پخش زنده
امروز: -
حرم امام رضا(ع) بزرگترین پایگاه تشرف زائران خارجی به دین اسلام است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی،فضای معنوی حاکم شده بود... بغضش را مخفی کرده اما از لرزش شانه هایش حال درونش هویدا بود... صدای ملکوتی اشهد ان لااله الا الله... اشهد ان محمدا رسول الله و اشهد ان علیا ولی الله.... "دنیل" فرانسوی را به خود آورد... با به زبان آوردن شهادتین در حرم امام رضا (ع) مسلمان شد و در حالی که اشک شوق بر چهره داشت، مذهب تشیع را برای خود برگزید. تلاش و مرارتهای دنیل در تشرفش به اسلام را می شد از چشمانش خواند...
دو سال پیش نخستین بار که به ایران سفر کرده بود از اماکن تاریخی و مساجد شهرهای مختلف بازدید کرد؛ در سفر به مشهد مقدس و بازدید از حرم امام رضا (ع)، بزرگی و عظمت این حرم و زیباییهای منحصر به فردش همه احساس های خوب را به وی منتقل کرد.
می گفت:در این بارگاه احساس احترام، صمیمیت، امنیت و آرامش در وجودم جاری شد.اگر چه به کشورم بازگشتم دلم در این مکان نورانی بود چون عظمت مقام امامت همه وجودم را فرا گرفته بود. کنجکاوی و علاقه ام به اسلام روز به روز بیشتر می شد. دین مسیحیت پاسخگوی سوالاتم نبود از این رو تحقیقاتم را با همصحبتی بیشتر با همراه ایرانیام راجع به مسائل دینی، مشاهده فیلمها و کتابهای تاریخی فراوان و تدبر در کتاب مسلمانان ادامه دادم که موجب شد تمایل درونی و آرامش قلبیام به اسلام و مذهب تشیع روز به روز بیشتر شود.
دوباره به حرم مطهر امام رضا (ع) آمده بود و در این صحن و سرا با تشرف به مذهب شیعه، دیگر دنیل نبود و در حرم حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) نام علی را برای خود انتخاب کرد؛ علیِ 40ساله خیلی خوشحال بود که خداوند این توفیق را روزی اش کرده است تا بتواند در ایام جوانی عظمت و ثواب زیارت حرم منور علی بن موسی الرضا(ع) را درک کند.
به گفته رئیس اداره زائران غیر ایرانی آستان قدس رضوی ،علی دهمین فردی است که از ابتدای امسال در این حرم به دین اسلام مشرف شده است. حسن غلامپور می افزاید: این تازه مسلمان شدگان که مذهب بیشتر آن ها مسیحی بود همگی جوان و از ملیتهای سوئد، تایلند، روسیه ، هندوستان، کانادا، رومانی، افغانستان و فرانسه هستند و با تشرف به اسلام مذهب تشیع را هم برای خودگزیده اند.
وی گفت: بنابر اظهارات این تازه مسلمانان، حضور در حرم امام رضا (ع) و مشاهده شکوه و عظمت پایگاه بزرگ اسلام در تامل آنان در مذهب خود و آغاز مطالعاتشان درباره اسلام نقش مهمی داشته است.
و... پیش از این هم...هانا نله بانوی آلمانی، کریستیانا ویدال اسپانیایی، لوئیک فرانسوی، جاناتان کلارک کانادایی همه وهمه از آنسوی کره خاکی تا این مکان کبریایی اوج گرفته و با حضور در این صحن و سرا آرامش یافته و شیفته دینی شده اند که عظمت مقام امامتش آن ها را به وادی عشق کشانده است... آنگاه به یقین رسیده اند درباره آنچه که آخرین فرستاده دین خدا برای دینش گفت: اِنی اُتِمُ نعمتی....
و اینگونه است که مانوریتزبالتزولا، هنرمند 40 ساله ایتالیایی (زهرا) در حاشیه مراسم تشرف به دین اسلام و مذهب تشیع در حرم مطهر رضوی می گوید: زمانی که برای جمع آوری تحقیقات درباره دین اسلام به حرم مطهر رضوی مشرف شدم جاذبه های بی نظیری را در این مکان نورانی مشاهده کردم که همین امر ذهنم را متوجه و علاقمند به دین اسلام و مذهب شیعه کرد و احساس کردم بهار عمرم دوباره شروع شده است.
