آنسوي تسلط دوباره نيروهاي هادي بر عدن
عربستان پس از ناکامي در به دست آوردن پيروزي در شمال يمن، امارات را با دست خالي از جنوب يمن اخراج و سرشکسته به خانه بازگرداند.
53 ماه از تجاوز نظامي ائتلاف سعودي به يمن مي گذرد. اين ائتلاف مدعي بود که ظرف چند هفته با عمليات طوفان قاطعيت قصد دارد منصور هادي رئيس جمهور مستعفي و فراري را دوباره به قدرت برساند و انصارالله را نابود کند.
اما گذشت زمان نشان داد که عربستان و امارات دو ستون اصلي ائتلاف ميان خود توافق کرده بودند که شمال يمن سهم سعودي ها شود و جنوب يمن نيز به کنترل امارات در آيد. اما مقاومت باورنکردني انصارالله در شمال به شکست ائتلاف سعودي و حتي پيشروي ارتش و کميته هاي مردمي يمن به داخل سه استان مرزي عربستان و هدف قرار گرفتن عمق خاک عربستان منجر شد.
اين در حالي بود که امارات در جنوب يمن با سازماندهي 90 هزار مزدور و تشکيل ارتشي از آنان تقريبا به منافع جنگ دست يافته بود و در هفته هاي اخير با حمايت از شوراي انتقالي جنوب يمن، عدن و برخي استان هاي جنوبي چون ابين وشبوه را به کنترل خود در آورد و نيروهاي منصورهادي را از اين مناطق اخراج کرد تا زمينه تجزيه جنوب را فراهم سازد.
اين اقدام امارات عملا هم ادعاي مشروعيت هادي را زير بار برد هم اينکه عربستان را سرخورده کرد و دست خالي اش را در يمن نمايان کرد. در واقع عربستان پس از 53 ماه جنايت در يمن هيچ دستاوردي به دست نياورد در حاليکه شريک او امارات در حال تثبيت جايگاه خود در جنوب بود.
اما اين شرايط براي عربستان تحمل پذير نبود و پس از تحولات عدن، محمدبن زائد وليعهد ابوظبي به رياض دعوت شد و با ملک سلمان ديدار کرد. در حاليکه محمدبن سلمان حاضر نشد با او ديدار کند. به نظر مي رسد در اين ديدار به امارات دستور داده شد که از ائتلاف کنار برود و نيروهايش را از عدن و ديگر استان هاي جنوبي يمن خارج سازد. و احتمالا بن زائد چاره اي نداشت که زير فشار سعودي ها به اين خواسته گردن بنهد.
اين تحليل از اين جهت تقويت مي شود که روز چهارشنبه ششم شهريورماه رسانه ها از پيشروي نيروهاي هادي به عدن و ديگر مناطق تحت کنترل نيروهاي مورد حمايت امارات خبر دادند.
اکنون سوال اينجاست نيروهاي هادي چگونه توانستند از پس 90 هزار مزدوري که توسط امارات آموزش ديده بودند بر آيند و دوباره به عدن باز گردند. اين امر ممکن نيست مگر اينکه بپذيريم که امارات به فرمان عربستان مجبور شد که دست خالي از يمن خارج شود و از طمع خود به جنوب اين کشور تحت فشار رياض دست بکشد.
اکنون مي توان گفت امارات پس از 53 ماه همکاري با عربستان در جنايت در يمن مجبور شد که هزينه شکست ائتلاف سعودي را بپردازد و دست خالي از يمن خارج شود. اکنون ديگر ائتلاف عربستان وامارات در يمن وجود ندارد. و بايد منتظر بود و ديد که در روزهاي آينده بن زائد چه کار خواهد کرد؟ آيا از مزدوران خود براي تسخير دوباره عدن استفاده خواهد کرد که به معني رويارويي مستقيم با عربستان است يا اينکه سرخورده، ماندن در خانه و مسووليت خون هزاران يمني بي گناه و ويراني سرزمين يمن را براي هيچ به دوش خواهد کشيد.
اين تحولات نشان داد که نه ائتلاف سعودي و نه منصور هادي مشروعيت نداشتند و اين مقاومت مردم يمن بود که نامشروع بودن اين ائتلاف و هادي را آشکار کرد. چرا که در غير اين صورت بايد شاهد سيطره عربستان بر شمال وامارات بر جنوب يمن بوديم.
---------------------------------
رضا محمدمراد