به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، روزنامه ایندیپندنت در گزارشی نوشت سران کشورهای جهان بر این باور هستند که هر گونه تلاش برای نشان دادن وحدت و به دست آوردن اجتماع در نشست جی هفت، با وجود دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، بی معناست.
در پایگاه اینترنتی روزنامه ایندیپندنت آمده است: بعد از آنکه سران جهان در سال ۲۰۱۷ در شهر تائورمینا ایتالیا خواستار حمایت دونالد ترامپ شدند، رئیس جمهور آمریکا دست رد به سینه همه آنها زد و از توافقنامه آب و هوایی پاریس خارج شد. یک سال بعد آنها در شهر شارلووی کانادا به اجماع رسیدند، اما آقای ترامپ ناگهان از امضای بیانیه مشترک امتناع کرد و جنگ تجاری خود را با الفاظ توهین آمیز تشدید کرد. همچنین، زمانی که متحدان ناتو در تابستان گذشته در شهر بروکسل گرد هم آمدند، برگزارکنندگان نشست پیش نویس توافق را نوشتند، ولی تا دقیقه آخر آن را به رئیس جمهور آمریکا نشان ندادند.
اکنون در حالی که امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه خود را آماده میزبانی ترامپ و رهبران برخی از دموکراسیهای برجسته دنیا در جنوب فرانسه طی آخر هفته جاری میکند، نزدیکترین متحدان آمریکا تقریباً به این نتیجه رسیده اند که نشست گروه ۷ هیچ وحدت و اجماعی در مورد مسائل جهانی بوجود نمیآورد، مسائلی که طی چهار دهه گذشته همچنان مسائل اصلی دنیا هستند. مکرون اوایل هفته جاری در گفتگو با خبرنگاران گلایه کرد و گفت: «من اختلافات با آمریکا را میدانم.» مکرون اذعان کرد که گروه جی ۷ حتی سعی نخواهد کرد یک بیانیه مشترک صادر کند. وی گفت: «(صدور بیانیه) بی فایده است!»
در حالی که دنیا با نشانههای بدشگونی از رکود اقتصادی جهانی و آشفتگی سیاسی روزافزون در نقاط پرتنش در دنیا روبروسد، ترامپ روز شنبه صبح با در دست داشتن «چماق کلفت تعرفه ای» وارد شهر بیاریتس در فرانسه میشود که این چالشی برای شرکای تجاری آمریکا محسوب میگردد.
چارلز کوپچان، استاد امور بین الملل در دانشگاه جورج تاون که در زمان باراک اوباما از کارکنان شورای امنیت ملی کاخ سفید بود در این رابطه گفت: «راهبرد عملیاتی آنها محدود کردن خسارت است. نشست نخست جی-۷. نشست دوم جی-۷. نشست ناتو. ترامپ اساساً همه را خراب کرده است. من حدس میزنم مکرون امیدوار است نشست بیاریتس بدون خون و خونریزی به پایان برسد!» این استاد دانشگاه افزود: «اگر شما با انتظارات اندک به این نشست بروید و هیچ بیانیه پایانی هم وجود نداشته باشد، آنگاه خطر به بار آمدن افتضاح کمتر میشود. به عبارت دیگر، (اگر شما با انتظارات اندک به این نشست بروید و به دنبال صدور بیانیه پایانی هم نباشید) در واقع رفته اید و یک گپ دوستانه زده اید و مقداری شراب نوشیده اید و برگشته اید به خانه!»
رهبران فرانسه، آلمان، انگلیس، ایتالیا، ژاپن، کانادا و آمریکا در این شهر ساحلی فرانسه در قالب گروه جی-۷ با یکدیگر دیدار میکنند. دیدار آنها در شرایطی صورت میگیرد که هشدارهای روزافزونی در مورد سلامت اقتصاد جهانی شنیده میشود، اقتصادی که با جنگ تجاری چندجانبه دونالد ترامپ روبروست.
در چند دهه بعد از جنگ جهانی دوم، کاهش رشد اقتصادی در دنیا، رؤسای جمهور آمریکا را بر آن داشت رهبری تلاشهای جهانی برای جلوگیری از رکود بزرگ بر عهده بگیرند. اما تمایل ترامپ به استفاده از تعرفه به عنوان ابزاری علیه متحدان و دشمنان آمریکا به شدت روابط واشنگتن با دیگر کشورها را پرتنش کرده است. روزی که او واشنگتن را به مقصد محل نشست ترک میکرد، این جنگ تجاری را به میزان زیادی تشدید کرد و در واکنش به اقدام تلافی جویانه چین، تعرفهها بر کالاهای چینی را افزایش داد. رئیس جمهور آمریکا در پیامی توئیتری نوشت: «چین نمیبایست تعرفههای جدیدی بر ۷۵ میلیارد دلار کالاهای آمریکایی میگذاشت (این اقدام با انگیزه سیاسی صورت گرفته است).»
