سیزدهمین کنگره بین المللی دانش اعتیاد
تریاک، پر مصرفترین ماده مخدر
معاون کاهش تقاضای ستاد مبارزه با مواد مخدر: تریاک با ۶۷ درصد همچنان در جایگاه نخست مصرف مواد مخدر قرار دارد
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ سردار منتظرالمهدی در سیزدهمین کنگره بین المللی دانش اعتیاد افزود: بعد از تریاک، حشیش، گل و ماری جوآنا با ۱۲ درصد مصرف در جایگاه دوم، شیشه در جایگاه سوم و هرویین نیز مقام چهارم مصرف را کسب کردند.
وی با بیان اینکه همچنان تولید موادمخدر در افغانستان درحال افزایش است، گفت: در سال ۲۰۱۷ تولید انواع موادمخدر در افغانستان به ۹ هزار تن رسید و سال ۲۰۱۸ مقداری تولید موادمخدر کاهش پیدا کرد، اما طبیعتاً امسال به دلیل ترآبی افزایش پیدا خواهد کرد.
سردار منتظرالمهدی با بیان اینکه ما سال گذشته ۸۷۵ تن انواع موادمخدر را کشف کردیم، افزود: ۷۰ درصد کشفیات ما در همان مبداء یعنی مرزها کشف میشود و کشف ۷۰ درصد تریاک دنیا در ایران انجام میشود.
افزایش ۳۳ برابری تولید تریاک در افغانستان
سردار سعید منتظرالمهدی با بیان اینکه توجه ویژه به مقابله با پدیدههای اعتیاد از نان شب واجبتر است، افزود: دغدغه خانوادهها پدیده مصرف مواد مخدر بوده، هست و خواهد بود.
وی با بیان اینکه ۴۵۰ میلیون نفر در دنیا مصرف کننده مواد مخدر هستند، گفت: سالانه ۴۵۰ هزار نفر به دلیل مصرف مواد مخدر در جهان جان خود را از دست میدهند.
سردار منتظرالمهدی با بیان اینکه در ایران روزانه ۱۰ نفر به دلیل سوء مصرف مواد مخدر جان خود را از دست میدهند، افزود: شاهد افزایش ۵ درصدی مصرف مواد مخدر در ایران هستیم در حالی که در دنیا ۳۰ درصد است، همچنین سن شیوع مواد مخدر در جهان ۱۵ تا ۶۴ سال، در میان دانش آموزان ۲ و ۹ دهم درصد و در میان دانشجویان ۴ و ۷ دهم درصد است.
وی با بیان اینکه در افغانستان شیشه جدیدی تولید میشود، گفت: تلاش کنیم که ذائقههای مصرف کنندگان به سمت شیشه نرود. متاسفانه تولید و توزیع کنندگان مواد مخدر حشیش و ماری جوانا تبلیغ میکنند که مصرف این مواد هیچ ضرری ندارد تا مصرف حشیش و فروش آن بالا برود.
سردار منتظرالمهدی در ادامه به بحث درمان و پیشگیری اشاره کرد و افزود: ۹ هزار مرکز درمانهای سرپایی در کشور داریم و همچنان ایران در بحث درمان در رتبههای بالا قرار دارد و متادون نیز حرف اول را در زمینه ترک اعتیاد میزند، ضمن اینکه آموزشهای مبتنی بر درمان را در دستور کار داریم.
وی گفت: در بحث پیشگیری نیز مبارزه ما از سرحدات مرزها گرفته تا پاسگاههای شهری به شدت انجام میشود و ۴ هزار شهید و ۱۲ هزار مجروح در این راه تقدیم کرده ایم.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: در بحث پیشگیری در دو ایستگاه خانواده و مدرسه برنامههایی در دستور کار داریم که ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای یکسال اختصاص پیدا کرده است و از ابتدای سال تحصیلی در مدارس، آموزش تاب آوری روانی و شجاعت "نه گفتن" را در میان دانش آموزان آغاز میکنیم.
