پخش زنده
امروز: -
دبیر نخستین جشنواره «هدهد سفید» گفت: این جشنواره می تواند به عنوان حرکتی جریان ساز به نویسندگان، ناشران و حتی سیاستگذاران فرهنگی خط بدهد و جریان تألیف را تقویت و مهم تر از همه بچه ها را دلگرم کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، فریدون عموزاده خلیلی در آیین اختتامیه نخستین جشنواره «هدهد سفید» با ارائه گزارشی از روند شکلگیری و برگزاری این جشنواره افزود: این موضوع که بچهها بتوانند خودشان کتابها و رمانهای مورد علاقه خود را معرفی کنند، همواره یکی از دغدغههای من بود زیرا ممکن است نظری که بچه ها درباره کتابهای مورد علاقه خود دارندبا نظر ما بزرگترها تفاوت زیادی داشته باشد، اما این موضوع مشخص میکند که بسیاری از بچهها بیشتر دوست دارند چه کتابهایی بخوانند.
وی با اشاره به بیسابقه بودن این موضوع در کشور گفت: تا به حال در کشور نداشته ایم که بچه ها مشخص کنند به چه کتابهایی علاقه دارند. چرا که همیشه بزرگ تر ها برای آنها انتخاب میکردند که برترین کتابهای حوزه کودک و نوجوان کدام کتابها هستند. برای اینکه متوجه شویم بچه ها چه کتاب هایی دوست دارند، اولا باید بچه ها را در اختیار میداشتیم؛ آن هم بچه ها از همه جای ایران، همه روستاها، شهرها و همه گروههای سنی؛ اما طبیعتا خیلی سخت بود که ما بتوانیم نظر همه بچه ها را بپرسیم پس لازم بود که به نحوی همه بچه ها را در اختیار داشته باشیم.
عموزاده خلیلی افزود: در نگاه اول گویا تنها آموزش و پرورش است که همه بچه ها را در اختیار دارد اما از طرف دیگر ما باید به همه کتابها هم دسترسی میداشتیم که بتوانیم از بچهها بپرسیم کدام کتابها بهتر است و این کار ما را دوچندان سخت کرد چرا که آموزش و پرورش هم چنین امکانی را ندارد و جمع کردن کتابهای کودک و نوجوان کنار هم خیلی دشوار بود.
دبیر نخستین جشنواره «هدهد سفید» با اشاره به آغاز این حرکت با همکاری نهاد کتابخانههای عمومی کشور، گفت: اما سرانجام یک روز من این موضوع را با آقای مختارپور، دبیر کل نهاد کتابخانههای عمومی کشور مطرح کردم و خوشبختانه ایشان با اشتیاق پذیرفت که در این زمینه این حرکت را آغاز کنیم چرا که تنها کتابخانههای عمومی هستند که در سراسر کشور حضور دارند و بچهها از تمام نقاط کشور در آن عضویت دارند و این زمینهای ایجاد میکرد تا کودکان بتوانند در مراحل مختلف کتابهای مورد علاقه خود را داوری و انتخاب کنند.
وی تأکید کرد: ما در این حرکت تلاش داشتیم تا واقعا کنار کودکان و نوجوانان بایستیم و همه مراحل انتخاب کتابهای مورد علاقهشان را به خودشان واگذار کنیم البته این کار با کمک کتابداران در سراسر ایران صورت گرفت به طوری که حدود ۴ هزار کتابخانه در سراسر کشور وجود دارد که حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار کودک و نوجوان در آنها عضویت دارند. ما بررسی کردیم که بچهها چه کتابهایی را بیشتر امانت گرفتند و بر این اساس کتابهای پر امانت اصلی را انتخاب کردیم.
این نویسنده و پژوهشگر حوزه کودک و نوجوان درباره نحوه انتخاب کتابها برای داوری در این جشنواره افزود: ما حدود ۱۰۰ کتاب پر امانت که گاهی ۳۰ هزار و گاهی ۸۰ هزار بار امانت گرفته شده انتخاب کردیم. پس از دسته بندی این کتابها در بخشهای داستانی، غیر داستانی و شعر، این ۱۰۰ کتاب را به کتابخانهها فرستادیم. ما با کمک کتابدارن کتابخانه ها آمدیم و بر اساس یک سری شاخصهها و ملاکها مثل بچههایی که بیشتر از دوسال عضو کتابخانه بودند، بچه هایی که در مسابقات کتابخوانی و فعالیتهای کتابخانهای مشارکت بیشتری دارند و ... ۷ هزار و ۵۰۰ نفر انتخاب شدند.
عموزاده خلیل ادامه داد: در نهایت بر اساس اینکه در همه شهرها و استانها داور داشته باشیم به طور کلی ۱۰۰۰ داور انتخاب کردیم و برای آنها کاربرگهایی فرستادیم و تأکید کردیم به کتابداران که به هیچ وجه کتابداران در رای داوران دخالت نکنند و حتی در جمع از بچه ها رای نگیرند تا عوامل خارجی در رای آنها تأثیرگذار نباشد. بچه ها با پر کردن کاربرگهای توصیفی امتیازهایشان را به کتابها دادند و در نهایت ۱۰ یا ۱۵ کتابی که در هر بخش از نظر داوران کودک و نوجوان انتخاب شده بودند به مرحله نهایی راه یافتند که آثاری که بیشترین امتیاز را کسب کردند به عنوان آثار برگزیده از نگاه کودکان و نوجوانان عضو کتابخانههای عمومی در سراسر کشور، انتخاب و معرفی شدند.
دبیر نخستین جشنواره «هدهد سفید» خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: این اتفاق نه از این جهت که ما و نهاد آن را انجام دادیم، بلکه از این نظر که در کشور ما منحصر به فرد بوده باید آن را حفظ کرد و گسترش داد. هر چند ممکن است ضعف هایی داشته باشد اما رفع این مشکلات نیازمند حمایت دولت از نهاد و کتابخانه هاست. بر این اساس این حرکت و ادامه آن به باور شما و حمایت شما نیاز دارد.
وی افزود: جشنواره هدهد سفید می تواند به عنوان حرکتی جریان ساز به نویسندگان، ناشران و حتی سیاستگذاران فرهنگی خط بدهد و جریان تألیف را تقویت کندو مهم تر از همه بچه ها را دلگرم کند. کودکان و نوجوانانی که در این جشنواره داور بودند با علاقه و اشتیاقی در این جشنواره شرکت کردند که در هیچ حرکت فرهنگی دیگر نمی توان به آن رسید.
عموزاده خلیلی تصریح کرد: در کنار این جشنواره ، کتاب هدهد سفید نیز در حال انتشار است و عمده محتوای آن نیز توسط بچه ها تهیه و تولید میشود. محتوای برخی مطالب این کتاب می تواند دریچه و راهی برای مشارکت و بروز خلاقیت کودکان و نوجوانان باشد.
وی افزود: از وزیر ارشاد میخواهم قول بگیریم که این جریان ادامه پیدا کند تا در سالهای آینده پویاتر و پربارتر برگزار شود.
آیین اختتامیه نخستین جشنواره «هدهد سفید» امروز با حضور سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، معاونان و مدیران نهاد و جمعی از نویسندگان کودک و نوجوان، برگزیدگان جشنواره و علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی در سالن آمفی تئاتر کتابخانه مرکزی پارکشهر برگزار شد.