پخش زنده
امروز: -
گروه های جهادی گیلان، 19سال است که عمران و آبادانی را سهم برخی از مناطق محروم گیلان می کنند و دستی هم بر آتش اشتغال روستایی دارند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز گیلان ؛ چادر مشکی اش را سفت چسبیده و چهار زانو کنار کلبه چوبی اش نشسته است.
انتظار در چشمانش موج می زند ، انگار آرامش عقربه ها حوصله اشتیاقش را برای رفتن به خانه ای که خشت خشتش با عشق این جوان ها بالا رفته ، سر می برد.
خاور خانوم 58 ساله اگرچه ساکن روستای "شاد خال " شفت است اما می گوید : شاد بودن را تازه از فردا که خرت و پرت هایش را در خانه خودش می چیند ، خواهد فهمید.
او تعریف می کند : همسرش که مُرد ، از پسِ اجاره بهای خانه در شهر بر نیامد و به این روستا آمد و بساط زندگی اش را در این کلبه چوبی محقر چید ؛ کلبه ای که چند تکه بنر سقفش شده و تو می مانی که چطور تا به حال ، تاب برف و باران را آورده است.
خاور خانوم می گوید: سرما در زمستان امانش را می برید و همین حالا هم که تابستان است و مرداد ، کلبه از سقف بنر و پلاستیکی بالای سرش ، گـُر گرفته است اما از فردا به قول خودش دیگر همه چیز تمام می شود و او به آرزویش می رسد ؛ سقفی بالای سرخواهد داشت که آن را مدیون همت گروه جهادی کریم اهل بیت (ع) است.
مسئول این گروه جهادی که نامش و کار میدانی اش خوب به هم می آیند می گوید : 20 نفر از اعضای این گروه ، به 55 خانواده در حاشیه شهر رشت خدمات و بسته های حمایتی ارائه می کنند و تاکنون 10 خانه محرومان را هم مرمت و بازسازی کرده اند.
معین وفادار با بیان اینکه از 3 ماه پیش ساخت این خانه در روستای شادخال شفت را شروع کرده ایم افزود : ساخت این خانه 60 متری با کمک خیران و کار جهادی اعضای گروه ، تقریبا تمام شده و از فردا آماده است ؛ البته از فردا پیگیر کنتور آب و گاز آن هستیم که کمک اداره های مربوطه را می طلبد.
آقا محمد ، یکی از اعضای این گروه جهادی که دستی بر آتش بنایی و نجاری دارد ، در حالی که عرق ریزان ، آخرین بلوک های سیمانی پله ایوان خانه را روی هم می گذارد می گوید : کمک کردن به همنوع وظیفه همگانی است و گروه های جهادی این کار را به طور جمعی و سازمان یافته انجام می دهند.
او افزود : یک بنا برای ساخت یک خانه 60 متری ، حدود 700 هزار تومان دستمزد می گیرد اما خوشحالی کسی که بعد از مدت ها خانه دار می شود، یک دنیا می ارزد و آن را با هیچ چیز نمی توان عوض کرد.
حمید عاشوری نژاد برق کاری است که به تازگی به این گروه جهادی پیوسته است و نیتش را رضای خدا می داند.
او در حالی که کلیدهای برق خانه را روی دیوار نصب می کند می گوید : این کلیدها فقط لامپ های این خانه را روشن نمی کند بلکه امید و همدلی را در دل صاحب این خانه ، روشن نگه خواهد داشت.
خدمات جهادی بسیجیان گیلان به این گروه خلاصه نمی شود و آنطور که مسئول سازمان بسیج سازندگی سپاه قدس گیلان می گوید : 200 گروه جهادی تخصصی و شناسنامه دار با 5 هزار جهادگر به مناطق محروم و کمتر برخوردار، خدمات عمرانی ، بهداشتی ، آموزشی و فرهنگی ارائه می کنند.
چنته پُر ِخدمات رسانی گروه های جهادی گیلان
مسئول سازمان بسیج سازندگی سپاه قدس گیلان می گوید : گروه های جهادی سازمان بسیج سازندگی گیلان، از سال 96 تاکنون ، 4 هزار و 474 طرح عمرانی و خدماتی اجرا و هزار شغل روستایی در مناطق مختلف استان ایجاد کرده اند ؛ البته در همین مدت 350 گروه پزشکی هم برای ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به مناطق کمتر برخوردار اعزام شده اند.
سرهنگ احمد ابراهیمی با بیان اینکه 100 گروه جهادی دانش آموزی هم در مرمت و زیباسازی مدارس همکاری می کنند افزود : افزون بر این گروه ها ، اعضای هر کدام از 2 هزار پایگاه مقاومت بسیج گیلان، یک گروه جهادی را تشکیل می دهند که وظیفه پیگیری خدمات عمومی ، فرهنگی و عمرانی حوزه خود را برعهده دارند.
وی در تشریح خدمات اعضای پایگاه های مقاومت بسیج در قالب اردوی جهادی گفت : برای مثال هنگامی که شالیزاری بر اثر بارش باران ، دچار ورس یا خوابیدگی ساقه می شود و هزینه برداشت بالا می رود و شالیکار توان تامین آن را ندارد، اعضای پایگاه مقاومت بسیج روستا، برای درو به کمک او می روند.
