گزارش مکتوب؛
تولید طلای سیاه میان آتش و خون
شهدای ۱۹ مرداد گچساران جهادگرانی که در سنگر تولید به فیض شهادت نائل آمدند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد،در یکی از روزهای مرداد ماه سال 66 در حالی که نوجوان 16 ساله ای بودم برای خرید روزنامه از یکی از روستاهای منطقه لیشتر گچساران به همراه چند تن از اهالی روستا سوار بر مینی بوس راهی شهر دوگنبدان شدم.
ساعت حدود 10 صبح دربازار خیابان بلادیان گچساران در حالی که در پیاده روها دست فروشان ومغازه داران با فریادهای بلند از رهگذاران دعوت می کردند که برای خرید به آنها مراجعه کنند به یک باره صدای غرش موتور هواپیما را در فاصله کمی از بالای سر خود حس کردم.
من که دوران کودکی و نونهالی را با آغاز جنگ،صدای خمپاره،شلیک ضد هوایی،غرش هواپیما و انفجار بمب گذرانده بودم به شدت مضطرب و به آسمان خیره شدم.
ساختمانهای بلند اطراف بخش کمی از آسمان را در دید قرار می داد و در همین حین در فاصله 3 ثانیه تصویر هواپیمای جنگنده میگ سیاه رنگ و درشتی را دیدم که به سمت جنوب شهر شیرجه می رفت.
در ابتدا تصور کردم هواپیمای مسافربری است اما کمتر از 10 ثانیه بعد صدای انفجار مهیبی که با لرزش زمین همراه بود من و دیگر مردم حاضر در بازار را مضطرب تر کرد.
از ترس اینکه بازار هم مورد هدف قرار بگیرد به شدت مسیر را به سمت ایستگاه بازگشت به روستا طی کردم.
حدود نیم ساعت پس از این حمله صدای آژیر چند آمبولانس که به سرعت در حال حرکت به سمت بیمارستان شهید رجایی دوگنبدان بودند شنیده شد.
بعدها شنیدم که در این حادثه 7 نفر از جوانان و کارکنان شرکت نفت که یک نفر از آنها هم از بستگانم بود به فیض شهادت نائل شدند.
خون این جوانان درمحل کار در شرایط سخت جنگ حین خدمت به مردم و تلاش برای تولید و صدورنفت به زمین ریخته شد.
جنگ تحمیلی برای صنعت نفت نه با شلیک نخستین گلوله به پالایشگاه بزرگ نفت آبادان که با فتنه های تحریک آمیز آمریکا و متحدانش و کوردلی منافقان برای عملیات خرابکارانه در خطوط لوله و تاسیسات نفتی کشور ماه ها پیش از ۳۱ شهریور ۵۹ در مناطق نفت خیز جنوب آغاز شد.
رژیم بعث به فرماندهی استکبار جهانی تنها راه ضربه زدن به میهن و نهال نو شکفته ایران اسلامی را قطع شریان حیاتی اقتصاد و اخلال در روند تولید و صادرات نفت قرار داده بود. در این زمان تدبیر و هوشیاری امام راحل و شهامت، شجاعت و آمادگی کامل مدیران و کارکنان صنعت نفت در پاسداری و دفاع از تاسیسات سبب شد تا هرچند مراکز و واحدهای مهم صنعت نفت کشور به طور پی در پی مورد آماج حملات دشمن قرار میگرفت اما، هیچ گاه روند تولید و صادرات نفت در طول هشت سال جنگ تحمیلی متوقف نشد.
مدیرعامل شرکت بهرهبرداری نفت و گاز گچساران گفت: تاسیسات نفتی گچساران که به بام نفتی ایران مشهور است که بیش از ۵۶ بار در دوران دفاع مقدس بمباران شد در سال ۱۳۶۶ شاهد شهادت هفت نفر از جوانانی بود که در گرمای طاقت فرسای ۵۰ درجه در سنگر تولید مشغول خدمت بودند.
آقای صیدالی افزود: روز ۱۹ مرداد سال ۶۶ دو بمباران همزمان تاسیسات نفتی گچساران در مناطق دشت بلوط و بی بی حکیمه(ع) موجب شهادت هفت تن از کارکنان این شرکت به نامهای فریدون کاظمی، محمد تیموری، سیدحسین بالدار، نادعلی زراعتی، محمد مرادولی، طاهر کرمی آرخلو و علمدار امینی شد.
وی اضافه کرد: تاسیسات حوزه نفتی بهرهبرداری ۲ و۳ گچساران، بیبی حکیمه ۱ و۲، پازنان ۲، گوره و چند راهه گناوه طی سالهای ۶۴ تا ۶۵ جمعاً ۵۶ بار مورد حمله و بمباران هواپیماهای بعثی عراقی قرار گرفته است.
