گزارش مکتوب
آیا کشتی همدان جایگاه خود را به دست میآورد؟
از دیر باز کشتی، جایگاه ویژهای در ورزش کشور و استان همدان داشته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز همدان، استان همدان مهد پرورش استعدادهای ورزشی همچون یداله وحدانی لطیفی، مهرداد سعدی نژاد، مالمیر، سلطانی، ابراهیمی، مسعود و میثم مصطفی جوکار، مصطفی یونسینیا، عباس بیگلربیگی، محمد سلطانی، میرزایی و دیگرقهرمانان نامداربوده است.هم اینک بیش از هشت هزار کشتی گیر در همدان فعالیت دارند.
آیا کشتی همدان جایگاه خود را به دست میآورد؟ آیا کشتی همدان جایگاه خود را به دست میآورد؟ آیا کشتی همدان جایگاه خود را به دست میآورد؟ آیا کشتی همدان جایگاه خود را به دست میآورد؟ آیا کشتی همدان جایگاه خود را به دست میآورد؟ آیا کشتی همدان جایگاه خود را به دست میآورد؟ آیا کشتی همدان جایگاه خود را به دست میآورد؟ آیا کشتی همدان جایگاه خود را به دست میآورد؟
مرحوم یداله وحدانی از پیشکسوتان کشتی همدان در سال ۱۳۵۱ نایب قهرمان ایران شد و سال بعد نیز بعد از عبدالله موحد دوم کشور شد. برای حضور در المپیک مونیخ در فهرست رزرو قرار داشت و همان سال در یک کشتی جالب با نتیجه چهار بر دو مغلوب عبدالله موحد اسطوره ورزش اول ایران شد. در مسابقات ارتشهای جهان هم به عنوان مربی به مسابقات اعزام شده بود.
در سالهای نه چندان دور هم استان همدان کشتی گیران نامداری به کشور و جهان معرفی کرده است.
صادق گودرزی دیگر نامدار کشتی استان همدان است. مهمترین مقامهای او کسب نقره المپیک لندن در سال ۲۰۱۲، ۲ نقره و یک برنز مسابقات جهانی، یک طلای بازیهای آسیایی گوانگژو و ۲ طلا در قهرمانی آسیاست.
گودرزی در سال ۱۳۹۲ به علت مشاهدهٔ وجود یک زائده کنار نخاع، مجبور شد تا از دنیای کشتی خداحافظی کند.
مسعود مصطفی جوکار کشتیگیر آزادکار سابق ملایر است که مدال نقرهٔ المپیک ۲۰۰۴ آتن را در وزن ۶۰ کیلوگرم به دست آوردهاست.
برادر جوانتر او، میثم مصطفی جوکار نیز کشتیگیر تیم ملی ایران است.
میثم مصطفی جوکار نماینده آزادکار وزن ۷۴ کیلوگرم دارای دو مدال طلا و یک نقره جهان، دو نقره در مسابقات قهرمانی آسیا است. او در وزن ۸۶ کیلوگرم توانست مدال طلای بازیهای آسیایی ۲۰۱۴ اینچئون را بدست آورد و پس از آن نیز در مسابقات بینالمللی جام تختی مدال طلا را بدست آورد.
جمال میرزایی کشتیگیر آزادکار، ورزشکار همدانی تیم ملی ایران است. وی برنده مدال طلای بازیهای آسیایی ۲۰۱۰ گوانگ ژو در وزن ۸۴ کیلوگرم شدهاست.
دوران افول کشتی همدان متاسفانه با وجود استعدادهای فراوان کشتی در استان همدان در سالهای گذشته هیچگونه روند رو به رشدی در استان در این رشته ورزشی نداشته ایم. نه تنها هیچ نماینده در خوری در مسابقات کشوری و آسیایی و جهانی نداشته ایم بلکه در لیگهای کشتی هم حضور نداشتیم و یا خیلی ضعیف ظاهر شدیم.
میرزایی، قهرمان سابق کشتی میگوید:"بی توجهی به ورزش کشتی در سالهای گذشته موجب شده تا استان همدان هیچگونه نمایندهای و خرفی برای گفتن در کشور نداشته باشد".
آقای لطیفی، قهرمان اسبق کشتی هم با اشاره به جایگاه همدان در کشتی میگوید:"همدان زمانی در همه مسابقات برون مرزی نماینده داشت، اما الان هیچگونه نمایندهای ندارد".
نبود مکانیسم استعدادیابی نخبگان کشتی
در طول سالهای گذشته متاسفانه هیچگونه برنامه منسجمی برای کشف استعدادهای کشتی در سطح شهرستانها واستان برگزار نشده است. برگزاری برخی مسابقات چند جانبه وحضور دست و پا شکسته در برخی لیگها، کارنامه هیات کشتی استان همدان بوده است.
از انجایی که باید برنامه منظمی برای کشف استعدادهای ورزشی بویژه در بخش پایه وجود داشته باشد تنظیم برنامهها و مسابقات استعدادیابی مستمر میتواند موجب کشف استعدادها در نقاط مختلف شده شود و سپس تمرین مستمر بر روی این استعدادها برای کسب رتبههای ملی و بین المللی.
