گزارش مکتوب
وقتی سنگهای کویر طلا میشوند
این جا در استان یزد بهشت معادن ایران ساز زندگی از عمق ۲۸۰متری زمین کوک میشود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز یزد، روزانه با توکل بر خدا به سوی کاری که گفته می شود سخت ترین کار دنیاست قدم بر می دارد و پس از هشت ساعت عرق ریختن روزی حلال برای خانواده اش می برد.
در یکی از معادن استانی کار می کند که به دلیل ذخایر معدنی «بهشت معادن» نامیده می شود وبا 545معدن کوچک و بزرگ دومین استان معدنی ایران است.
سنگ آهن چادرملو اردكان، زغال سنگ بافق،سرب و روي مهدي آباد مهريز و اورانيوم ساغند از معادن بزرگ استان یزد به شمار می رود.
به گفته رئیس سازمان صمت استان یزد: ذخيره قطعي معادن این استان حدود 2ميليارد تن برآورد شده و از ۶۰نوع ماده معدنی کشور ۵۰گونه آن به طور قطع در یزد موجود است گرچه تاکنون 30گونه ی آن قابل برداشت است.
علمداربه اشتغال مستقیم ۱۲هزار نفری یزدیها در این حوزه اشاره می کند و می افزاید: به ازای هر نفر اشتغال مستقیم در بخش معدن بیش از ۱۲نفر در سایر زنجیره ها اشتغال زایی ایجاد می شود.
بافق، شهر معدنی ایران
بافق يكي از غني ترين مناطق به لحاظ بهره مندي از معادن به شمار می رود و در اين ميان سنگ آهن داراي بيشترين و غني ترين معادن در اين شهرستان است.
سنگ آهن چغارت، فسفات آسفوردی، آنومالی شمالي، سرب کوشک، سنگ آهن سه چاهون، میشدوان و زاغیا چند نمونه از معادن غنی این شهرستان است.
به گفته معاون معدنی سنگ آهن مرکزی بافق، ذخایر معدنی سنگ آهن کشور بیشتردر محدوده ی بافق قرار گرفته است.
یزدی می گوید :روزانه 70هزار تن سنگ آهن ازاین معدن بارگیری و به صنایع فولادی اصفهان، اهواز، مبارکه و خوزستان می رود که البته 18هزار تن ذخیره استخراجی نیز باقی مانده است.
به طور کلی شهرستان بافق را شهر معدنی ایران می نامند.
طبق مطالعات انجام گرفته تا کنون نزدیک به 35آنومالی آهن دار با ذخیره بالغ بر 1.7میلیارد تن سنگ آهن در این منطقه شناسایی و اکتشاف شده است.
علمدار با اشاره به اینکه معدن سنگ آهن مرکزی بافق از قدیمی ترین معادن کشور است که بیش از نیم قرن فعالیت دارد می افزاید در این معدن تاکنون حدود 169میلیون تن سنگ آهن استخراج شده است.
سرپرست بخش کنستانتره سنگ آهن نیز می گوید از این میزان استخراج سنگ حدود 5میلیون تن کنسانتره آهن در کارخانه فراوری، تولید و به کارخانجات تولید فولاد حمل می شود.
رجبی همچنین به ارسال روزانه 15هزار تن کنستانتره اشاره می کند و می افزاید: بخشی از این ارسال به صورت جاده ای و بخشی به صورت ریلی انجام می شود.
رونق تولید با تکمیل زنجیره فولاد اما برای فراوری کامل این میزان استخراج نیاز به تکمیل زنجیره فولاد در جوار ذخایر معدنی داریم.
فلاح مدیرعامل سنگ آهن مرکزی بافق در این زمینه می گوید: در راستای رونق تولید و جلوگیری از خام فروشی مواد معدنی پروژه ی گندله سازی 5میلیون تنی سه چاهون را در نظر گرفتیم.
