انگليس اين بار فريب بولتون را نخورد!
انگليس بالاخره نفتکش ایرانی گریس 1 را به رغم تلاش آمریکا برای ادامه توقیف غير قانوني این کشتی آزاد کرد.
روز پنجشنبه مقامات مقامات جبل الطارق تحت کنترل انگليس نفتکش ايراني گريس 1 را که حامل بيش از دو ميليون بشکه نفت بود پس از شش هفته توقيف غير قانوني آزاد کردند. نظاميان انگليسي شش هفته پيش به بهانه اينکه اين نفتکش تحريم هاي اتحاديه اروپا عليه سوريه را نقض کرده است در آبهاي تحت حاکميت اسپانيا ربودند.
اقدام انگليس در ربودن نفتکش گريس 1 به بهانه نقض تحريم هاي اتحاديه اروپا از ابتدا اشتباه بزرگي بود چرا که به هيچوجه تحريم هاي اين اتحاديه براي ديگر کشورها الزام آور نيست ضمن اينکه از ابتدا هم مقصد اين کشتي سوريه نبوده است.
گزارش ها حاکيست چند ساعت قبل از رفع توقيف غير قانوني نفتکش ايراني، آمریکا خواهان ادامه توقیف آن شده بود که اين موضوع ثابت مي کند دولت امريکا به ويژه جان بولتون مشاور امنيت ملي امريکا در تحريک انگليس براي ربودن گريس 1 دست داشته است.
به نظر مي رسد هدف دولت امريکا از تحريک انگليس به اين دزدي دريايي، اين تصور بود که مي تواند با ارعاب ايران اين پيام را منتقل کند که جمهوري اسلامي ديگر نخواهد توانست به صادرات نفت ادامه دهد و تهران به ناچار تسليم فشارها شده و پاي ميز مذاکره براي توافق جديدي با امريکا شامل برنامه موشکي و نفوذ منطقه اي خواهد نشست.
اما ايستادگي و مقاومت ايران و تاکيد بر گفتمان اقتدار سبب شد تا تمامي تصورات امريکا از بين برود و انگليس متوجه شود که مرتکب چه اشتباه بزرگي شده است. اين اشتباه زماني خودنمايي کرد که ايران اين بار ديگر اقدامات خطر آفرين نفتکش هاي انگليسي در خليج فارس را ناديده نگرفت و نفتکش انگليسي استنا ایمپرو( Stena Impero) را در پيش چشمان ناوهاي نظامي انگليس توقيف کرد.
نکته اي که حائز اهميت است اينکه از سه شنبه گذشته موضوع آزادي نفتکش ايراني گريس 1 رسانه اي شده بود و اين در حالي بود که در آن مقطع جان بولتون مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا به لندن رفته بود که به احتمال زياد مانع آزادي اين کشتي شود.
نکته دوم اينکه آزادي نفتکش ايراني با وجود حضور بولتون در لندن حکايت از اين دارد که اين بارانگليس از اشتباه قبلي درس گرفته و حاضر نشده است که اشتباه بزرگتري با ادامه ربودن اين نفتکش مرتکب شود.
نکته سوم اينکه لندن با اين تصميم نشان داد که منافع انگليس با منافع امريکا در مورد نوع تعامل با ايران همخواني ندارد چنانچه علي رغم برخي تحليل ها بوريس جانسون پس از اينکه به سمت نخست وزيري رسيد همچنان بر حفظ برجام تاکيد کرد.
نکته چهارم اينکه اين انتظار است که انگليس از ائتلاف دريايي مورد ادعاي امريکا در خليج فارس جدا شود و به دام ديگر امريکا نيفتد چرا که همانگونه که ترامپ گفته است امريکا هيچ منافعي در اين منطقه ندارد که بخواهد به خاطر آن براي ديگران وارد درگيري شود. ترامپ نشان داده که قرباني کردن متحدان براي او مشروع است و اصولا آنچه براي او مهم است دوشيدن ديگران در قالب ايران هراسي است.
-------------------------------------------------
رضا محمدمراد