آقای لطیفی از قهرمانان سابق کشتی با انتقاد از بی توجهی به کشتی در ردههای پایه میگوید:"متاسفانه نسبت به کشتی در ردههای پایه اهمیت قائل نشده ایم".
نبود اسپانسر برای حمایت از استعدادها
یکی از مهمترین مشکلاتی که در مورد کشتی و برخی رشتههای ورزشی دیگر همواره مطرح شده بحث نبود حامیان مالی و اسپانسر برای این رشته هاست. از انجایی که همواره حمایت مالی از یک تیم میتواند موجب ایجاد انگیزه برای ورزشکاران و بویژه ورزشکاران حرفهای شود.
متاسفانه استان همدان از نبود صنایع بزرگ رنج میبرد و برخی صنایع متوسط و کوچک هم انگیزهای برای حمایت از تیمها ندارند. تیم بسکتبال همدان در سالهای گذشته مورد حمایت شرکت صنایع لبنی پگاه بود. تا زمانی که از این تیم حمایت کرد بسکتبال استان در لیگ برتر نتایح بسیار قابل قبولی کسب کرد، اما به محض اینکه این شرکت حمایت خود را از این تیم قطع کرد تیم بسکتبال همدان دیگر نتوانست به دوران اوج خود بازگردد.
رشته کشتی هم از این قاعده مستثنی نیست. زمانی شهرداری همدان و زمانی هم تله کابین گنجنامه از این تیم حمایت میکردند که توانسته بود موجب خضور قدرتمند تیم کشتی همدان در لیگ برتر شود، اما وقتی دیگر از تیم کشتی حمایت نشد، این تیم حتی به علت برخی بدهیها نتوانست هزینه ورودی مسابقات را هم پرداخت کند.
آقای "صابریون"، "رئیس هیات کشتی استان همدان، بین سالهای ۸۷ تا ۹۵ دراین زمینه میگوید: "کسانی که منتقد مدیریت من هستند و میگویند دو سال است که لیگ تعطیل شده و یا اکثر قهرمانان و مربیان سازنده به تیمهای دیگر پیوستهاند، یک روز خود را جای من بگذارند و ببینند آیا بدون اعتبارات میتوان در یک رشته ورزشی تحول ایجاد کرد و به اوج رسید".
او میافزاید: " تنها با متوسل شدن به اعتبار دولتی نمیتوان کاری پیش برد، از سوی دیگر استان همدان یک استان صنعتی نیست که سرمایهگذاران خوبی داشته باشد. مشت ما خالی است و نگاهمان تنها به اعتبارات دولتی است".
صابریون ادامه میدهد: " اعتقاد دارم برای جلوگیری از افت بیش از حد باید فرهنگسازی انجام شود تا شرکتها و کارخانههای سرمایهگذار در جهت رشد کشتی همدان حرکت کنند، اگر چه تا به امروز هر کاری که توانستم، انجام دادهام، اما موفق نبودم".
استفاده نکردن از ظرفیت قهرمانان کشتی استاناستان همدان در سالهای نه چندان دور نمایندگان شایستهای درتیم ملی و مسابقات آسیایی و جهانی داشته است. قهرمانانی که پس از خداحافظی از کشتی در گوشهای مورد بی توجهی و گاهی بی مهری روزگار میگذرانند.
وجود قهرمانان سابق کشتی استان میتواند ظرفیت مناسبی برای تربیت نسل جدید کشتی استان باشد. ظرفیتی که متاسفانه در سالهای گذشته مغفول ماند و از قهرمانانی همچون میثم و مسعود مصطفی جوکار و میرزایی و گودرزی و دیگران نه تنها استفادهای نشد بلکه این استعدادها هر کدام به گوشهای رفتند و گاهی مورد بی مهری قرار گرفتند.
متاسفانه وجود برخی حاشیهها در کشتی هم مزید بر علت شد و نگذاشت کشتی بر بالندگی خود بیافزاید.
بارقههای امید با انتخاب رئیس جدید هیات کشتی استان همدانعلی رغم برخی کم کاریها در سالهای گذشته چند ماهی است که به نظر میرسد بارقههایی از امید در کشتی همدان آغاز شده است. این امید تازه با آمدن رئیس جدید هیات کشتی بی ارتباط نیست.
فروردین امسال در مجمع انتخاباتی هیئت کشتی استان همدان حمیدرضا یاری با کسب ۱۶ رای از ۱۶ رای ماخوذه برای ۴ سال به ریاست این هیئت انتخاب شد. پیش از این آقای درویشی به مدت یک سال سرپرست هیئت کشتی همدان بود.
آقای "منصور زرگر" از روسای سابق فدراسیون کشتی کشور معتقد است: "همدان در قدیم در کشتی کشور جایگاه ویژهای داشت که باید این جایگاه در دوران مدیرت جدید هیات کشتی استان دوباره احیا شود".