جاذبه های معنوی ، وجود مجموعه هایی از هنرهای کهن اسلامی، نمایش فرهنگ اسلامی و برگزاری بزرگترین اجتماعات مسلمانان درفضاهای معنوی در حرم رضوی هر زائری را تحت تاثیر و در دنیای جدیدی از باورها قرار می دهد.
اولکا اونستویچ بانوی 26 ساله بلاروسی هم در تشرف خود به دین اسلام در حرم مطهر رضوی گفته بود: "به صورت گردشگردو مرتبه به ایران سفر کرده و بار دوم که به حرم مطهر رضوی مشرف شده بودم با مشاهده این عظمت و شکوه مطالعات خود را برای گرویدن به اسلام آغاز کردم و با تکمیل مراحل آن، در سفر بعدی در این بارگاه ملکوتی و بی نظیر، مسلمان و شیعه شدم".
افزایش سه برابری تشرف به دین مبین اسلام در حرم رضوی از سه سال اخیر
رئیس اداره زائران غیر ایرانی آستان قدس رضوی می گوید: در حرم مطهر امام رضا(ع)هر ساله شاهد افزايش گرايش به دین مبین اسلام و تشرف به مذهب شيعه به ويژه میان اروپاييان هستیم؛ این افزايش تشرف در حالي است كه اسلام ستيزي در دنیا همچنان ادامه دارد.
حسن غلامپور می افزاید: در سالهای گذشته به طور میانگین هر سال شاهد مسلمان شدن حدود 12 نفر در حرم منور رضوی بودیم در حالی که از سه سال اخیر به بعد تشرف به اسلام در این حرم به طور میانگین به 30نفر افزایش یافته است و امسال نیز در حدود نیمه آن 10 نفر در این بارگاه به دین اسلام مشرف شدند که می توان حرم رضوی را به عنوان بزرگترین پایگاه تشرف پیروان دیگر مذاهب از نقاط مختلف جهان به دین اسلام دانست.
حال خوش زائران خارجی در حرم ملکوتی امام رضا(ع)
با زائر آمریکایی که اصالتش پاکستانی و به همراه تعدادی دیگر از هموطنانش در آستانه ماه محرم به حرم رضوی مشرف شده است هم صحبت می شوم..."محمد" که کمی و به سختی می تواند فارسی صحبت کند می گوید: از حدود 8سال پیش در این آستان نورانی به دین مبین اسلام گرویده ام؛ دیدن گنبد و ضریح حضرت امام رضا(ع) حالم را خوب میکند و این احساس تا ماهها به من انرژی میدهد؛ البته هر سفر، سختیهای خود را دارد اما زائر واقعی سختیهای سفر برایش خاطرهای دل انگیز میشود و کسی که حضرت رضا (ع) او را بطلبد اسباب سفر برایش مهیا میشود. او خداحافظی و جدایی از این آستان را برای خود بسیار سخت عنوان می کند.
حرم ملکوتی رضوی ماوای زائران بسیاری از سراسر دنیا
مشهدالرضا به یمن وجود بارگاه قدسی امام هشتم کانون توجه و حضور جهانی زائران و ارادتمندان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) اعم از شیعه و سنی وسالانه میزبان بیش از 30 میلیون زائر و گردشگر داخلی و خارجی است که براساس آخرین آمار شمار زائران غیر ایرانی در حرم رضوی به حدود سه میلیون نفر در سال و شمار تشرف این زائران به حرم رضوی به هفت میلیون می رسد.
مدیر امور زائران غیر ایرانی حرم رضوی می گوید: این زائران خارجی از بیش از 120 کشور دنیا به بارگاه نورانی حضرت امام رضا(ع)، مشرف می شوند که حدود 80 درصد آن ها عرب زبان و بیشتر از کشورهای عراق، بحرین، عربستان و لبنان هستند.
هاشمی نزاد می افزاید: زائران سوریه ای و عرب زبانان ساکن اروپا در رده بعدی زائران غیر ایرانی حرم رضوی را تشکیل می دهند؛ پس از آن زائران اردوزبان شامل شبه قاره هند و پاکستان و سپس آذری زبانان شامل جمهوری آذربایجان ،ترکیه و آسیای میانه قرار می گیرند.وی می گوید: مخاطبان حوزه ادیان و توریست شامل اروپا،آمریکای لاتین،جنوب شرقی آسیا و اقیانوسیه در رده بعدی زائران غیر ایرانی حرم امام رضا (ع) هستند و فارسی زبانان غیر ایرانی هم کمترین فراوانی را دارند.
