پخش زنده
امروز: -
سعد حریری در حالی برای دومین بار در مقام نخست وزیر به آمریکا سفرکرده است که لبنانیها سیزدهمین سالروز پیروزی در جنگ ۳۳ روزه را جشن میگیرند.
میراث دار سیاسی رفیق حریری، نخست وزیر اسبق لبنان که در سال ۲۰۰۵ براثر انفجاری مهیب در قلب بیروت کشته شد، از ابتدای در اختیار گرفتن ارث پدر با مواضعی دوگانه در قالب جریان غربگرای ۱۴ مارس همواره در صدد جلب نظرآمریکا بود و حالا در اوج فشارهای سیاسی و اقتصادی آمریکا بر محور مقاومت و در ایام جشن پیروزی جنگ ۳۳ روزه ترجیح داده به جای همراهی با مردم کشورش در مصاحبه مطبوعاتی مشترک با پمپئو وزیر خارجه امریکا شرکت کند.
مایک پمپئو در این مصاحبه ایران و حزب الله را تهدیدی برای لبنان معرفی کرد و مدعی شد منطقه از سوی ایران و حزب الله مورد حمایت آن تهدید میشود و حریری در برابر این اظهارات مداخله جویانه فقط سکوت کرد.
حریری یک بار دیگر در سال ۲۰۱۱ و در اوج اختلافات داخلی جریانهای سیاسی برسر دادگاه بین المللی رسیدگی به ترور رفیق حریری به آمریکا سفر کرده بود. در آن ایام پس از کناره گیری حزبالله و متحدانش از کابینه، عمر دور اول نخست وزیری او درحالی به پایان رسید که وی مشغول دیدار با باراک اوباما در کاخ سفید بود.
حریری بعد از این استعفا به بهانه نداشتن امنیت جانی به لبنان باز نگشت و سه سال در عربستان و پاریس اقامت داشت و بعد از شعله ور شدن بحران سوریه با قرار دادن تمام تخم مرغهای خود در سبد سقوط نظام سوریه اعلام کرد تنها از فرودگاه دمشق به بیروت بازخواهد گشت.
این جمله کنایه آمیز او حاکی از روزشماری وی برای سقوط اسد بود. روزشماری که هیچگاه به صفر نرسید و حریری سرانجام با پدیدار شدن نشانههای شکست فتنه شام به بیروت بازگشت.
آغاز دور دوم نخست وزیری سعد حریری همزمان شد با دوره ریاست جمهوری میشل عون؛ شخصیتی که با حمایت قاطع حزب الله به ریاست جمهوری رسید. میشل عون پس از چندین ماه خلاء سیاسی، سعد حریری را مامور تشکیل کابینه کرد. برخی انتخاب سعد حریری را بخشی از تفاهم میان او و میشل عون تحلیل کردند.
یک سال بعد حریری در میانه جلسه هیئت وزیران تماسی دریافت کرد که باید سریع عازم ریاض شود. او در فرودگاه ریاض به دست نیروهای امنیتی بازداشت شد و در سناریویی مشکوک متن استعفانامهای را از شبکه العربیه قرائت کرد. او در این بیانیه از حزبالله لبنان و سیاستهای ایران در منطقه انتقاد کرد و گفت که فضای سیاسی لبنان شبیه روزهای قبل از سوءقصد به جان پدرش (رفیق حریری) شده و او احساس میکند عدهای برای قتلش نقشه میکشند.
این توطئه دو هدف داشت: نخست انفجار فضای سیاسی لبنان در آستانه انتخابات پارلمانی این کشور و هدف دوم آن مظلوم نمایی حریری در فضای سیاسی لبنان بود. اهدافی که با هوشیاری گروههای سیاسی لبنانی به ویژه گروههای سیاسی همسو با مقاومت خنثی شد و پس از حمایت یکپارچه همه لبنانیها سرانجام حریری با وساطت فرانسه از مخمصه گریخت و به کشور باز گشت.
در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۱۸ جریان المستقبل به رهبری سعد حریری برخلاف انتظار و با وجود حمایتهای قاطع آمریکا و عربستان و صرف میلیونها دلار برای خرید آرای مردم شکست خورد، اما با توجه به اینکه پست نخست وزیری براساس توافقنامه طائف متعلق به طایفه اهل سنت است، خرد جمعی نمایندگان منتخب و رئیس جمهور منجر به نخست وزیری مجدد حریری شد و به این ترتیب دور جدیدی از نخست وزیر خاندان حریری بر لبنان آغاز گردید در شرایطی که مردم با رای به گروههای همسو با مقاومت خواهان تغییر جدی در روند اداره کشور و مبارزه با فساد بودند.
روزنامه دیلی استار لبنان چند روز پیش در ابتکاری صفحات خود را با انتشار کلیدواژههایی به عملکرد مایوس کننده دولت اختصاص داد و از مخاطبانش در قالب تیتر نخست خود خواست تا دیر نشده بیدار شوند.
این روزنامه بحران حاکم بر دولت سعد حریری را این گونه توصیف کرد: "لفاظیهای فرقهای روز به روز در حال افزایش است"، "زبالهها هنوز در خیابانها جمع نمیشوند"، "آلودگی به حد خطرناک رسیده است"، "نرخ بیکاری ۲۵ ٪"، "بیش از ۱.۵ میلیون آواره در کشور"، "بدهی عمومی نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار است" ورشکستگی شرکتها را تهدید میکند "و " پول ملی در معرض خطر است".
شاید به جرات بتوان گفت: این کارنامه تمام نمای هیئت حاکمه دولت لبنان به ریاست سران جریان ۱۴ مارس در دورههای مختلف است. رویکردی که نتیجهای جز تشدید اعتراضات مردمی به وضعیت موجود ندارد مردمی که به دلیل رای دادن به نمایندگان خود در محور مقاومت در انتخابات پارلمانی باید مجازات شوند و عامل این بی تدبیری انتخاب آنها معرفی شده است.
با در کنار هم گذاشتن پازلهای تحولات ماههای اخیر از اقدامات اخیر ولید جنبلاط رئیس حزب سوسیال دروزی لبنان برای تسلط امنیتی بر منطقه جبل لبنان و ممانعت از ورود وزیر خارجه به این منطقه تا تعطیلی ۴۰ روزه کابینه لبنان به دلیل تشدید اختلافات طایفهای و کلاف سردرگم مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم، همه وهمه نشان از پایانی داغ برای تابستان لبنان دارد؛ تابستانی که گردشگران سعودی و عرب منطقه به شکلی خودجوش از سفر به لبنان و کمک به رونق چرخهای زنگ زده اقتصاد این کشور اجتناب کردند.
رویکردی که روز گذشته سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله در مراسم سیزدهمین سالروز جنگ ۳۳ روزه به آن اشاره کرد و تنها رمز تداوم پیروزی در شرایط کنونی را معادله طلایی ارتش، مردم و مقاومت دانست. معادلهای که از سال ۲۰۰۰ تاکنون رمز پیروزی محورمقاومت بوده و همین ایستادگی و مقاومت عامل بازدارنده اصلی در شعله ور شدن آتش هر جنگی است.