اجرای طرح "یاریگران زندگی" با هدف پیشگیری از اعتیاد
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر از اجرای طرح "یاریگران زندگی" در مدارس با هدف پیشگیری از اعتیاد خبر داد.
سردار سعید منتظرالمهدی در حاشیه سیزدهمین کنگره بین المللی دانش اعتیاد به اجرای طرح یاری گران زندگی در مدارس اشاره کرد و گفت: ۵۰۰ میلیارد ریال بودجه به این موضوع اختصاص داده شده است و از ابتدای سال تحصیلی جدید در مدارس شروع خواهد شد که ده درصد کل مدارس یعنی ۱۰ هزار مدرسه در این طرح شرکت میکنند.
وی ادامه داد: هدف اجرای این طرح بالابردن تاب آوری و قدرت نه گفتن در بین دانش آموزان است.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه مبارزه با مواد مخدر در سراسر کشور ادامه دارد گفت: در ۱۵ سال گذشته ۱۱ هزار تن انواع مواد مخدر در کشور کشف شده که نتیجه ۴۱ هزار عملیات پلیسی بوده است.
وی به انسداد ۲ هزار کیلومتر از مرزهای شرقی کشور در سالهای گذشته اشاره کرد و افزود: بخش اعظم مواد مخدری که از کشور افغانستان به ایران میآید ترانزیت میشود، بخشی نیز رسوب میکند که حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد مواد مخدر را کشف میکنیم.
سردار منتظرالمهدی به کشف ۸۷۵ تن انواع موادمخدر در سال گذشته اشاره کرد و گفت: ۸۵۰ تن از این مقدار موادمخدر توسط نیروی انتظامی کشف شده که در این مسیر ۱۰ شهید تقدیم کرده است.
وی در ادامه به بحث درمان و پیشگیری اشاره کرد و افزود: امروز حرف اول ما در پیشگیری است. نخستین ایستگاه در حوزه پیشگیری خانواده و ایستگاه دوم در حوزه مدرسه است که ما در بحث پیشگیری با آموزش و پرورش همکاری داریم و قرار است که طرح یاری گران زندگی در مدارس اجرا شود.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: در حوزه درمان نیز اقدامات خوبی انجام شده و قرار است ژنهایی که در حوزه اعتیاد موثر است از ابتدای تولد شناسایی شوند، چرا که با این کار میتوانیم از گرایش افراد مستعد و ژنتیکی به اعتیاد جلوگیری کنیم.
رئیس کنگره دانش اعتیاد
جزء ۱۰ کشور برتر در تولید دانش اعتیاد هستیم
رئیس سیزدهمین کنگره بین المللی دانش اعتیاد گفت: در حوزه اعتیاد جزء ۱۰ کشور برتر جهان در تولید دانش اعتیاد هستیم.
دکتر محمدتقی جغتایی در سیزدهمین کنگره بین المللی دانش اعتیاد، افزود: اعتیاد عامل پیچیدهترین اختلال است چرا که هم جنبههای اجتماعی، روانی، زیستی و پزشکی را درگیر میکند و هم اثر بیولوژیکی دارد و عوارض آن نیز بسیار است تا آنجا که عنوان میشود اعتیاد عامل سرطان است.
وی گفت: مقابله با اعتیاد مسئلهای بین رشتهای است که درمانهای روانپزشکی، رواندرمانی و پزشکی در کنار ارائه راهکارهای اقتصادی و فرهنگی عامل درمان و بازشدن گره کور اعتیاد میشود.
رئیس کنگره بین المللی دانش اعتیاد با بیان اینکه در همه دنیا ایران پیشگام مبارزه با مواد مخدر است افزود: محققان ایرانی در حوزه پیشگیری، مداخله و درمان اعتیاد حرفی برای گفتن دارند.
وی ادامه داد: با تشکیل ستاد مبارزه با مواد مخدر در بحث درمان و پیشگیری قدمهای خوبی برداشته شده است بویژه که یک زمان اعتیاد جرم بود، اما اکنون دیگر جرم و تابو نیست بلکه بیماری است و تلاش میکنیم با درمان و تصمیمگیریهای صحیح ریشه این معضل را بخشکانیم.