صیدالی با اشاره به اینکه تقدیم ۳۰ شهید از کارکنان خدوم و زحمتکش شرکت نفت و گاز گچساران به نظام مقدس جمهوری اسلامی در طول هشت سال دفاع مقدس از افتخارات این شرکت است، یادآور شد: رشادتهای کارکنان مناطق نفتخیز جنوب بهویژه این شهرستان به عنوان برگ زرینی در تاریخ کشور به ثبت رسیده است.
رژیم بعث عراق با جنگنده بمب افکن های سوپراتاندارد فرانسوی، موشکهای اگزوسه و آرما، هواپیماهای میگ و سوخو روسی، گازهای خردل آلمانی و مین های ایتالیایی و بسیاری از سلاح های پیشرفته آن روزها پیوسته به تاسیسات و خطوط لوله نفتی حمله می کرد و کارکنان صنعت نفت را مورد اصابت موشک های خود قرار می داد.آقای منصوری از کارکنان شرکت نفت گچساران گفت:در طول سالیان جنگ، مدیران و کارکنان صنعت نفت در مناطق نفت خیز جنوب با وجود بیش از دو هزار و ۵۰۰ حمله هوایی و موشکی لحظه ای چشم بر هم ننهادند و کمر خم نکردند و با جان و دل تاسیسات و واحدهای نفتی در این مناطق را فعال نگه داشتند تا برنامه حفظ توان و پایداری تولید به میزان متوسط ۳میلیون بشکه در روز پایدار بماند. وی افزود:تلمبه خانه اهواز (شهید مصاحب) پنج بار، تلمبه خانه شماره ۱ امیدیه یک بار، تلمبه خانه شماره ۲ امیدیه یک بار، تلمبه خانه گوره آ گچساران۱۰بار، تلمبه خانه گوره بی گچساران ۱۰ بار، تلمبه خانه گوره سی گچساران ۱۰ بار مورد اصابت موشک های دشمن قرار گرفت.محمد حسینی از کارکنان بازنشسته این شرکت نیزمی گوید:شرکت بهره برداری نفت وگاز گچساران از جمله شرکتهای مهمی است که نقش تاثیرگذاری در اقتصاد کشور در دوران دفاع مقدس ایفا کرد درحالی که دشمن بارها به قصد توقف صادرات محصولات این شرکت به خارج از کشور، بارها این منطقه را مورد هدف حملات هوایی قرار داد که با تلاش های شبانه روزی کارکنان صنعت نفت دشمن در رسیدن به اهداف خود ناکام ماند.فرزند شهید نادعلی زراعتی زردخونی از شهدای 19 مرداد 66 می گوید:4 ساله بودم و در كوچه بازي مي كردم كه هواپيماي عراقي از بالاي شهر گذشت و صداي انفجاري هم از دور دست شنيده شد و بعد از چند لحظه دود غليظي از منطقه دشت بلوط بلند شد من به خانه رفتم و ديدم مادرم ناراحت است و آرام و قرار ندارد تا اينكه چند ساعت بعد خبر شهادت پدرمان را برای ما آوردند.
وی اضافه کرد:باز گو کردن تلاش و از خود گذشتگی شهدا در دوران دفاع مقدس به ویژه در سنگر تولید می تواند الگوی مناسبی برای جوانان و تولیدکنندگان در این برهه و در جبهه های جدید جنگ علیه استکبار باشد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگاز گچساران گفت: کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با تقدیم ۳۱ شهید ضمن حضور در خطوط مقدم جبههها در سنگر اقتصاد و تولید یک لحظه درنگ نکردند و با اینکه تاسیسات نفتی، واحدهای بهرهبرداری، مخازن ذخیرهسازی نفت وگاز، خطوط انتقال نفت و اسکلههای صادراتی و دکلهای حفاری زیر بمباران ها قرار داشتند، با عزم و ارادهای پولادین در راستای حفظ ظرفیت تولید و تامین نیازهای داخلی و صادرات نفت، همه همت و تلاش خود را به کار بستند.
هوشنگ صیدالی اضافه کرد: شرکت بهره برداری نفت وگاز گچساران به عنوان دومین تولیدکننده نفت در جنوب از جمله شرکتهای مهمی بود که نقش مهمی در اقتصاد کشور در دوران دفاع مقدس داشت و دشمن بعثی به قصد توقف صادرات محصولات این شرکت به خارج از کشور بارها این منطقه را هدف حملات هوایی قرار داد که با تلاشهای شبانه روزی کارکنان صنعت نفت دشمن در رسیدن به اهداف خود ناکام ماند.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران با اشاره به وظیفه امروز ما در قبال شهدا و جانبازان گفت: همه ما وظیفه داریم که یاد و خاطره آنان را زنده نگه داشته و فداکاری های آنان برای نسل جوان تشریح کنیم.
