البرز
تعزیه خوانی در قدیمی ترین حسینیه کشور
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ساوجبلاغ: تعزیهخوانان برجسته کشور امسال نیز همچون سالهای گذشته در تکیه «اعظم» برغان تعزیهخوانی میکنند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز البرز؛ علیرضا طهماسبی گفت: وجود اقوام مختلف در البرز آن را به نماد کوچکی از ایران، برای نمایش آداب و رسوم مختلف مردم سراسر کشور تبدیل کرده است.
وی ادامه داد: برنامه ده مجلس که هر روز از ساعت ۱۴ تا ۱۶ در تکیه اعظم برغان اجرا میشود، شامل تعزیه شهادت حضرت حمزه سیدالشهدا (ع)، شهادت حر بن یزید ریاحی، شهادت حضرت مسلم ابنعقیل (ع)، دو طفلان مسلم، شهادت حضرت علیاکبر (ع)، شهادت حضرت عباس (ع) و شهادت امام حسین (ع) است.
طهماسبی در ادامه افزود: حسینیه اعظم برغان یکی از تکیههای مشهور ایران است، ماه محرم که فرا میرسد در و دیوار روستا سیاه پوش میشود، اینجا عاشورا رنگ و بوی دیگر دارد، خشت خشت این آبادی شاهد برگزاری مراسمهای مختلف برای زنده نگاه داشتن واقعه عاشورا است.
طهماسبی اضافه کرد: طبقه اول ویژه مردان است و همچنین در طبقه دوم معجرها و راهروهایی وجود دارد که زنان در آن مکانها به مراسمات مذهبی میپردازند. ساختمان حسینیه از غیرچوبی و دیوارها همه از خشت خام و کاهگل هستند، این مکان در سال ۱۳۸۲ با شماره ۱۰۸۲۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ساوجبلاغ گفت: سر در حسینیه سال ۱۳۶۷ شمسی بازسازیشده است و عمر بنا تا همان تاریخ ۵۴۰ سال بیانشده است یعنی ساخت حسینیه به حدود سالهای ۸۶۰ ه – ق (زمان فرمانروایی آخرین شاه رستمدار) نسبت داده میشود و محتمل است پایهگذاری این بنا بهعنوان تکیه مربوط به همان سالها باشد، زیرا ایجاد هر بنایی در یک مکان آنهم با این وسعت و دقت اغلب بدون سابقه و علت نیست، در سرستون شرقی بخش شاهنشین سال ساخت بنا ۹۳۱ ه – ق ذکرشده است و در دوران قاجاریه بناشده است و معمار آن استاد اسماعیل بنا بوده است.
وی افزود:حسینیه اعظم بَرغان در ضلع شمالی میدان روستا واقعشده و دارای دوطبقه است، طبقه همکف یا اول، دارای ۱۰ حجره است و مخصوص عزاداران است، شاهنشین (ضلع شمالی بنا نقطه مقابل در) فضای ورودی مردانه و زنانه، اتاق تعزیهخوانها، رختکن، انبار، راهپلهها، تخت تعزیهخوانها و کف بنا نیز از دیگر فضاهای موجود در این بنای تاریخی است.
کرمی از گردانندگان بزرگ تعزیه البرز گفت: هرساله مردم با شور حسینی این مراسم را برگزار میکنند، اما از همه زندهتر برگزاری تعزیه در حسینیه اعظم است؛ زیرا تعزیه بهعنوان بخشی از مراسم سوگواری ماه محرم بیانگر وجهی از تاریخ دینی شیعیان و نشاندهنده رخدادی واقعی در جهان تشییع است، تعزیه از گذشتههای دور وجود داشته و تاکنون ادامه دارد. مرحوم ناظم، مرحوم ملا محمد بکائی و ملا قاسم بکائی از تعزیهخوانان مشهور برغانی هستند که خود بهنوعی صاحب سبک بودند.
وی ادامه داد: علاقمندان به این هنر اصیل ایرانی از نقاط مختلف دنیا در محرم به البرز میآیند تا در حسینه برغان پای تعزیه بنشینند و عزا داری کنند.
برغان یکی از روستاهای هدف گردشگری استان البرز است که در شهرستان ساوجبلاغ قرار گرفته و هرساله گردشگران بیشماری از این روستا بازدید میکنند و گردشگری مذهبی در این روستا همچنان در محرم هم رونق دارد