شفیع مدیر گندله سازی سنگ آهن مرکزی بافق نیز به پیشرفت 84درصدی این پروژه اشاره می کند و می افزاید: این کارخانه تا پایان سال جاری به بهره برداری خواهد رسید و با راه اندازی آن پیش بینی می شود که ارزش افزوده ای حدودا 2دهم برابرنسبت به تولید کنستانتره داشته باشیم.
اشتغال 800هزار نفری از طریق صنایع جوار معدنیبخش معدن در کشوربه تنهایی حدود ۱۳۸هزار نفر اشتغال ایجاد کرده ولی صنایع جوار معدنی ۶۵۰هزارنفررا به کار می گیرد که در مجموع اشتغال ۸۰۰هزار نفری را به همراه خواهد داشت.
مدیرکل صنعت ،معدن تجارت استان یزد می گوید: در حال حاضر ۵۹۸فقره پروانه بهره برداری صنعتی با ظرفیت اسمی سالیانه ۶۱ میلیون تن و ذخیره قطعی ۱میلیارد و ۸۹۶میلیون تن در استان داریم که باعث اشتغال بیش از ۱۲هزار نفر با سرمایه گذاری اسمی ۱۳۰۰میلیارد تومان شده است.
علمدارمی افزاید: با تولید سالیانه ۳۰میلیون تن سنگ آهن در استان یزد ۵۰درصد خوراک صنایع فولاد کشور را تولید کرده که رتبه اول را از این لحاظ به خود اختصاص داده و قطب تولید فولاد کشور هستیم.
وی اظهار می دارد با تعریف و تکمیل زنجیره کامل فولاد در سال۱۴۰۴ نه تنها یک کیلوگرم سنگ آهن از استان خارج نمی شود بلکه ما سالیانه از سایر نقاط باید ۴۰میلیون تن سنگ آهن وارد استان کنیم که اکنون زنجیره فولاد ۶۰درصد پیشرفت دارد.
خام فروشی معضلی برای معادن
در معدن سنگ آهن بافق فقط سنگ استخراج و به سنگ دانه بندی و اگلومراسیون تبدیل می شود اما از آنجایی که صنایع جوار معدنی برای فرآوری کامل محصول در بافق وجود ندارد به سایر استانها ارسال و در آنجا به مواد اولیه فولادی نظیر آهن ، میلگرد وفولاد تبدیل می شود و دوباره به استان باز می گردد.
حالا برای تحقق این موضوع لغو معافیت مالیاتی صادر کنندگان مواد معدنی خام برای جلوگیری از خام فروشی در کشور در دستور کار قرار گرفته است.
معاون معدن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در این رابطه می گوید:نه تنها وارد کننده مواد معدنی نیستیم بلکه صادرکننده مواد معدنی فرآوری شده هستیم.
سرقینی در رابطه با خام فروشی می افزاید: از سال۹۲ این برنامه در دستور کار وزرات قرار گرفته و با لغو معافیت مالیاتی صادر کنندگان مواد معدنی خام شروع شده که از ۲۳میلیون تن صادرات سنگ آهن خام در سال۹۱ به ۷میلیون تن در سال گذشته رسیده است و ۱۶میلیون تن آن به جای صادرات خام در زنجیره ارزش افزوده فولاد قرار گرفته است.
با توسعه ی صنایع جوار معدنی و توجه به نیروی انسانی متخصص ارزآوری کشور در حوزه ی مواد معدنی تا یکسال آینده ار 9میلیارد لار به 10میلیارد دلار افزایش پیدا می کند.
پایان خام فروشی
از ابتدای امسال با اقدامات انجام شده ظرفیت 2و3دهم میلیون تنی کارخانه فرآوری تولید کنسانتره در بافق به ۵میلیون تن افزایش یافته است.
با راه اندازی طرح گندله سازی 5میلیون تنی سه چاهون وتکمیل زنجیره فولاد نیاز به سنگ آهن، بیشتر می شود و خام فروشی به طور کامل پایان می یابد.
نویسنده: مطهره دشتی