پخش زنده
امروز: -
استاد ژئوپلیتیک دانشگاه پاریس گفت : آمریکا نمی تواند ایران ، روسیه و چین را به عنوان رقبای خود در معادلات اقتصادی و امنیتی جهان نادیده بگیرد .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما پروفسور عمادالدین الحمرونی در برنامه این هفته برنامه بدون مرز شبکه دو سیما گفت امریکا در مقابل ایران ، روسیه و چین اچمز شده است .
اقای عماد حمرونی افزود امروز جنگی بزرگ بر سر نفوذ استراتژیک آمریکا از یک طرف، چین، روسیه و ایران از طرف دیگر در منطقه وجود دارد. در این جنگ آمریکا از لحاظ سیاسی آچمز شده، چرا که امریکا بدلیل وجود بحرانهای سیاسی داخلی ،دچار تردید های جدی در سیاستهای منطقه ای امریکا شده و نمی تواند بخوبی تصمیم بگیرد.
او افزود اولین نتیجه این وضعیت انزوای امریکا در رویارویی های جهانی است، امروز می بینیم که نفوذ سیاسی آمریکا در جهان کاهش پیدا کرده و ایران به عنوان رقیبی جدی برای امریکا در خاورمیانه ظاهرشده و این یکی از نگرانی های اصلی آمریکا در منطقه است.
این استاد دانشگاه پاریس افزود نفوذ سیاسی آمریکا به شدت تضعیف شده و علت ان هم تاثیر پذیری از مشکلات داخلی این کشور است. امروز تفاوت عقیده زیادی بین دموکراتها و جمهوری خواهان در آمریکا به وجود آمده است. اکنون جامعه امریکا به جامعه ای دو قطبی تبدیل شده و منازعات سیاسی داخلی انها بر روابط خارجی اشان تاثیر گذاشته است.
او گفت رفتارهای ترامپ باعث تضعیف امریکا در خارج از آمریکا هم شده است ، فشارهای سیاسی و اقتصادی امریکا بر متحدانش همچون چین و اروپا باعث شکاف میان این کشور و متحدانش شده ،بنابراین آمریکا حتی با متحدان خود هم رو راست نیست و آنها را بازی داده و باعث تضعیف آنها شده و آن چیزی که امروز دغدغه آمریکا شده این است که بتواند در منطقه مقابل چین بایستد.
استاد ژئوپلیتیک دانشگاه پاریس افزود آمریکا در گروه پنج بعلاوه یک با ایران به یک توافق هسته ای رسیده بود که به طور یکجانبه از ان خارج شد. آمریکا همچنین از معاهده محیط زیست پاریس خارج شد . آمریکایی ها امروز از لحاظ اقتصادی هم بسیار ضعیف شده اند و ادامه همکاری با این معاهدات از جمله معاهده اب و هوا هزینه زیادی بر اقتصاد امریکا بر جای خواهد گذاشت ، بنابراین رفتار ها و عملکرد رییس جمهور آمریکا به عنوان سمبل قدرت سیاسی در این کشور باعث تضعیف موقعیت آمریکا در جهان شده است. پس می توان گفت که از لحاظ دیپلماتیک آمریکا دچار یک ضعف استراتژیک و سیاسی شده است، در واقع امریکا در راهبرد سیاسی دچار بحرانی جدی است و امروز حیات استراتژیک و سیاسی آمریکا به خوبی نشان می دهد که این کشور از سیاست خارجی منسجمی برخوردار نیست.
