پخش زنده
امروز: -
غرق شدگی در چهارمحال و بختیاری امسال 14درصد افزایش داشته و در این بین رودخانه های استان بیشتر از سایر نقاط، بستر مرگ برای شناگران بوده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز چهارمحال و بختیاری:آب بُرد، خدایا، دخترم، کمک، 11مرداد 98، فریادهای مادر 36ساله برای نجات جان زهرای چهار ساله اش که قربانی رودخانه زاینده رود شد.
امسال با نزول رحمت الهی پس از 10سال خشکسالی پیاپی آب در رودخانه ها، سدها و چشمه ها جاری شده و حالا در کنار هوای گرم تابستان لذت بردن از نوای آرامبخش آب، صفای آش محلی، چای و کباب زغالی در کنار این طبیعت بکر حال و هوایی دیگر دارد؛ به شرط آنکه احتیاط چاشنیش باشد.
در تابستان امسال، شاید کمتر روزی بود که خبری با تیتر غرق شدگی در خبرگزاری ها به چشم نخورد:
- افزایش ۸۳درصدی تلفات غرق شدگی در کشور
- غرق شدگی؛ سومین علت مرگ ناشی از حوادث غیرعمدی
- کاهش تلفات غرق شدگی در سال گذشته
محمد حیدری، رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان می گوید: از ابتدای امسال تاکنون 30 نفر غرق شده اند و این در حالیست که پارسال طی این مدت تنها یک نفر غرق شدگی در استان گزارش شد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان هم بی احتیاطی را عامل 90درصد قربانیان رودخانه ها و سدهای استان اعلام کرد و گفت: غرق شدگان تنها به هوای گرفتن عکس سلفی، بازی کردن در کنار آب و شنا کردن در سدها، رودخانه ها و استخرها قربانی شده اند.
احمد مرتضوی فرد می افزاید: بی توجهی به اخطارهای موجود در مناطق و نا آشنایی به فنون شنا از مهمترین دلایل افزایش غرق شدن در آب های این استان است.
علایی از مربیان نجات غریق استان با بیان این که گردشگران، مسافران و شهروندان از وضعیت آب های استان، بستر رودخانه ها، جریان تند آب و تعداد سدهای خاکی اطلاعی ندارند؛ می گوید: رودخانه ها به لحاظ بستر، فراز و نشیب ها، آب گل آلود و پر از مصالح ساختمانی و تورهای سیمی و قلاب های به جا مانده از ماهیگیران سهل انگار، جان هر شناگری را تهدید می کند.
وی می افزاید: مخزن سدها و بندهای خاکی از بیرون به یک استخر شبیه است و زیر مخازن سدها تأسیسات و سیستم های آبگیری وجود دارد.
معاون فنی شرکت آب منطقه ای استان چهارمحال و بختیاری می گوید: مَکِشی که این تأسیسات زیر سطحی ایجاد می کنند؛ باعث پایین رفتن و در نهایت غرق شدن شناگر می شود که با نصب تابلوهای شناکردن ممنوع در داخل مخازن و محدودهای حریم سدها سعی شده این خطر را به اطلاع هموطنان برسانیم.
آقای حسینی می افزاید: افزایش دبی آب رودخانه و سرعت آب افزایش غرق شدگی را در تابستان به همراه داشته است.
بازگشایی دریچه های سد زاینده رود:
فرماندار شهرستان سامان تعداد غرق شدگان در زاینده رود را 10نفر با میانگین سنی چهار تا 48 سال اعلام کرد و از بازگشایی دریچه های سد زاینده رود و بی سابقه بودن خروجی آب سد زاینده رود خبر داد.
کمال اکبریان بیان می کند: در چهار ماه ابتدایی امسال با بازگشایی دریچه های سد زاینده رود میزان خروجی آب به 106متر مکعب رسید و از مرداد ماه به 76متر مکعب رسیده است.