حرم امام رضا (ع) میعادگاه عاشقان حسین در جهان
هر ساله در آستانه ماه محرم زائران بسیار داخلی و خارجی در این صحن و سرا گرد می آیند و در مراسم معنوی برای عزاداری امام حسین(ع) از مولاشان اذن می گیرند؛ اینجا چشمان اشکبار عزادارن حسین(ع) فرقی نمی کند از چه ملیتی باشد؛ با بارگاه فرزندش پیوند می خورد.
آئین معنوی " اذن عزا"... وه عجب شوری به پا داشته...هیئتهای مذهبی داخل و خارج کشور بر اساس سنت دیرینه در این حرم ملکوتی گردهم آمده اند... به راستی محبت اهل بیت (ع) مرزو ملیت نمی شناسد؛ عرب، افغان، آذری، ترک، سیاه ، سفید، همه و همه از ساحت قدسی ثامن الحجج (ع) برای بیرقداری عزای حسین(ع) و عزاداری، با ادب و تواضع اجازه می خواهند تا اندوه محرم حسینی را به اذن فرزندش در آغوش کشند؛ آری، این جا همه از او اذن می گیرند.
مصطفی خاکسار قهرودی قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی می گوید: امسال هشت هیئت خارجی مقیم و غیر مقیم از کشورهای عربستان، لبنان، افغانستان، پاکستان، آذربایجان و ترکیه و 210 هیئت از سراسر کشور در کنار 55هیئت مشهدی پرچمهای متبرک عزاداری امام حسین (ع) را دریافت کردند تا در آئینهای مختلف عزاداری آن را به اهتزاز درآورند.
بسیاری از زائران هم با حضور در این مراسم می خواستند جواز سفر به اربعین حسینی را از محضر امام هشتم بگیرند... زائر میانسال سیه چرده خارجی در حالی که صدایش از شکوه این آیین می لرزید می گفت: نخستین بار است این صحنه ها را می بینم؛ همه وجودم می لرزد، می خواهم محرمم را با اجازه امام رضا (ع) آغاز کنم و اجازه نامه سفر به کربلا را از آقا بگیرم.
پرچم گنبد و پوش ضریح مطهر امام علی بن موسی الرضا(ع) هم در ادامه این مراسم معنوی، بر اساس سنتی از دوره صفوی، در میان نوحه خوانی ذاکران اهل بیت (ع). تعویض و به رنگ سیاه در آمد. ..بارگاه منور امام رضا (ع) هم سیاه پوش شد...
محمد؛ زائر آمریکایی هم که شاهد این مراسم بود می گوید: هنگامی که پرچم سیاه به نشانه عزای حسینی بر فراز گنبد رضوی، جای پرچم سبز رضوی را گرفت حال عجیبی یافتم؛ انگار این بیرق مشکی، حزن جهان را در خود جای داده بود.
مراسم متعدد در سوگواری سید و سالار شهیدان و ماه های محرم و صفر در حرم مطهر رضوی در دنیا زبانزد است. بسیاری از هیئتهای عزاداری از داخل کشور و دیگرنقاط جهان در این حریم، زیباترین صحنه های وفاق عزاداران حسینی و بی نظیر ترین جلوه هایی از عشق و ارادت به خاندان اهل بیت (ع) را متجلی می کنند که موجب جذب بسیاری از زائران به این جاذبه ها ی مذهبی شده است. زائران بسیاری از فراسوی جهان که از نزدیک شاهد چنین آیینی هستند شیفته و مدهوش، با خود برای حضور چند باره در این آستان مقدس عهد می بندند.
آیین سنتی و دیرینه "صلات" با سابقه 300 ساله و طنین انداز شدن اشعار معروف محتشم کاشانی همزمان با نخستین روز از ماه محرم الحرام در صحن انقلاب اسلامی حرم مطهر رضوی و مراسم خطبه خوانی در صحن انقلاب (عتیق) حرم مطهر با قدمت 100 ساله، هر سال دو بار؛ یکی در شب شهادت سالار شهیدان و یک بار هم در شب شهادت حضرت علی بن موسی الرضا (ع) از این آیین در حرم رضوی است.