مسئول سازمان بسیج سازندگی سپاه قدس گیلان ترمیم چشمه ها ، راه های دسترسی و مرمت و ساخت پل های روستایی و خانه محرومان را از مهم ترین برنامه های اردوهای جهادی اعلام کرد و گفت : گروه های جهادی گیلان تا پایان تابستان امسال ، با کمک خیران و اعتبارات کمیته امداد 741خانه برای محرومان خواهند ساخت.
سرهنگ احمد ابراهیمی با بیان اینکه همه گروه های سنی ، از نوجوان 12ساله تا پیرمرد 65 ساله، عضو گروه های جهادی بسیج سازندگی گیلان هستند گفت : این اردوها در همه فصل های سال برگزار می شود که البته در تابستان به علت تعطیلات ، متمرکزتر و پر شور تر است.
وی با بیان اینکه حدود 2 سال است که برای گروه های جهادی، مناطق هدف تعیین می کنیم افزود : اعضای گروه های جهادی 3 تا 5 سال به طور دوره ای، به یک منطقه محروم می روند تا مشکلات آن منطقه را حل و کاستی های موجود در حوزه زیرساخت ها را بر طرف کنند.
جهادگرانی که پا در خط مقدم تولید هم گذاشته اند.
مسئول سازمان بسیج سازندگی سپاه قدس گیلان می گوید : از 2 سال پیش ، این سازمان در کنار ارائه خدمات عمرانی ، آموزشی و فرهنگی، با هدف رونق تولید ، قدم در عرصه توسعه اشتغال روستایی گذاشته و افزون بر پرداخت تسهیلات کم بهره ، مهارت های مهم اشتغال روستایی از جمله پرورش ماهیان گرم آبی و سرد آبی ، زنبور عسل و طیور صنعتی و بومی را با کمک جهادگران به روستاییان آموزش می دهد ؛ جهادگرانی که در فرآیند تولید هم در کنار تولیدکنندگان هستند و به آنان مشاوره می دهند.
سرهنگ احمد ابراهیمی افزود : به کسانی که طرح شان توجیه اقتصادی داشته باشد و پروانه و مجوز اشتغال روستایی داشته باشند ، تا سقف 15 میلیون تومان تسهیلات کم بهره از محل منابع داخلی بسیج پرداخت می شود.
او با بیان اینکه در ارودهای جهادی 40 درصد از توان اجرایی یک طرح عمرانی ، مربوط به جهادگران است و60درصد دیگر مربوط به هزینه های مصالح و دیگر ملزومات اجرایی است گفت : بخشی از هزینه ها از منابع داخلی بسیج و بخش دیگر با مشارکت مردمی و کمک خیران تامین می شود.
مسئول سازمان بسیج سازندگی سپاه قدس گیلان می گوید : گروه های جهادی، افزون بر مناطق مختلف گیلان ، برای کمک رسانی و انجام امور عمرانی به منطقه سیل زده گمیشان استان گلستان هم اعزام شده اند و در حال ساخت150 خانه جدید و مرمت 350 خانه آسیب دیده از سیل هستند.
دانشجویان بسیجی ، پای کار اردوهای جهادی
مسئول بسیج دانشجویی گیلان با بیان اینکه بسیج دانشجویی گیلان 35 گروه جهادی با600 عضو دانشجو را به مناطق محروم اعزام می کند گفت : این دانشجویان دختر و پسر با توجه به رویکرد اردوها، در حوزه عمران و آبادانی، بهداشت و درمان، اشتغالزایی ، آموزشی و فرهنگی فعالیت می کنند.
مرتضی نورسته افزود : تابستان امسال در اردوهای جهادی دانشجویی گیلان، افزون بر ویزیت رایگان بیماران، 20 طرح عمرانی شامل لوله گذاری و آبرسانی ، ساخت و مرمت مسکن محرومان حاشیه شهرها و مناطق روستایی، آموزش مهارت اشتغال روستایی و مشاغل خانگی ، احداث زمین ورزشی ، رنگ آمیزی و زیباسازی مدارس اجرا خواهد شد که تعدادی از این اردوها برگزار شده است.
وی می گوید : برگزاری اردوهای جهادی دانشجویی که کاری تشکیلاتی و کادری است ؛ در واقع تمرینی است برای مسئولیت پذیری و مدیریت ساختارهای تشکیلاتی دانشجویانی که در آینده ، سکان دار مدیریت اجرایی در بخش های مختلف خواهند بود و در این اردوها بسیاری از استعداد های دانشجویی برای واسپاری مسئولیت ها، شناسایی و کشف می شود.
در مسیر رسیدن به صفای روستا
حوزه بسیج دانشجویی شهرستان رشت امروز روز شلوغی را سپری می کند ، برخی از اعضای قرارگاه گروه جهادی نصر ، تازه از اردوی 10 روزه روستاهای سنگرود و زَکابر رودبار برگشته اند اما آنطور که این دانشجویان می گویند : دوباره از فردا برای ادامه کار جهادی شان ، عازم این مناطق هستند.
