پخش زنده
امروز: -
از آغاز سال تاکنون ۱۸ نفر که اغلب آنان جوان بودند در سدها و رودخانههای استان مرکزی غرق شدند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ سرپرست هیات نجات غریق استان مرکزی می گوید: قربانیان منابع آبی، سدها و رودخانه های استان در مدت مشابه پارسال یک نفر بود که از افزایش چشمگیر غرق شدگان حکایت دارد.
علیرضا مجرد می افزاید: رده سنی غرق شدگان امسال 12 تا 40 سال است که به علت آشنا نبودن به فنون شنا جان خود را از دست دادهاند.
افزایش 90 درصدی افراد غرق شده در تیر ماه امسال...
آقابیگی مدیرکل دفتر بحران و پدافند غیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران می گوید: با افزایش درجه حرارت و سفرهای تابستانی همزمان با تعطیلی مدارس، تعداد افراد غرق شده در دریاها هم افزایش مییابد، به نحوی که در تیر امسال تعداد افراد غرق شده نسبت به ماه قبل آن 90درصد افزایش یافته است.
تراژدی مرگ در سد و بندهای خاکی استان مرکزی...
غرق شدگی یا خفگی در آب یکی از علل مرگ و میرو به ویژه بین کودکان ونوجوانان است.
این حادثه به طور معمول در فصل بهار و تابستان به وقوع می پیوندد و البته اوج آن در تیر و مرداد ماه هر سال است.
خفگی در آب ممکن است در دریا، رودخانه، استخر، حوض خانه، آب انبارها و حتی در وان حمام رخ دهد.
افزایش تاسف بار آمار غرق شدگان در استان مرکزی این تراژدی تلخ را دست کم هفته ای یکبار رقم می زند و هفته ای نیست که خبری از غرق شدن یک یا چند نفر در تیتر رسانه های درج نشود.
طنین ناقوس مرگ جوانان در تموز...
با آمدن گرما ناقوس مرگ شناگران جوان در سد و بندهای خاکی، رودخانه ها و دریاچه های استان مرکزی طنین انداز می شود و جالب تر اینکه مایه عبرت نشده و این حادثه هر سال تکرار می شود.
لذت شنا کردن در آب از کودکی تا بزرگسالی انسان را رها نمی کند و نه تنها جوانان، بلکه بزرگ ترها را هم که گاها از اعتماد به نفس کاذب برخوردارند و هیچ وقت احتمال غرق شدن در آب را در نظر نمی گیرند ترغیب به شنا کردن می کند و ممکن است پس از ورود به آب تنها در چند ثانیه جان خود را از دست بدهند.
باید به خاطر داشته باشیم که رودخانه ها، سدها و حتی چشمه ها اگر چه تماشایشان برای ما بسیار آرامش بخش است، اما اگر لحظه ای بی احتیاطی را چاشنی این آرامش کنیم، تلخ ترین خاطره ها را در تاریخ ثبت می کند.
حنای بی رنگ هشدارهای مکرر مسئولان...
شنا و آبتنی از سرگرمی های هیجان انگیز در تابستان است و بارش های بهاره امسال هم سبب پر آب شدن بندها، سدها و رودخانه های استان مرکزی شده و متاسفانه با وجود هشدارهای مکرر مسئولان در زمینه خطرات ناشی از شنا در این آبگیرها، اما هر سال شاهد جان باختن جمع دیگری از هموطنانمان هستیم و بدتر اینکه با همه اطلاع رسانی و هشدارهای مکرر باز هم آمار جان باختگان رو به افزایش است.
جان باختن 423 نفر در منابع آبی کشور...
به گفته کولیوند رئیس سازمان اورژانس ایران از آغاز سال تاکنون 636 نفر در منابع آبی کشور به علت غرق شدن، مصدوم یا فوت شده اند که از این تعداد 423 نفر جان باختند.
16 درصد از غرق شدگان در گروه سنی 4 تا 10 سال و 23 درصد هم مربوط به گروه سنی 21 تا 30 سال است.
آمار پزشکی قانونی هم حاکی از آن است که پارسال 935 نفر در کشور بر اثر غرق شدن در منابع آبی جان خود را از دست داده اند که 135 نفر آنان زن و 800 نفر مرد بوده اند.
تابلوی شنا ممنوع فقط شعار نیست...
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان مرکزی می گوید: نصب تابلوی شنا ممنوع تزئینی و شعار نیست و توجه به ممنوعیت باید مورد توجه گردشگران و همه قشرهای مردم قرار گیرد.
دکتر محمدی می افزاید: بسیاری از خانواده ها تابلوی ممنوع بودن شنا را در کنار سد و آبگیرها میبینند اما تصور می کنند که خطر برای دیگران است و آنان حاشیه امن دارند و به یکباره غافلگیر می شوند.
لزوم استفاده شناگران از تجهیزات ایمنی...
آقا زیارتی رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اراک می گوید: تجهیز شناگران به جلیقه نجات و آگاهی از فنون شنا از توصیههای جدی برای جلوگیری از حوادث احتمالی است.