مراسم شام غریبان هم در حرم رضوی دو بار در سال؛ در شام شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) (شام عاشورا) و شام شهادت حضرت امام رضا (ع) در ماه صفر برگزار می شود. در این مراسم همه خدمه آستان قدس رضوی اعم از خادم، کفشدار، دربان، نگهبان و فراش پس از نماز جماعت با شمعهای در دست به نشانه شام عزا، از یکی از خیابانهای منتهی به حرم رضوی عزادار و سوگوار به سمت بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) حرکت و جمع بی شماری از زائران اعم از داخلی و خارجی آنان را در این مصیبت همراهی می کنند.
حضور با شکوه و کم نظیر زائران و عزاداران از سراسر دنیا در این مراسم از صحنه های بی مثال دلدادگی به خاندان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) در جهان است.
ارائه خدمات به زائران غیر ایرانی حضرت علی بن موسی الرضا(ع)
رئیس اداره زائران غیر ایرانی آستان قدس رضوی می گوید: بيشتر كساني كه در حرم مطهر امام رضا (ع)مسلمان مي شوند، ارتباط خود را امور زائران غيرايراني این آستان مقدس حفظ مي كنند.
غلامپور می افزاید: این خدمات در دو حوزه به زائران خارجی ارائه می شود: یکی خدمات عمومی با عنوان ستاد و شامل چاپ و نشر محصولات فرهنگی وارسال به نقاط مختلف دنیا، استمرار ارتباط با مخاطب از طریق اتاق های گفت و گوی اینترنتی و شبکه های اجتماعی و همچنین حوزه رسانه های مختلف مانند شبکه امام رضا(ع) و دیگری خدمات صف به صورت تخصصی و شامل نشست ها و همایش های بین المللی است.
وی می گوید: مراسم ویژه زائران غیر ایرانی هم هر روز در پنج حوزه زبانی عربی،انگلیسی،اردو، آذری و فارسی ویژه فارسی زبانان غیر ایرانی با حضور خطبا و مداحان بین المللی در صحن های غدیر و رواق های دارالمرحمه و کوثر برگزار می شود.
رئیس اداره زائران غیر ایرانی آستان قدس رضوی می افزاید: برنامه های آموزشی تخصصی شامل قرآن و نهج البلاغه،سیره رضوی و حرم شناسی، آموزش زبان فارسی و بخش کودک و نوجوان از برنامه های مهیا شده ویژه زائران غیرایرانی در حرم رضوی است.
غلامپور می گوید: تعداد قابل توجهی از استادان و مربیانی که امروزه به کودکان و نوجوانان به زائران غیر ایرانی حرم مطهر امام رضا(ع) آموزش می دهند همان کودکان غیر ایرانی هستند که 10 تا 15 سال قبل به عنوان کودک و نوجوان در حرم مطهر آموزش دیده اند و به علت علاقه مندی، آموزش های تخصصی را درکشورهای خود گذرانده اند و در هر بار تشرف به حرم منور رضوی به عنوان خادمیار به کودکان و نوجوانان زائران غیر ایرانی حرم مطهر مطالب مختلف را آموزش می دهند.
غلام پور تولیدات فرهنگی به 8 زبان دنیا را از دیگر خدمات برای زائران خارجی حرم امام رضا (ع) عنوان می کند که بخش از این تولیدات هم برای آنان ارسال می شود.
امروزه که بسیاری از رسانه ها در کشورهای مختلف چهره درست و واقعی از اسلام و اهل بیت (ع) و معنویت آنها رابه مرم نشان نمی دهند و به علت هراس از به خطر افتادن شالوده های حکومت خود از وحدت مردم زیر پرچم اسلام و اهل بیت (ع) سعی در مخدوش کردن آن را دارند باشد که هر کدام از این زائران از بلاد مختلف جهان مبلغ آنچه را که با چشم خود دیده اند باشند و در سرزمین خود سفیر ترویج سیره اهل بیت (ع) شوند.
آری، که عظمت و شکوه این حرم، مسخ می کند انسان را و... به خود می آورد.
دلت راهی شد...التماس دعا
زیارت قبول
نیره فراحی