خواهران دانشجو در حال بسته بندی مواد غذایی و بسته های حمایتی هستند و برادران دانشجو هم ساک و تجهیزات دم دستی را جمع می کنند.
تعدادی از دانشجویان بسیجی هم دور یک میز جمع شده اند و برای اردویی که در پیش دارند، برنامه ریزی می کنند.
مسئول قرارگاه گروه جهادی نصر بسیج دانشجویی گیلان که 6 گروه زیرمجموعه با 70 نفر عضو دارد می گوید : در ارودی 10 روز پیش، افزون بر کف سازی مدرسه روستای سنگرود رودبار ، کار لوله گذاری برای آب مصرفی این روستا را هم انجام دادیم و برای انجام کارهای تکمیلی دوباره عازم آنجا هستیم.
سعید ریحانی افزود : خواهران دانشجو در اردوی قبلی برای زنان روستا ، دوره های آموزش صنایع دستی از جمله چرم دوزی ، گلیم بافی و دیگر مشاغل خانگی برگزار کردند.
آنطور که او تعریف می کند : در این مرحله ، کار تامین آب مصرفی برای شستشوی 125 خانوار این روستا را انجام می دهیم و در کنار این کار ، با مسئولان شرکت آب و فاضلاب روستایی برای تامین آب آشامیدنی اهالی هم رایزنی خواهیم کرد ؛ بنا داریم با کمک این مسئولان و خیران ، مشکل آب آشامیدنی این روستاها را هم حل کنیم.
این دانشجوی 26 ساله می گوید : گروه جهادی مان در اردوی قبلی ، ساخت کانال بتنی آب کشاورزی 500 متری را آغاز کرده که این بار برای تکمیل آن می رویم.
برای شان سفر خوشی را آرزو می کنم و سراغ مسئول گروه جهادی دانشجویی مهاجر دانشگاه آزاد اسلامی رشت می روم.
رضا عموزاده که دانشجوی رشته حقوق است می گوید : این گروه جهادی 40 نفره ، اول شهریور برای ارائه خدمات راهی دهستان خَرجِگیل و روستای شیخ محله شهرستان تالش می شود تا افزون بر مرمت چشمه و ایجاد منبع های بتنی آب، خدمات پزشکی، دندانپزشکی و مشاوره به اهالی ارائه دهد.
مردم بالادست ، چشم انتظار میهمانانی از جنس آدم های روزهای سخت
در دهستان خرجگیل در ارتفاعات تالش که 650 خانوار اهل تسنن دارد ، خیلی ها منتظر گروه های جهادی هستند ؛ تکه ای از بهشت که اهالی اش نمونه ای از صفا و سادگی مردمان بالا دست اند و میزبانانی که این بار ، مهمانان شان از جنس آدم های روزهای سختند.
سهراب روستا ، دهیار این دهستان می گوید : شبکه آبرسانی این دهستان که آب را از پایین دست و چشمه به اینجا می آورد ، تقریبا فرسوده است و در هر تابستان با کاهش آب چشمه ، آب به سختی به بالادست می رسد و برخی خانوارها آب آشامیدنی شان قطع می شود و در زمستان هم با هر بارندگی آب گل آلود است ؛ امیدواریم با تلاش گروه جهادی که در راه است، این مشکل تا حدودی حل شود.
ننه دل آرا یکی از اهالی این دهستان ، با پیراهن بلند ، دامن پر چین تالشی و روسری سفیدی که نیمی از صورتش را با آن پوشانده ، منتظر آمدن این گروه جهادی دانشجویی است.
او از مشکل قطعی آب گلایه دارد و می گوید : خانه ام در بلندی است و هر وقت آب قطع می شود ، دبه ها را دست می گیرم ، از سراشیبی پایین می روم و از خانه هایی که پایین تر است آب می آورم ؛ شنیده ام قرار است دانشجویان بیایند و چشمه را بهسازی و برای مان منبع درست کنند ، خدا خیرشان دهد.
در همین نزدیکی، پشت خاکریزهای جهاد عمران و آبادانی
حدود دو دهه است که دست های جوانمردی ، به کمک دستگاه های اجرایی آمده و در همین نزدیکی ، پشت خاکریزهای سازندگی ، برای باز کردن گره های عمران و آبادانی در روستاها، آستین بالا زده اند و 2 سال است، اردوهای جهادی برای رونق اشتغال روستایی دست به کار شده اند و تلاش می کنند ؛ دخل اهالی مناطق محروم را پُرتر کنند.
اعضای این گروه های جهادی در حالی که به دیوار همت بلندشان تکیه زده اند ، قرب الهی را در سنگلاخ های مسیر خدمات رسانی به هم نوعان شان می جویند و ایمان دارند ؛ چتر حمایتی ای را که امروز به یمن خدمات رسانی ، بر سر مناطق محروم گشوده اند ، بستر ساز خودسازی خودشان است و تمرینی است برای مسئولیت پذیری جوان تر ها در منصب های اجرایی آینده .
* نویسنده : مریم امدادی