استاد ژئوپلیتیک دانشگاه پاریس گفت دو سالی هست که اختلاف آشکاری در جامعه امریکا دیده می شود. در واقع جامعه آمریکا به دو دسته تقسیم شده است. مرکز قدرت در آمریکا دیگر یکپارچه نیست. امروز کاخ سفید، پنتاگون، دستگاه های امنیتی و اطلاعاتی و گروه های نظامی و ارتش هر کدام ساز خود را می زنند. در واقع یک دیدگاه واحد در آمریکا حکمفرما نیست و همین فقدان نگاه واحد است که نمی تواند آمریکا را در مقابل سیاست خارجی متحد نگه دارد. بگونه ای که سیاست خارجی کاخ سفید با سیاست های پنتاگون در منطقه و جهان کاملاً متفاوت است. امروز نظامیان آمریکا هم با یکدیگر اختلافات زیادی دارند. زمانی که ترامپ روی کار امد برخی چهره های سیاسی به بهانه کمک روس ها به روی کار امدن ترامپ از سمت خود استعفا دادند. بر عکس در انتخابات ماه نوامبر بسیاری از چهره های دموکرات به سمت دستگاه های امنیتی و اطلاعاتی آمریکا رفتند و این اختلافات داخلی امریکا را تضعیف کرده ، از طرف دیگر ظهور دیپلماتیک و اقتصادی چین، ظهور نظامی روسیه و ظهور سیاسی و نظامی ایران در منطقه نیز از دلایل اصلی این تضعیف در آمریکا است. ظهور سیاسی ایران در منطقه خاورمیانه و در شمال آفریقا در ابعاد استرانژیک و نظامی، سیاست آمریکا را در موضع ضعف و انفعال قرار داده است. همچنین نزدیکی استراتژیک ایران و روسیه و قراردادهای مهم بین این دو کشور آمریکا را در سوریه و خاورمیانه و همچنین آسیای مرکزی به انزوا کشانده است ، اکنون در بین سیاست مداران امریکای و نظامیان برای انتخاب اولویت های امنیت ملی در مقابل ایران ، روسیه و چین اختلاف نظرهای جدی بروز کرده است .
عماد حمرونی در پاسخ به سوالی که خروج امریکا از معاهدات بین المللی ، امریکا را به سمت انزوای سیاسی پیش می بره یا ایجاد هرج و مرج بین المللی شده گفت این رفتار اول از همه آمریکا را تضعیف می کند. من در اروپا حضور دارم و در آنجا تدریس می کنم امروز افکار عمومی در آلمان، فرانسه و حتی انگلیس مخالف رفتارهای غیر منطقی آمریکا هستند. امروز نگاه حکومت امریکا همراه راستگریان افراطی در اروپاست که برایند این رفتارها تشویق و تقویت تبعیض نژادی و احساسات ناسیونالیستی است نه همگرایی با جامعه بین المللی.
او گفت امروز اعتماد سیاسی بین اتحادیه اروپا و آمریکا تضعیف شده است. اروپایی ها دیگری اعتمادی به آمریکایی ها به ویژه شخص ترامپ ندارند. اروپایی ها مطمئنند که دیگر نمی توانند به آمریکایی ها اعتماد کنند.زیرا امریکا امروز دنبال ایجاد هرج و مرج در جهان است حتی در بین متحدان خودش همچون عربستان سعودی و یا در بین متحدان اروپایی خودش مثل فرانسه و آلمان. امروز تنها ابزار آمریکا فشار اقتصادی و فشار امنیتی است ولی در سطح سیاسی قدرتی ندارد.
عماد حمرونی درباره موضع اتحادیه اروپا در بحرانهای فرا رو گفت بعد از خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران در واقع فرصتی برای اروپایی ها بود تا ضعف خود در برابر آمریکا را جبران کنند. امروز جنگی سیاسی و دیپلماتیک بین اتحادیه اروپا و آمریکا بر سر توافقنامه ایران سر گرفته است. در این زمینه اروپایی ها باید مقابل آمریکا بایستند. در مقابل هم آمریکا فشارهای خودش را اعمال می کند. همان طور که دیدیم اخیراً ترامپ ماکرون را مسخره می کرد بنابراین روابط بین فرانسه و و آلمان با آمریکا بسیار تیره است حتی بین انگلیس و آمریکا بر سر توافقنامه هسته ای ایران این رابطه تیره شده است. بنابراین در سطح دیپلماتیک اروپایی ها دارند تلاش می کنند که استقلال خود را حفظ کنند همان طور که ماکرون اشاره کرده که اروپا باید ارتش اروپایی داشته باشد این تلاش نشان دهنده اراده اروپا برای حفظ استقلال در برابر آمریکاست. ولی آمریکاییها هرگز نخواهند پذیرفت و برای این کشور غیر قابل قبول خواهد بود که اروپایی ها ارتش خودشان را داشته باشند.