در عین حال، نفرت او از نهادهای بین المللی مانند سازمان ملل متحد، ناتو و سازمان تجارت جهانی باعث کاهش انتظارات در زمینه همکاری در هر گونه تلاش جمعی برای مقابله با چین یا سایر کشورها شده است. راگورام راجان، از اقتصاددانان دانشکده بیزینس دانشگاه شیکاگو بوت که زمانی رئیس بانک مرکزی هند بوده است در این باره گفت: دنیای پس از جنگی را که آمریکا ساخت، اساساً دنیایی بود که در آن اگر مضمونی وجود داشت این بود: «همه از رشد دیگری نفع میبرند. این یک بازی با حاصل جمع مثبت است. دیدگاه این بود که باید به همه کمک کرد از طریق یک نظام مبتنی بر قوانین رشد کند». راجان گفت: «چیزی که تغییر کرده است این دیدگاه است که رشد دیگران در واقع برای آمریکا خوب است. اما ادبیاتی که وجود دارد ادبیاتی بازی با حاصل جمع صفر است: یعنی اگر آنها رشد کنند، این رشد به قیمت زیان من صورت گرفته است!»
علی رغم هشدارها در مورد مشکلات سخت پیش رو، ترامپ همچنان اصرار دارد که اقتصاد آمریکا از چیزی نگرانی ندارد. او صبح جمعه در یک پیام توئیتری نوشت رسانههای خبری دروغین به همراه شریک شان، یعنی حزب دموکرات، تمام وقت در تلاشند مردم را متقاعد کنند که ما به زودی وارد رکود اقتصادی میشویم. مقامات آمریکایی میگویند ترامپ در جلسهای که خواستار برگزاری آن در صبح روز یکشنبه شده قصد دارد موفقیت اقتصادی سیاستهای خودش را با اقتصادهای رو به رکودی مانند آلمان و فرانسه مقایسه کند، اما سران دیگر کشورها احتمالاً در آن حضور پیدا نخواهند کرد.
پیتر وستماکوت، سفیر سابق انگلیس در آمریکا در این باره گفت: «من فکر میکنم ترامپ مستمعین زیادی خواهد داشت. این حس بوجود خواهد آمد که سیاستهای تجاری ترامپ بخشی از دلیل حرکت اقتصاد جهانی به سمت نادرست هستند.»
مکرون که امسال میزبان نشست گروه جی-۷ است، روی آمریکا به عنوان یک مشارکت کننده سازنده در گفتگوها، حساب نمیکند. او رهبران متعددی از کشورهای آفریقایی را نیز دعوت کرده تا در جلسات مربوط به بررسی مشکلاتی که قاره آفریقا نیز با آن روبروست شرکت کنند. سران کشورهای هند، استرالیا، شیلی، اسپانیا نیز در گفتگوهای مربوط به محیط زیست، تروریسم، تسلیحات هستهای و دیگر مسائل حضور خواهند داشت. مقامات فرانسوی اذعان دارند که هیچ امیدی وجود ندارد که ترامپ با اعضای نشست هم صدا شود و نگرانی خود را از تغییرات آب و هوایی اعلام کند، حتی با وجود این خبر جدید که آتش سوزیها در جنگلهای بارانی آمازون میتواند بحران زیست محیطی سیاره زمین را تسریع کند. یک مقام اتحادیه اروپا گفت: ظاهراً چند بیانیه آرامبخش از سوی دیپلماتهای هفت کشور عضو که از پیش تهیه شده است در پایان نشست منتشر خواهد شد. وی گفت: اسناد دیگری هم در مورد مشارکت میان کشورهای آفریقایی و اعضای گروه جی-۷ در زمینه تنوع زیستی انتشار خواهد یافت.
ترامپ هم به نوبه خود، پیشاپیش، ناامیدی خود را از وضع مالیات بر شرکتهایی مانند فیسبوک توسط فرانسه اعلام کرده است. ترامپ این کار را احمقانه توصیف کرد و تهدید کرد بر کالاهای فرانسوی از جمله شراب تعرفه وضع خواهد کرد. او با این تهدید، ریسک توهین به میزبان نشست گروه جی-۷ را به جان خرید.
علاوه بر حوزه تجارت، اختلاف نظرها در مورد نحوه مهار بلندپروازیهای هستهای ایران نیز زیاد است. دِرِک شالت، معاون رئیس بخش سیاست گذاری دفاعی و امنیتی اندیشکده «ژرمن مارشال فاند» در این باره گفت: احتمالاً آنها در مورد این مسئله صحبت نمیکنند، زیرا نمیخواهند حرفهای تکراری بزنند.
یکی دیگر از شخصیتهای اصلی این نشست بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس است. جانسون و ترامپ متحدانی هستند که به لحاظ خلق و خو شبیه اند. رئیس جمهور آمریکا نشست جی-۷ را فرصتی برای حصول یک توافقنامه تجاری دوجانبه با انگلیس میداند، البته، اگر جانسون موفق شود و کشورش را از اتحادیه اروپا خارج سازد. جانسون یک دلیل هم دارد که از رئیس جمهور آمریکا دوری کند: ترامپ در انگلیس کاملاً نامحبوب است.
پیتر وستماکوت گفت: نشست جی -۷ همچنین فرصتی برای برخی از مهمترین رهبران دنیاست تا در مورد مسائل جدی پیش روی خود گفتگو کنند – البته اگر ترامپ و جانسون تصمیم بگیرند به آنها اجازه چنین کاری را بدهند! وی افزود: «این نشست نشستی است که گفتگوهای رک و پوست کندهای در آن میتواند رخ دهد. مسئله واقعاً این است که آیا این دو نفر واقعاً خودشیفته هستند، آیا افرادی هستند که میخواهند با همکاری یکدیگر با سران دیگر کشورها کار کنند و در زمینه مسائل دشوار پیشرفت حاصل کنند.» تا این لحظه که چیزی مشخص نیست!