پخش زنده
امروز: -
مهمترین علت ابتلا به الزایمر سن است، بطوریکه در سن ۶۵ سالگی شیوع ابتلا یک درصد و سپس هر ۵ سال دو برابر میشود
آقای غلامرضا حاجتی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با بیان اینکه خرد سودگی (دمانس) مجموعهای از اختلالات شناختی است که در مغز رخ میدهد و شایعترین علتی که باعث خرد سودگی (دمانس) میشود الزایمر است.
وی گفت: مهمترین عامل خطر برای ابتلا به خرد سودگی (دمانس) و الزایمر، سن است ضمن اینکه برخی بیماریهای عروقی و مغزی نیز میتواند باعث خرد سودگی (دمانس) شود، مسمومیت با سموم در طبیعت بیماریهای عفونی، اختلات متابولیکی و غدد نیز میتواند به شکل خرد سودگی (دمانس) نشان داده شود، به طور مثال در سنین بالا کم کاری تیروئید نیز میتواند به شکل اختلالات شناختی بروز کند که درمان پذیرند، اما در اکثر موارد خرد سودگی (دمانس) و الزایمر پیش رونده است و ۸ سال طول میکشد که بیمار به انتهای مرحله بیماری برسد.
آقای حاجتی افزود: تمام هدف ما تشخیص زودرس بیماری است، چون بیماری پیش رونده است و به تدریج کارکردهای مغز مختل میشود و همان ظرفیتهایی که از کودکی به دست آوردیم در این دوران کم کم از دست میدهیم بنابر این بیماری را هر چه زودتر بشناسیم سرعت پیشرفت بیماری کمتر میشود، ولی به طور قطع نمیتوان جلوی بیماری را گرفت.
وی با بیان اینکه در دنیا تحقیقات زیادی برای تولید داروی این بیماری در دست است گفت: از وظایف سازمان غذا و داروی جهانی است که داروهای جدیدی تا چند سال آینده تولید کند و این تحقیقات در حال انجام است، اما هنوز درمان قطعی نداریم داروهایی که در بازار برای الزایمر موجود است سرعت پیشرفت بیماری را کاهش میدهد.
وی تأکید کرد: هر اندازه که سرعت پیشرفت بیماری کمتر شود از انرژی خانواده نیز کمتر کاسته میشود، زیرا در مراحل پیشرفته بیماری، خانواده مجبورند حتی ۳ شیفت مراقب بیمار باشند و پرستاری کنند و این امر باعث هزینه زیاد برای خانواده و جامعه میشود.
این متخصص اعصاب افزود: گاهی اوقات به علت فشار زیادی که به همراهان بیمار وارد میشود آنها نیز به افسردگی مبتلا میشوند، بنابراین سیاست گزاران بخش بهداشت باید به این موضوع توجه کنند که تشخیص زود هنگام آلزایمر را در رأس کار بگذارند از این رو سند ملی خرد سودگی (دمانس) در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در دست بررسی و تکمیل است که با تکمیل این سند غربالگری و تشخیص زود هنگام خواهیم داشت.
وی با تشبیه خرد سودگی (دمانس) به کوه یخ گفت: میتوان با تست ارزیابی شناختی که ۱۵ دقیقه طول میکشد تا حدود ۹۰ درصد بیماری را تشخیص داد مصاحبه بالینی و آزمایش تکمیلی و «ام اآر ای» مغزی مراحل بعدی تشخیص بیماری هستند.
آقای حاجتی عنوان کرد: اگر فردی با سن بیش از ۶۵ سال در خانه دارید و نشانههایی از فراموشی در وی میبینید حداقل یک تست غربالگری ساده انجام دهید جواب مثبت تست همراه با اختلال عملکرد روزانه میتواند نشانه الزایمر باشد.
وی افزود: انجمنهای الزایمر در سراسر کشور با آموزش به خانوادهها سعی میکنند بیماری را مدیریت و کنترل کنند، زیرا توهم و هذیان در مراحل پیشرفته بیماری به گونهای است که متأسفانه دیده شده است که خانوادههایی که از روند بیماری آگاهی ندارند، بیمار را تنبیه کرده اند.
وی تأکید کرد: برای پیشگیری از الزایمر سعی کنید در سنین بالای ۴۰ سال ذخایر شناختی مغز خود را افزایش دهید، یادگیری مهارتهای جدید از جمله موسیقی، افزایش تواناییهای بصری و فضایی، تستهای هوش و یادگیری اشعار و بازیهایی اعداد و جدول مغز را به چالش میکشد تا مدارهای جدید بسازد که اگر آلزایمر پدید آمد این مدارهای جدید به کمک بیمار میآیند و اختلال آن را به تعویق میاندازند.