پخش زنده
امروز: -
ازدواج- طلاق، زنگ خطری که به صدا درآمده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما،مرکز چهارمحال و بختیاری،"با لباس سفید بری خونه بخت ، سپید بخت بشی و با کفن سفید از خونه شوهر بیای بیرون " این یک نمونه از هزاران ضرب المثلی هست که برای تک تک ایرانی ها آشناست، دعای خیری که همیشه بدرقه راه زوج های جوان و نوعروسان و تازه دامادهای ایرانی می شود.
اما کمی که زیر پوست شهر میرویم وشنوای درد دل های پیر و جوان جامعه می شویم تازه به عمق مسائل پی می بریم.
ازدواج سفید ، طلاق عاطفی، جشن طلاق، کودک همسری و... هزاران اصطلاح نوین دیگری که با مفهوم زندگی و خانواده در فرهنگ کهن ایرانی هیچ هم خوانی ندارد.
در فرهنگ غنی ایرانی ازدواج و پیوند زناشویی پایه و اساس یك خانواده و در نتیجه یك جامعه موفق و اخلاقی است، این رسوم در طول تاریخ به دفعات تغییر کردهاند و در میان اقوام، ادیان و مذاهب و حتی طبقات اجتماعی گوناگون به فراخور متفاوت هستند.
یکی از جامعه شناسان استان میگوید: بزرگان این سرزمین به منظور جلوگیری از سست شدن اخلاقیات در جامعه و كنترل انحطاط و فحشا و همچنین استواری تفکر و اندیشه زنان و مردان ایرانی، ازدواج را یکی از مهم ترین ارکان جامعه بر شمرده اند.
بیاتی معتقد است:از دیدگاه اجتماعی چه در حیات اقتصادی، چه مادی، چه معنوی و روحانی این سنت نتایج پر ثمری دارد كه مهم ترین آن قوام خانواده ها و در نتیجه یک اجتماع است.
مدیر یکی ازمراکز مشاوره ازدواج استان هم می گوید: ازدواج مایه رشد و کمال یافتن انسان است و در واقع خداوند انسان را به گونه ای آفریده که بدون جنس مخالف ناقص است، مرد به زن نیازمند است و زن به مرد. هر کدام از دو جنس از نظر روحی، جسمی، جنسی و معنوی به هم وابسته اند و با قرار گرفتن در کنار هم یکدیگر را تکمیل میکنند.
ابراهیم توکلی از اندیشمندان مذهبی استان هم می گوید:ازدواج و گزینش همسر مناسب و شایسته موجبات رشد و تکامل زنان و مردان را فراهم میکندامامتاسفانه در این میان دختران و پسرانی هستند که مستثنی میباشند، زیرا با عدم درک درست و منطقی از فلسفه ازدواج نه تنها به تفکر، اندیشه و روان خود ضرر میرسانند بلکه در دراز مدت به سهم خود بروی جامعه هم تاثیر منفی میگذارند.
حجت الاسلام توکلی می افزاید: شخصیت زن یا مرد پس از ازدواج به یک شخصیت اجتماعی تبدیل میشود؛ زیرا در پرتو ازدواج و زندگی مشترک خود را مسؤول حفظ همسر و تأمین وسائل زندگی و تربیت و آینده فرزندان تلقی میکند و تمام هوش، ابتکار و استعدادهای خود را به کار میگیرد ؛ به عبارت دیگر، مهم ترین احساس مسؤولیت اجتماعی در او برای نخستین بار شکل میگیرد و بسیاری از شایستگیها و توانمندیهای نهفته در درونش را شکوفا میسازد. تا بتواند مسئولیتهای سنگین تری را نیز در جامعه بر عهده بگیردو در نتیجه جامعه ای اخلاق گرا، دانش پژوه و متمدن را بنا سازند.
اما با پای گذاشتن به عرصه زندگی مدرن در چند سال اخیر و در نتیجه گسترش تمدن غربی در جامعه ایرانی این سنت نیك كم رنگتر شده است و به تبع آن پایه های اخلاقی جامعه ایرانی هم تا حدودی متزلزل شده است.
به گفته رییس اداره ورزش و جوانان شهرستان شهرکرد بر اساس آخرین سرشماری های انجام شده در استان (سال 95) از جمعیت 947 هزار و 763 نفری چهار محال و بختیاری 35 و نیم درصد آن معادل 346 هزار و 419 نفر جوان هستند.
آقای جان نثاری با بیان اینکه جمعیت جوان این استان یک و دو دهم درصد جمعیت کشور است ، می گوید: شهرستان های لردگان و فارسان بیشترین جمعیت جوان این استان رادارند.
معاون فرهنگی و امور جوانان استان هم معتقد است:با وجود جوان بودن جمعیت و بسیاری از تفاوت های فرهنگی ،اجتماعی و اقتصادی این استان ، امادر زمینه
ازدواج و طلاق چهارمحال و بختیاری شرایط بهتری نسبت به کشور دارد.
دکتر شیرانی با اشاره به برخی آمارهای موثق از سال 75 تا 95 در این زمینه میگوید: بر اساس آمارها هم ازدواج ها کاهش و هم طلاق افزایش یافته است هر چند در شاخص نسبت طلاق به ازدواج جزء استانهای خوب کشور هستیم.