به اعتقاد مدیرکل پزشکی قانونی استان، غرق شدگی حدود 14درصد نسب به سال قبل در مدت مشابه افزایش داشته است.
علی سامان پور می گوید: طبق آمار، رودخانه ها بیشتر از نقاط دیگر بستر مرگ برای شناگران بوده است.
نصب علائم هشدار دهنده:
10مرداد 98 پل زمانخان، مملو از گردشگران و مسافران که بعضی از آنها تا زانو در آب هستند، رسول همت زاده اهل اصفهان به سراغش رفتم، پرسیدم احساس خطر نمی کنی که آب کودکت را با خود ببرد؟
می گوید: کافیه فقط با دوربین تصویربرداری به این منطقه نگاهی بیندازید؛ خبری از تابلوهای هشدار دهنده نیست.
برهان برزویی ازخوزستان می گوید: ما خطر کردیم؛ این قدر گرمای استانمان در تن ما هست که اینجا دوست داریم نهایت استفاده را ببریم.
آنها معتقدند، در مکان های عمومی تر که مردم مراجعه می کنند؛ حداقل نیروهایی را مستقر کنند که اگر اتفاقی افتاد پیشگیرانه باشد؛ متأسفانه در حریم رودخانه ها و آب های آزاد این مهم به فراموشی سپرده شده است.
استفاده از ظرفیت تیم های غریق نجات و باشگاه های قایقرانی محلی:
در حال حاضر 300نفر خانم و آقای ناجی در هیأت نجات غریق و غواصی استان فعالیت می کنند.
تیم های غریق نجات تنها در اماکن مجاز مثل استخرها که از اداره کل ورزش و جوانان پروانه بهره برداری دارند؛ حضور دارند.
محسن رحمتی، رئیس هیأت نجات غریق و غواصی استان از فعالیت این هیأت ها در صورت انعقاد قرارداد با پیمانکار خبر می دهد و می گوید: قراردادی برای استقرار هیأت نجات غریق در اماکن آزاد وجود ندارد.
وی افزود: دو گروه هیأت غریق نجات شهرستان سامان با بیش از سه نفر، داوطلبانه برای امدادرسانی در پُل «زمانخان» و امامزاده «باباپیراحمد» مستقر هستند.
فرماندار شهرستان سامان هم می گوید: این هیأت ها بیشتر در روزهای تعطیل و زمانی که تعداد گردشگران زیاد است در این مناطق حضور دارند.
کمال اکبریان می افزاید: به زودی جلسه هماهنگی برای استقرار تیم های غریق نجات در چندین نقطه به صورت مستمر تشکیل و در خصوص هزینه و منابع مالی، استفاده از ظرفیت باشگاه های قایقرانی محلی برنامه ریزی خواهد شد.
چهارمحال و بختیاری با 200رودخانه فصلی، سرچشمه دو رودخانه بزرگ کارون و زاینده رود است؛ که سواحل این رودخانه ها در روزهای گرم تابستان محلی برای اتراق گردشگران است.
درست است که شرط اول احتیاط است و خشکسالی های اخیر هم این مشکل را تا حدی حل کرده بود؛ ولی حالا وقت آن شده تا دستگاه های متولی دست به دست هم بدهند.
در حال حاضر به هنگام وقوع حادثه غرق شدگی مردم همواره با جمعیت هلال احمر تماس می گیرند؛ اما مدیرعامل جمعیت هلال احمر چهارمحال و بختیاری معتقد است: جمعیت هلال احمر مسئولیتی در خصوص حوادث غرق شدگی ندارد.
احمد مرتضوی فرد می گوید: در تابستان امسال 33مورد تماس در خصوص حادثه غرق شدگی با هلال احمر استان برقرار شده است و امدادگران تنها به دلیل حس انسان دوستانه در صحنه حاضر شده اند.
با کمک امدادگران پس از 5ساعت تن سرد و بی جان زهرا از آب بیرون کشیده شد.