با افزایش ۲ تنی
تولید خاویار کشور به ۶ تن رسید
رئیس سازمان شیلات: تولید خاویار کشور با افزایش ۲ تنی در مقایسه با پارسال، به ۶ تن رسیده است
آقای نبی الله خون میرزایی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: پس از اینکه منابع ماهیان خاویاری دریای خزر به شدت آسیب دید صید تجاری ماهیان خاویاری ممنوع شد و کشورهای حاشیه که قصد صادرات خاویار را داشتند مکلف شدند برای این منظور، کار پرورش ماهیان خاویاری را انجام دهند.
وی ادامه داد: بر همین اساس در حال حاضر ۱۲۶ مزرعه پرورش ماهیان خاویاری و تولید خاویار در ۲۰ استان کشور داریم و این حرفه جزء فعالیتهای با مزیت نسبی بالا در داخل کشور و در بخش کشاورزی است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: در سال گذشته ۲۸۰۰ تن گوشت ماهیان خاویاری و ۶ تن خاویار تولید کردم که عمده این تولیدات صادر شده است و مصرف داخلی بسیار کم بوده است.
وی افزود: خاویار یک محصول جهانی با قیمت بسیار بالاست که میانگین قیمت آن به ازای هر کیلو ۱۰ میلیون تومان است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: خاویار ایران اعتبار جهانی دارد و قیمت آن بالاست و از گذشته نیز چنین بوده است.
آقای خون میرزایی افزود: قبول دارم که قیمت خاویار برای مصرف داخلی بسیار بالاست، ولی باید خوشحال باشیم که برای این محصول در دنیا تقاضای بسیار بالایی وجود دارد.
رئیس سازمان شیلات کشور گفت: امیدواریم با افزایش تولید که سیاست اصلی است عرضه در بازارهای داخلی هم افزایش یابد و تولید به گونهای باشد دسترسی عموم مردم به آن تسهیل شود.
ایران رتبه نخست تولید ماهی قزل آلا
رئیس سازمان شیلات: ایران رتبه نخست تولید ماهی قزل آلا در جهان را دارد.
آقای نبی الله خون میرزایی در نشست خبری صبح امروز افزود: عملکرد شیلات در چهار دهه گذشته رو به رشد بوده و تولیدات این حوزه در این مدت، از ۳۲ هزار تن، به یک میلیون و ۲۶۲ هزار تن رسیده است.
وی ادامه داد: در هفته دولت، بیش از ۱۱۳ طرح به بهره برداری میرسد که برای این طرح ها، ۲۹۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری شده و با اجرای این طرح ها، ۵۵۰۰ تن بر تولیدات شیلات کشور افزوده میشود.
رئیس سازمان شیلات افزود: اجرای این طرحها برای بیش از ۲۷۰۰ نفر ایجاد اشتغال میکند.
ابطال پروانه فعالیت ۱۶ کشتی صید ماهی
رئیس سازمان شیلات ایران در ارتباط با صید فانوس ماهیان در کشور گفت: پروانه فعالیت ۱۶ کشتی صید فانوس ماهیان به علت تخلفات متعدد، باطل شد.
آقای نبی الله خون میرزایی در نشست خبری امروز افزود: ناوگانهای متعددی برای صید فانوس ماهیان در کشور وجود دارد که از برنامههای سازمان شیلات ایران برای صید تبعیت میکردند، اما در این بین تخلفاتی نیز وجود داشت که با آنها برخورد شد.
وی اضافه کرد: سازمان شیلات ایران، چشم خود را به روی صید غیرمجاز شناورهای فانوس ماهیان نمیبندد و از طریق کنترل آنلاین شناورها و استقرار ناظر مقیم ضوابط خود را کنترل میکند.
آقای خون میرزایی ادامه داد: در حوزه صید فانوس ماهیان، ۹۰ کشتی دیگر نیز فعال است که از این تعداد، ۶۵ فروند از شناورهای فانوس ماهیان ایرانی است و مابقی آنها نیز با ایرانیها برای صید این محصول همکاری میکنند.