او میافزاید:" کشتی استان به ویژه در شهرهای همدان، نهاوند و ملایر در گذشته صاحب عنوان ونشان ملی وجهانی است که باید این جایگاه تقویت و احیا شود".
توجه به کشتی پایه، اولویت رئیس هیات کشتیپارسال همدان در مسابقات قهرمان کشوری عنوانی بهتر از هفدهم را کسب نکرد و این نشان دهنده این بود که کار از ریشه خراب است.
یکی از مهمترین برنامههایی که آقای یاری پس از انتخابش در پیش گرفته توجه به کشتی پایه است.
او آقای سلطانی از قهرمانان جام جهانی را برای مربیگری تیم نونهالان، نوجوانان و خردسالان انتخاب کرده است.
آقای "امامی"، کارشناس کشتی فدراسیون هم در مورد رویکرد کشتی استان همدان میگوید:"با اقداماتی که در چند ماه اخیر در همدان انجام شده به نظر میرسد همدان بر روی ردههای پایه منمرکز شده است".
اردوی آمادگی تیم ملی کشتی آزاد نونهالان کشور در همداندر راستای تقویت تیمهای پایه، مسئولان کشتی استان همدان پیشنهاد میزبانی اردوی تیم ملی کشتی آزاد نونهالان را به فدراسیون کشتی دادند که مورد موافقت قرار گرفت.
در این اردو ۵۰ کشتی گیر در ۱۲ وزن به مدت ۵ روز در خانه کشتی همدان اردو زدند.
به گفته آقای "ناظری"، سرمربی تیم ملی کشتی نونهالان این اردو برای آماده سازی و حضور تیم ملی کشتی نونهالان کشورمان، در مسابقات قهرمانی آسیا آذر امسال تایوان برپا شد.
ناگفته پیداست که حضور اعضای تیم ملی در استان و تمرین نونهالان و نوجوانان استان در کنار هم موجب بالا بردن انگیزه و اعتماد به نفس استعدادهای استان خواهد شد.
سرمربی تیم ملی کشتی آزاد نونهالان با اشاره به اقداماتی که در استان همدان برای آموزش کشتی پایه آغاز شده است ابراز امیدواری کرد که خروجی کار هم برای تیم کشتی استان وهم تیم ملی مفید باشد.
کسب میزبانی مسابقات استعدادهای برتر کشور درهمدان هم درهمین راستا ارزیابی میشود. این رقابتها با حضور ۴۲۶ کشتی گیر در قالب ۳۴ تیم از سراسر کشور در دانشگاه آزاد همدان با هم رقابت کردند. گفته شده قرار است شاکله تیم ملی ازاین استعدادها مشخص شود.
آقای دامغانی نژاد، سرپرست این مسابقات علت برگزاری این رقابتها در همدان را، پیشینه درخشان کشتی همدان بیان و ابراز امیدواری کرده که بتوانیم پایههای کشتی ملی را از طریق این رقابتها پی ریزی کنیم.
استان همدان در این رقابتها صاحب یک نشان طلا و دو برنز شد که در مقایسه با پارسال که هیچ مدالی کسب نکرد نتیجه به مراتب بهتری است.
قهرمانان کشتی دیروز، مربیان امروزیکی دیگر از اقامات شایستهای که در طول چند ماه گذشته صورت گرفته فراخوان استفاده از نامداران و قهرمانان کشتی استان است.
در این میان میتوان از بکار گیری قهرمانانی همچون میرزایی، لطیفی، سلطانی نام برد که به گفته رئیس هیات کشتی همدان در ردههای مختلف به کار گمارده شده اند.
آقای یاری دراین زمینه میگوید:"همه ردهها را مورد توجه قرار داده ایم و برای هر کدام یک مربی مشخص کرده ایم تا علاقمندان را تمرین دهند".
کلام آخر
در پایان باید گفت که از دیرباز کشتی ورزش نخست در همدان بوده و ورزش ریشه داری در استان به شمار میرود. با کمی توجه به ورزش کشتی میتوان استعدادهای خوبی در این رشته ورزشی کشف و به جامعه کشتی معرفی کرد.
امروزه بسیاری از کشورهای موفق در رشتههای ورزشی از پایه آغاز کرده اند و پایههای محکمی ایجاد کرده و بعدها ثمره ان را دیده اند. اگر امروز تیم فوتبال بارسلونا، رئال مادرید، ژاپن و حتی قطر در ردههای بزرگسالان نتایج قابل قبولی درمسابقات آسیایی، اروپایی و جهانی کسب میکنند این چیزی نیست مگر به حاطر سرمایه گذاری در رده نونهالان و نوجوانان.
با یک برنامه ریزی منسجم و مدیریت صحیح و استفاده از نخبگان ورزش کشتی و توجه ویژه به کشتی پایه، آینده کشتی در استان همدان آینده روشنی خواهد بود. حمایت نخبگان ورزش و مسئولان استان و برخی شرکتهای صنعتی از نظر مالی میتواند تضمین کننده موفقیت در این مسیر باشد.
تهیه و تنظیم: حسن شعبانلو کمری