولت مرکل در حوزه اقتصادی که با رشد 2 درصدی و بیکاری 4 درصدی همراه است ، باز نتایج انتخابات محلی اخیر از رشد و تقویت احزاب دست راستی نوپا در برابر احزاب سنتی و بزرگ حکایت دارد. حزب راست گرای افراطی «آلترناتیو برای آلمان» (ای اف دی) در ایالت زاکسن موفق به کسب ۲۷.۸ درصد آرا شده و بعد از حزب راست میانه دمکرات مسیحیها ( سی دی یو ) به رهبری "آنگلا مرکل" (با کاهش ۶.۹ درصدی بالغ بر۳۵.۵ درصد)، در جایگاه دوم قرار گرفته است.
این نتیجه بدین معناست که راستگرایان افراطی نسبت به انتخابات محلی سال ۲۰۱۴ به موفقیت چشمگیری دست پیدا کردهاند و آرا خود را بیش از ۱۸ درصد افزایش دادهاند. در ایالت براندنبورگ که در برگیرنده کلانشهر برلین می باشد، نیز راستگرایان افراطی «آلترناتیو برای آلمان» با کسب ۲۳.۷ درصد آرا بعد از حزب چپ میانه سوسیال دمکراتها ( اس پی دی) با ۲۶.۱ درصد آرا، موفق به کسب جایگاه دوم شده اند.
به اعتقاد کارشناسان سه عامل مهاجرت، نابرابری و هویت در این مسئله دخیل بوده است. در خصوص تضعیف جایگاه احزاب چپ نیز باید گفت که آنها معمولا وعده های عدالت خواهانه می دهند اما بعد از به قدرت رسیدن از شعارهای خود فاصله می گیرند. در مجموع نتایج انتخابات محلی اخیر ضمن اینکه زنگ هشدار را برای احزاب بزرگ و سنتی در المان به صدا در آورده است بلکه با توجه به نقش و جایگاه برتر المان می تواند برای اتحادیه اروپا نیز چالش برانگیز باشد.
--------------------------------------
احمد کاظم زاده