وی گفت: بر اساس مطالعات، ۹۰۰ هزار تن از این محصول ذخیره داریم که میتوانیم سالانه ۲۰۰ هزار تن آن را برداشت کنیم، اما میزان برداشت ما کمتر از ۲۲ هزار تن است.
رئیس سازمان شیلات ایران درباره موارد مصرف فانوس ماهیان تصریح کرد: این گونه از ماهیان با توجه به اندازه کوچکی که دارند برای پودر ماهی و خوراک آبزیان مورد استفاده قرار میگیرد و در کارخانجات فرآوری تبدیل به محصول نهایی خوراک آماده میشود.
وی درمورد مالکیت ۳ مدیر بازنشسته این سازمان بر ۱۶ شناور صید فانوس ماهیان نیز گفت: در صورتی که کشتی مالکیت ایرانی داشته و ضوابط و قوانین را رعایت کرده باشند مشکلی برای فعالیت آنها وجود ندارد.
خون میرزایی افزود: کشورمان ۳۰ میلیون دلار صادرات از این طریق دارد همچنین باید توجه داشت که بخشی از صید این شناورها به دلیل اینکه مصرف خارجی ندارند به خارج از کشور صادر میشوند.
برای افزایش سرانه مصرف آبزیان فرهنگ سازی لازم است
رئیس سازمان شیلات کشور تصریح کرد: در ارتباط با سرانه مصرف آبزیان در نقاط مختلف کشور مولفههای موثر مختلفی وجود دارد که یکی از مهمترین آنها، دسترسی است.
وی افزود: در بیشتر مناطقی که به دریا یا رودخانه نزدیک است مصرف آبزیان آن منطقه بیشتر است، اما لازم است برای افزایش مصرف این محصول مفید در کشور، مدارس و دانشگاهها بیشتر فرهنگسازی شود.
واردات چشم زده ماهی قزل آلا بر اساس نیاز است
رئیس سازمان شیلات ایران در پاسخ به این سوال که چرا با وجود داشتن ۱۶۰ مرکز تولید تخم چشم زده ماهی قزل آلا واردات این محصول صورت میگیرد، گفت: انتقادات مربوط به این امر روندی ۱۵ ساله دارد و مربوط به چند ماه اخیر فعالیت بنده در سازمان شیلات ایران نیست، ولی اگر وارداتی هم صورت میگیرد بر اساس نیاز است.
وی اضافه کرد: همچنین باید توجه داشت که مسئولیت انتقال بیماریها در حوزه مسئولیتهای سازمان دامپزشکی است و موسسه تحقیقات شیلات نیز در این زمینه مسئولیت دارد و تنها بخشی از مسئولیت مربوط به عدم تولید کمی و کیفی تخم چشم زده ماهی قزل آلا مربوط به سازمان شیلات ایران است.
وی ادامه داد: از گذشته ایجاد مراکز تخم زده ماهی قزل آلا در دستور کار بوده است و در حال حاضر یک مرکز در مازندران داریم که ۲۰ میلیون قطعه تولید میکند و مرکز دیگری در لرستان است. همچنین مرکز بزرگ دیگری در مازندران در حال احداث است و در مجموع ۳۰ مرکز تولید تخم این ماهی را داریم که ۱۵۰ میلیون قطعه تولید میکنند.
آقای خون میرزایی گفت: میزان مصرف تخم ماهی چشم زده قزل آلا در کشورمان ۵۰۰ میلیون قطعه است که ما در داخل کشورمان جدا از بحث کیفی، تنها ۱۵۰ میلیون قطعه وارد میکنیم و مجبور هستیم مابقی آن را از طریق واردات تامین کنیم.