سیزدهمین کنگره بین المللی دانش اعتیاد به همت دانشگاه علوم پزشکی ایران از چهارشنبه ۳۰ مرداد تا جمعه ۱ شهریور درسالن همایشهای رازی برگزار میشود.
دبیر کنگره دانش اعتیاد
تحقیقات علمی درباره اعتیاد باید بومی باشد
دبیر علمی سیزدهمین کنگره بین المللی دانش اعتیاد گفت: در ایران تولید علم و دانش درباره اعتیاد به شدت در حال توسعه و بروز رسانی است.
دکتر آفرین رحیمی موقر در مراسم افتتاحیه سیزدهمین کنگره بین المللی دانش اعتیاد افزود: این کنگره ۱۳ سال به عنوان محفل علمی برگزار میشود و امسال نشان سیزدهمین کنگره دانش اعتیاد، گل نیلوفر آبی است که نمادی از مهربانی، دوستی و صلح در ایران است.
وی ادامه داد: متاسفانه اعتیاد به شدت در حال رشد است و خوشبختانه پژوهش درباره آن در ایران رو به گسترش است چنانکه هر ساله هزار مقاله درباره علل و ریشههای آن در نشریات بین المللی و معتبر چاپ میشود.
دبیر علمی کنگره گفت: نکته حائز اهمیت این که هر جامعهای بایستی دانش بومی خود را تهیه کند چرا که ریشه کشش به مواد مخدر هر جایی به جای دیگر فرق دارد. پس تصمیمهای مدیریتی درباره مقابله با مواد مخدر باید براساس دانش اعتیاد و با نگاه بومی گرفته شود.
وی افزود: زمانی تصمیم گیریها به هدف نزدیک میشوند که با علم و دانش همراه باشند و ما به عنوان تولید کنندگان علم بایستی آخرین دستاوردها را در اختیار تصمیم گیرندگان قرار دهیم.
رحیمی موقر گفت: متاسفانه هنوز با تصمیم گیریهای اشتباه روبه رو هستیم و با حدس زدن، آزمایش، خطا و تکیه بر تجربه فرد یا گروه کوچک نمیتوان تصمیم گیری درست گرفت بلکه باید نگاه علمی داشت و به ازای هر تصمیم باید مستندات علمی ارایه شود.
وی با بیان اینکه در ایران تولید علم و دانش درباره اعتیاد به شدت در حال توسعه و بروز رسانی است، افزود: دو دستاورد مهم در حوزه اعتیاد داشتیم که ناشی از دست به دست دادن مسئولان و دانشمندان کشور بوده است، یکی کنترل و مهار مصرف تزریقات که به یک سوم قبل رسیده و دیگری مهار کردن اچ آی وی در اثر مصرف مواد مخدر بوده است.
رحیمی موقر درباره تعداد مقالاتی که قرار است در کنگره ارایه شود گفت: بیش از ۵۰۰ مقاله در هفت سالن در این کنگره معرفی میشود، همچنین بیش از ۱۵۰۰ شرکت کننده در پنل کارگاه، پوستر و ارایه مقاله حضور خواهند داشت. برای کمک و راهنمایی افرادی که مقالههای آنان پذیرفته نشده است، کارگاهی هم روز پنجشنبه ساعت ده و نیم درباره نوشتن مقاله در جهت پذیرفته شدن مقالات برگزار میشود.
همچنین در این کنگره، برگزیدگان جایزه طب اعتیاد معرفی شدند که ۳۵ پژوهشگر برتر در زمینههای پژوهشهای بنیادین و کاربردی لوح تقدیر دریافت کردند و یک نفر جایزه نخست را دریافت کرد. دو نفر دوم شدند سه نفر سوم و ۵ نفر چهارم و ۲۴ نفر نیز در جایگاه پنجم قرار گرفتند.