استاد ژئوپلیتیک دانشگاه پاریس گفت آینده شاهد برخورد بین آمریکا و چین خواهیم بود. چینی ها امروز آمادگی کامل برای رویارویی با آمریکایی ها را ندارند. ولی آمریکا اکنون به چین فشار می آورد که این تنش ایجاد شود . از طرف دیگر حضور روسیه در سوریه و درگیریهای منطقه باعث شده که ترکیه، ایران و روسیه خارج از خواسته های سیاسی آمریکا عمل کنند.
عماد حمرونی افزود آمریکایی ها ابزارهای اقتصادی لازم برای اعمال فشار بر اتحادیه اروپا و چین را در اختیار دارند. در خود آمریکا تمام کالاهای اروپایی که در داخل اروپا تولید شده اند افزایش مالیاتی حدود 25 درصد داشته اند و این می تواند مقدمه ای برای یک جنگ اقتصادی بین اتحادیه اروپا، آمریکا و چین باشد ولی پیشرفتهای چین،و توسعه روابط بین چین و روسیه می تواند آمریکا را در رسیدن به این هدفش یعنی تضعیف شرایط اقتصادی این کشورها شکست دهد. فشار اقتصادی که امروز آمریکا علیه چین و روسیه اعمال می کند می تواند به صورت کوتاه مدت به نفع آمریکا تمام شود ولی در بلند مدت به نفع چین خواهد بود.
استاد ژئوپلیتیک دانشگاه پاریس درباره تلاش آمریکا در راه اندازی ناتوی عربی گفت ما هرگز نمی توانیم شاهد این باشیم که عربستان سعودی با مصر یک ارتش واحد داشته باشند.برای اینکه در تفکر استراتژیک مصری هرگز نباید وارد جنگ و درگیری با سوریه، ایران و ترکیه شد. بنابراین ترکیه هم مخالف تشکیل این ناتوی عربی است ایران نیز با ان مخالفت جدی دارد. حتی در داخل چهره های نظامی آمریکا هم در واقع در پنتاگون مخالفتهای زیادی برای تشکیل ناتوی عربی وجود دارد.
او همچنین درخصوص خروج ترامپ از برجام و باقی ماندن اروپا در آن گفت اروپا نمی خواهد بازی سیاسی با ایران به راه بیاندازد. در واقع تمایل اروپایی برای حفظ برجام به خاطر منافع اقتصادی، مالی و سیاسی اروپایی هاست. این بیشتر تمایل اروپایی ها برای حفظ برجام است تا تمایل ایران برای پایبندی به این توافقنامه.
او افزود آخرین تحریم های آمریکا علیه ایران از سخت ترین تحریمهاست و من هرگز تحریمهایی در این سطح ندیده ام. باید این را فهمید که این می تواند به اقتصاد ایران آسیب بزند. اما مردم ایران همواره در چهار دهه گذشته به تحریمهای آمریکا عادت دارند مثل زمان جنگ با عراق که ایرانیها نشان دادند که همیشه قادرند راه حل خودشان را پیدا کنند و از آنجایی که ایرانیها ملتی آگاه و وطن پرست هستند و مردمی هستند که پیرو رهبر خودشان سید علی خامنه ای هستند بنابراین ارتباط بین مردم و رهبری، ارتباط بین جریانیهای انقلابی ایرانی و مردم نشان داده که همیشه راه حلی وجود دارد و این می تواند اقتصاد ایران را نجات دهد.
او افزود چین قراردادهای جدی با ایرانی ها بسته است و روسیه هم در کنار ایران است. بنابراین متحدان ایران متحدان واقعی هستند و اقتصاد ایران از این مخمصه نجات پیدا خواهد کرد. درست است که اقتصاد ایران دچار مشکلاتی خواهد شد ولی معتقدم در یک سال آینده این مشکلات به پایان می رسد و تا انتخابات آتی ریاست جمهوری در آمریکا، ایران پیروز میدان خواهد بود .