وی تاکید کرد: چنانچه واردات تخم چشم زده قزل آلا متوقف شود و ما از این امر جلوگیری کنیم قیمت این محصول در کشور به شدت افزایش پیدا میکند.
آقای خون میرزایی گفت: تنوع تشکلهای آبزی پروری نیز یکی دیگر از مشکلات این بخش است به طوریکه این تشکلها با یکدیگر اختلافات زیادی دارند و هر کدام خواستهای متفاوت از سازمان شیلات دارند که ما باید بین آنها داوری کنیم.
رئیس سازمان شیلات ایران افزود: تشکلهای مربوطه لازم است کنار همدیگر باشند و مشکلات خود را حل و فصل و با یک صدای واحد خواستههای خود را به دولت مطرح کنند.
لازمه پرورش ماهی در قفس سرمایه گذاری گسترده است
رئیس سازمان شیلات کشور گفت: تجربیات ما نشان میدهد که ظرفیتهای تولید زیر ۵۰۰ تن صرفه اقتصادی زیادی ندارد، اما بالای هزار تن سوددهی مناسبی دارد و لازمه پرورش ماهی در قفس سرمایه گذاری گسترده است.
آقای خون میرزایی افزود: هزینه تولید هر تن ماهی در قفس ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان سرمایه گذاری میخواهد و فعالیت سرمایه گذاران در عرصههای مطالعه شده سازمان شیلات بسیار سودمند است. با وجود اینکه اکثر تجهیزات پرورش ماهی در قفس وارداتی است و ما مسائل تحریمها را داریم، اما مشکلی برای تامین این قطعات در کشور وجود ندارد.
امکان سرمایه گذاری برای تولید ماهی تیلاپیا وجود دارد
رئیس سازمان شیلات کشور در خصوص واردات ماهی تیلاپیا تصریح کرد: واردات محصول تیلاپیا به کشورمان ممنوع نیست هر چند که واردات این محصول محدود شده است تا از تولیدات داخلی حمایت شود.
آقای خون میرزایی در ارتباط با گران شدن قیمت ماهی تیلاپیا نیز گفت: قیمت تمام شده تولیدات داخلی هنوز در مقایسه با نمونههای خارجی خود بالا است، اما ما امیدواریم به تدریج با حمایت از تولید داخل این مشکل قیمت نیز برطرف شود.
رئیس سازمان شیلات ایران افزود: در حال حاضر ماهی تیلاپیا در استانهای خراسان جنوبی، یزد، سمنان و قم تولید میشود که به طور رسمی از دستگاههای مربوطه از جمله سازمان محیط زیست مجوز دارند و سرمایه گذاران میتوانند برای تولید این محصول اقدام کنند.
مشکلات تولیدکنندگان میگو در سیستان و بلوچستان را پیگیری میکنیم.
آقای خون میرزایی گفت: مشکلات تولیدکنندگان میگو در سیستان و بلوچستان را پیگیری میکنیم و پشتیبانی ما از این فعالیتها کم نخواهد شد.
وی افزود: در شرایط فعلی، مشکلی برای صادرات محصولات تولید شده پرورش دهندگان میگو نداریم و با وجود اینکه نهادههای پرورش میگو وارداتی هستند قیمت فروش این محصولات نیز با توجه به صادراتی بودن، با هزینه تولید مطابقت میکنند.
رئیس سازمان شیلات کشور اضافه کرد: با وجود اینکه از رشد سرمایه گذاری در بخش پرورش میگو کاسته شده، اما این امر منجر به کاهش تولید این محصول در سال جاری نمیشود.
آقای خون میرزایی گفت: سال گذشته عملکرد تولید در این بخش، ۴۷ هزار و ۸۰۰ تن بود که ما توانستیم تکلیف مشخص شده را انجام دهیم.
رئیس سازمان شیلات ایران افزود: ما موافق روند شتاب آلود توسعه پرورش میگو در کشور نیستیم، زیرا این امر شرایط بروز بیماری را در این بخش افزایش میدهد.