مسعود آقا زیارتی می افزاید: فرد پس از ورود به آبهای راکد دچار انقباض عضله شده و وحشت ناشی از ناتوانی در تحرکِ دست و پا منجر به خفگی و در نتیجه فوت میشود.
شنا به سمت مرگ؛ تأسیسات منابع آبی محلی مناسب برای شنا کردن نیست...
مدیر عامل آب منطقه ای استان مرکزی می گوید: تأسیسات آبی همچون دریاچه و سدها محل مناسبی برای شنا نیست و خطر غرق شدگی در این مکانها وجود دارد.
عزت الله آمره ای می افزاید: هر سال با آغاز فصل گرما و به ویژه در روزهای پایانی هفته شماری از شهروندان بدون توجه به علائم هشدار دهنده و اطلاعیههای مکرر، در دریاچه ها، سدها و بندهای انحرافی شنا میکنند که این سهل انگاری و بی توجهی موجب بروز خسارتهای جانی و مالی میشود.
او معتقد است تأسیسات منابع آبی محل مناسبی برای شنا کردن نیست و شهروندانی که این اماکن را برای تفریح انتخاب میکنند، برای حفظ سلامت خود و خانواده باید به علائم هشدار دهنده توجه جدی داشته باشند.
سدها و آب بندهای خاکی نیازمند ایمن سازی...
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مرکزی در اینباره می گوید: سدها، آب بندهای خاکی و نواحی گود و خطرناک رودخانه های استان نیازمند ایمن سازی است و فرمانداران باید در به سرعت نسبت به انجام این مهم اقدام کنند.
بهروز اکرمی که در نشست ساماندهی حفاظت فیزیکی و پیشگیری از غرق شدگی در سدهای استان سخن می گفت با اشاره به آمار 18 غرق شده در سدها، آب بندها و رودخانه های استان در سال جاری افزود: راهکار جلوگیری از غرق شدگی شهروندان در سدها و بندهای خاکی استان تبیین خطرات ناشی از شنا در مناطق نا ایمن است که این مهم باید برای شهروندان به صورت کارشناسی و با نصب دست نوشته در سدها و بندهای خاکی استان تشریح شود.
نقش مهم صدا و سیما در کاهش آمار جان باختگان...
او از صدا و سیمای استان مرکزی به عنوان رئیس کارگروه تخصصی اطلاع رسانی خواست با تهیه برنامه های آموزشی و هشدار دهنده نسبت به جلوگیری از شنا کردن مردم در سدها و بندهای خاکی تا پایان شهریور ماه جاری اقدام کند.
تاکنون هزار و 400 سد و بند خاکی در استان مرکزی شناسایی شده است.
عوامل اصلی غرق شدن شناگران در سد و بندهای خاکی...
اگر چه سطح آب سدها آرام بوده و مانند دریا امواج بزرگ ندارد، اما آب موجود در سطح زیرین سدها دارای فشار بسیار بالاتری نسبت به آب دریا است و شنا در آن بسیار خطرناک است.
ورود آب و یا هر مایع دیگر به داخل ریهها موضوعی است که از آن به عنوان غرق شدگی یاد می شود و شایعترین غرق شدگی، با آب شیرین صورت میگیرد.
این حوادث در رده سنی کودکان نوپا و پسران جوان، کودکان و جوانان شایع تر است.
بیشترین آمار غرق شدگی در فصل تابستان مربوط به نوجوانانی است که با اصول صحیح شنا بیگانه هستند و به صورت تفننی می خواهند تنی به آب زده و تفریح کنند و دقیقا همین جاست که خطر در کمین نشسته و قربانیان خود را در سایه کم مهارتی و بی توجهی می بلعد.
ضرورت شناخت عواملی که جان شناگران را تهدید می کند...
بی اطلاع بودن از اصول شنا مهمترین عامل غرق شدگی است و بیماری صرع و عقب ماندگی ذهنی، اختلالات قلبی و نارسایی کلیوی هم از دیگر علل غرق شدگی است.
توجه به علایم ایمنی منابع آبی، اطلاع از وضعیت عمق آب قبل از تصمیم به شیرجه زدن و حتی قبل از ورود به آب، بررسی دمای آب برای پیشگیری از شوک دمایی و پرهیز از شنا در آب های خروشان هم از مواردی است که شناگران باید قبل از شنا کردن توجه جدی به آن داشته باشند.
کولیوند رئیس سازمان اورژانس ایران خطاب به هموطنان می گوید: شنا و مهارتهای گریز از خطرات آن را بیاموزید، تا حد امکان برای اقدام فوری در زمان حادثه احتمالی، به صورت چند نفره شنا کنید و مهمتر اینکه بهترین مکان برای شنا در محلی است که همکاران نجات غریق در آنجا حضور دارند و میدانند که شما را چگونه نجات دهد.
حرف آخر...
آمار بالای تلفات آبی استان مرکزی در سال جاری نگران کننده است و از آنجا که شنا در سد، آبگیر و بندهای خاکی و انحرافی استان مرکزی با خطر غرق شدن همراه است، مسئولان باید تدابیر لازم را برای جلوگیری از افزایش آمار قربانیان به ویژه در فصل گرم سال به کار گیرند.
نویسنده: سیداحمد طباطبایی