به گفته وی در سال گذشته هفت هزار و 334 مورد ازدواج و هزار و 424 مورد طلاق در این استان ثبت شده است که با وجود کاهش 19 و چهار دهم درصدی ازدواج ، از هر پنج مورد ازدواج یک مورد به طلاق انجامیده است.
وی با بیان اینکه میانگین سنی ازدواج در استان 23 سال است،معتقد است این آمارها زنگ خطری برای برنامه ریزی های جدی در امر جوانان و ازدواج است.
رهبر معظم انقلاب هم چندی قبل با اشاره به اینکه سن ازدواج در حال افزایش است در بیانات ارزشمندشان به مسئولان برای بستر سازی ازدواج آسان ؛آگاهانه و پایدار توصیه کردند.
مشاوره امور بانوان استانداری هم با اشاره به آسیب شناسی های انجام شده دراین زمینه مهمترین عوامل سیر نزولی ازدواج در ایران طی این چند سال اخیر را عدم مسئولیت پذیری در میان دختران و پسران، تربیت غلط در خانواده های ایرانی، عدم اعتماد به نفس دختران و پسران جهت آغاز یك زندگی مشترك، افزایش تحصیلات اجتماعی و رشد توقعات كاذب و غیر منطقی در میان برخی جوانان اعلام می کند.
خانم جلیل پور، مدیر کل امور بانوان استانداری، برخی تفریحات آزادانه نامشروع ،اعتقاد بر سلب آزادیهای زودگذر اجتماعی پس از ازدواج،تجملگرایی، دوری گزیدن از زندگیهای معنوی و روی آوردن به زندگی های تک بعدی ماشینی، تفکر شبه روشنفکری در میان جوانان بی هویت و عمدتا سطحی نگر را از دیگر عوامل بی رغبتی جوانان به ازدواج و افزایش طلاق میداند.
هر چند که بیشتر دستگاههای اجرایی مرتبط با امورجوانان ، خانواده و جامعه آسیب شناسی های بسیاری در زمینه ازدواج و طلاق انجام داده اند اما آنچه مهم و ضروریست ایجاد زیر ساخت جهت سهولت تشکیل خانواده و حفظ کانون آن است، هنگامیكه دختران و پسران با ناهنجاری ها اجتماعی مرزهای اخلاقی زندگی معنوی را بشكنند و آنرا به صورت یك عادت روزانه برای خود تلقی كنند، هرگز نمیتوانند نقش یك مادر و یا یك پدر موفق را در زندگی اجتماعی پسین خود ایفا كنند و این امر در نسلهای بعد گسترش مییابد و به سادگی میتواند موجب ویرانی یك جامعه كهن و اخلاقی همچون ایران شود.
هم اکنون در استان چهارمحال و بختیاری به عنوان یک نمونه کوچک از پازل کشور اقدامات بسیاری در این راستا انجام شده است.
به گفته مدیرکل ورزش و جوانان استان ، چهارمحال و بختیاری (ورزش و جوانان) هم اکنون رتبه برتر کشور را در حوزه آموزش ازدواج دارد و علاوه بر برگزاری دوره های آموزشی مهارت زندگی ، مشاوره های تخصصی قبل از ازدواج ، تالیف کتاب و ارائه خدمات مشاوره ای رایگان بستر هایی را برای تحکیم روابط و کانون خانواده ایجاد کرده است که اجرای طرح "پیوند" ، مشارکت در اجرای 180کارگاه و ایجاد دو مرکز تخصصی ازدواج خانواده برای نخستین بار و پرداخت تسهیلات جهیزیه نمونه های از آن است.
در کشور هم سیاستگذاریهای حکومتی نظام جمهوری اسلامی ایران از سویی با ارائه تسهیلات مالی و فرهنگسازی ازدواج آسان در تکاپوی ایجاد خانواده های مستحکم و تعالی جامعه است و از سوی دیگر با تصویب قوانین و اجرای طرح های مختلف همچون طرح ملی "همسان گزینی" ، "مخالفت با ازدواج سپید"، مخالفت با "کودک همسری" ویا تشکیل "کارگروه تخصصی صنعت ملی مشاوره ازدواج"به دنبال بازدارندگی از تشکیل خانواده سست ویا افزایش طلاق هاست.
اما با وجود تمام این خدمات و زیرساختها وبا توجه به نقش محوری خانواده درحفظ بنیان اجتماع می طلبد که دستگاههای فرهنگی و اجرایی ابتدابافرهنگسازی وسپس با خدمات دهی هرچی سریعتر ناقوس به صدا درآمده فروپاشی خانواده و جامعه را به سکوت فراخوانندو با توجه به تاثیرگذاری ونقش سازنده خانواده بر ساختارهای اجتماعی در کشور ، با استحکام باورهای اجتماعی، دینی و ملی به سنت نیک ازدواج به عنوان بخش لاینفک فرهنگ غنی ایرانی، کشور را از این هجمه ضد اخلاقی غربی که بر اساس سیاست های اسعتماری، سایه به روی این سرزمین افکنده است مصون بدارند.