به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، نامش آبشوران است، رودخانهای به طول
۱۴و نیم کیلومتر که از دل شهر یکمیلیونی کرمانشاه عبور میکند. همچنین نام یکی از محلههای قدیمی واقع در بافت قدیمی شهر هم به همین نام است که قدمت آن به اواخر دوران زندیه بازمیگردد. شاخه اصلی این رود از کانی روزان و سراب قنبر در جنوب غربی کرمانشاه سرچشمه میگیرد و پس از یکی شدن با شاخهای دیگر از درون بافت قدیمی شهر بهسوی شمال شرقی جریان یافته تا درنهایت به قرهسو میرسد. رودخانه آبشوران که میتوانست یکی از جاذبههای دلپذیر و زیبای شهر کرمانشاه باشد طی سالهای گذشته به علت ریختن بخش زیادی از فاضلاب شهر بهعنوان یک چالش بزرگ، زیرپوست شهر مدفون شده است و علاوه بر، برهم زدن سیمای شهری، گاهی بوی تعفن این رودخانه در برخی محلات باعث آزار ساکنان نیز میشود.
حالا سالیان سال است که بحث ساماندهی آبشوران در برههها و سطوح مختلف مطرح میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمانشاه میگوید: برای این پروژه با ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی تاکنون بیش از ۹۰ میلیارد تومان هزینه شده است.
درویشی میگوید: آبشوران در بخش بزرگی از خیابانهای کرمانشاه و در محلات قدیمی مدفون است. چهارراه اجاق، پارکینگ شهرداری، خیابان حداد عادل، سهراه برق تا وزیری و بالادست خیابان فاطمی
وی ادامه داد: علاوه بر فاضلاب شهری مقدار وسیع یاز آب چشمهها و آبهای سطحی و بارش باران سالیانه در رودخانه آبشوران سرازیر میشود و در طی ۵۰ سال گذشته این رودخانه در مواقع سیلابی تا ۱۵۰ مترمکعب آب را به داخل قرهسو هدایت کرده است.
بدون شک یکی از مؤلفههای توسعه هر شهر، ساختار و سیمای شهری است و کرمانشاه هم بهعنوان نهمین کلانشهر کشور از این قاعده مستثنا نبوده و نیست و یکی از این گرههای کور در سیمای شهر کرمانشاه، پروژه آبشوران است که ساماندهی آن بجای اینکه پروژهای عمرانی با فوریت زمانی باشد به پروژهای تاریخی و زمانبر تبدیلشده است و حالا گاهی خود بسترساز حوادث ناخوشایند و بحرانی میشود.
نمونهاش سیل فروردینماه امسال بود که یکی از نقاط بحرانی شهر کرمانشاه بهحساب میآمد. فرماندار کرمانشاه با اشاره به نقاط حادثهخیز این پروژه گفت: طی سیل فروردینماه بخشهایی از این رودخانه در پارکینگ شهرداری دچار ریزش شد و پیمانکاران در حال کف سازی و دیوار سازی و مرمت این بخشها هستند.
فضلالله رنجبر میگوید: پروژه آبشوران نیازمند مساعدتهای ویژه در بحث اعتبارات است و آسیبهایی که سیل وارد کرد این نیاز را دوچندان کرده است.
مدیرعامل آب منطقهای کرمانشاه میگوید: با احتساب بارندگیهای خوب امسال بیش از ۶ مترمکعب آب در درون رودخانه جای گرفت، اما هجوم آبریزش و نشست بخشهایی از خیابانها و مناطق را هم به همراه داشت و این زنگ خطری بود که مسئولان را به فکر جراحی فوری این رودخانه که گویی کانال خروج سموم شهری است واداشت.
یکی از نقاط مهم و حساس در ساماندهی این رودخانه محلهای موسوم به پارکینگ شهرداری است. پارکینگ شهرداری محل استقرار مطب پزشکان و تردد مردم است که بیشتر وقتها جای سوزن انداختن نیست و علاوه بر مردم استان هرروزه پذیرای مراجعهکنندگانی از استانهای ایلام و لرستان و کردستان است
حالا این منطقه چند ماهی است به طول ۲۵۰ متر از میدان مالیات تا روبروی کلینیک امام رضا محصورشده است و عملیات اجرایی بهصورت تراشه باز انجام میشود. چند وقتی است سقف آبشوران را برداشتهاند چراکه روشهای بهکاررفته درگذشته بهصورت سنتی و دیوارها هم بهصورت سنگی بوده است و یک فنی و مهندسی در چند شیفت کاری به دنبال ساخت دو راه از این نقطه از شهر هستند.
کسبهها و تجار هم چند ماهی است که کارشان رونق گذشته را به خاطر عملیات اجرایی ندارد، اما آنها معتقدند ایمنی و جان مردم حرف اول را میزند.
مدیرعامل آب منطقهای کرمانشاه میگوید: بعد از اتمام کار در پارکینگ به نقطه بحرانی خیابان حداد عادل میرویم عملیات اجرایی آن را بهصورت تراشه باز با مجوز قانونی انجام میشود. خیابان حداد عادل هم یکی از مراکز شلوغ شهر است که کامیونهای زیادی در آن تردد میکند.
بعد از ایمنسازی پارکینگ شهرداری کرمانشاه دوباره به حالت اول بازمیگردد و کسبه و تجار میتوانند بازار خود را رونق به ببخشند.
معاون عمرانی استاندار کرمانشاه هم امیدوار است تا قبل از فصل بارش یعنی مهرماه امسال عملیات اجرایی پارکینگ شهرداری به اتمام برسد.
مهرداد سالاری میگوید: ده میلیارد تومان اعتبار برای این بخش نیاز است تا رفاه و امنیت مردم تأمینشده و روند ساماندهی تسریع شود.
حوادث پیشبینینشده، اعتبارات قطرهچکانی، کندی عملیات ساخت و ساماندهی، ورود فاضلاب شهری به دل رودخانه آبشوران سالیان سال است که سرنوشت این طرح را در هالهای از ابهام فروبرده و هنوز زمانی برای ساماندهی کامل این پروژه قابل پیشبینی نیست و بدون شک همت جهادی و عزم راسخ و درک صحیح مسئولان از به سامان رساندن آن نیازمند توجه جدی است تا برای این معضل بزرگ و بالقوه تدابیری جدی اندیشیده شود.