صیدالی با یادآوری آن روزها گفت:بسیاری از کارکنان صنعت نفت روزها و هفته ها در محل کار خود به صورت شبانه روز فعالیت داشتند تا بیرق این صنعت در این مدت افراشته باشد و به نوعی در خط مقدم، جبهه اقتصادی فعالیت خود را ادامه دادند و این موضوع امروز موجب سربلندی و افتخار صنعت نفت است.
امام خمینی(ره) نیز در پیامی به کارکنان صنعت نفت، پس از پایان یافتن جنگ، این چنین به اهمیت این صنعت در دو مقطع انقلاب و جنگ اشاره کردند: “ارزش مبارزه آنان (کارکنان صنعت نفت) با رژیم طاغوتی شاه در اعتصاب و بستن شیرهای نفت بر روی بیگانگان و وارد کردن ضربۀ قاطع بر آنان فراموش نخواهد شد. اما مهمترازآن، اینکه در طول جنگ تحمیلی… با ارادۀ محکم، آبروی انقلاب را حفظ نموده و اسلام را و ایران را سرافراز نمودهاند و در سختترین شرایط، تولید و صادرات نفت را در بالاترین حد نیاز حفظ کردهاند… . در اوج حملات دشمنان حتی یک روز هم تولید و صادرات نفت این کشور قطع نگردید”.همت کارکنان نفت گچساران در سال 57 در بستن شیرهای نفت بر رژیم طاغوت که باعث ضربه فنی این رژیم منحوس شد تشکر حضرت امام (ره) را در بر داشت.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با تولید بیش از ۶۳۰ هزار بشکه نفت در روز نقش بسزایی را در اقتصاد کشور به عهده دارد عنوان کرد:
۷۴۰۰ نیرو در این شرکت مشغول به کار هستند و امروزه کارکنان نفت و گاز گچساران (بانوان و آقایان) در بحث ورزش قهرمانی و همگانی در زمره بهترینها هستند.
ویدر زمینه استفاده از خدمات شرکت بهره برداری نفت وگاز عنوان کرد: ماشین آلات این شرکت در سطح استان برای طرح های عمرانی و در مواقع نیاز در سیل اخیر در استان خوزستان و دیگر مناطق کشور مورد استفاده قرار می گیرد که این نشان از مسئولیت اجتماعی این شرکت است.
صیدالی در ادامه افزود: اوایل انقلاب کارشناسان ما 100رصد خارجی بودند ولی حتی یک نفر هم نیروی خارجی نداریم.
صیدالی بابیان اینکه بخش وسیعی از ماشین آلات این شرکت در کشور تولید می شود عنوان کرد: بیش از دوهزار قطعه مورد استفاده این شرکت توسط همکاران خودمان تولید می شود.
در سال های اخیر ورزش قهرمانی نفت و گاز گچساران تقریبا بار ورزش استان کهگیلویه و بویراحمد را بردوش می کشد و با حمایت اکثر رشته های ورزشی تاکنون گام های مهمی را در عرصه ورزش استان و کشور برداشته است.
در این میان حضور ورزشکاران بومی در این تیم ها براهمیت ورزش در این منطقه افزوده است .
رئیس امور ورزش نفت و گاز گچساران نقش سازنده نفت در توسعه ورزش استان را بی نظیر خوانده و گفت: به دلیل عدم سرمایه گذاری بخش خصوصی در ورزش استان بار حمایت از ورزش که در چارچوب وظایف اجتماعی صنعت نفت نیز بوده بردوش امور ورزش نفت و گاز گچساران افتاده است.
حبیبی نژاد افزود: ورزش قهرمانی نفت و گاز گچساران 9 تیم که عبارتند از فوتبال بزرگسالان در لیگ دسته دوم، فوتبال نوجوانان در لیگ برتر،هندبال آقایان در لیگ برتر، هندبال بانوان در لیگ برتر، تنیس روی میز نونهالان در لیگ برتر، تنیس روی میز بزرگسالان در لیگ دسته اول، واترپلو در لیگ برتر، والیبال نشسته در لیگ برتر، هاکی در لیگ برتر را تحت حمایت خود دارد.
وی با اشاره به عضویت بیش از 13 هزار نفراز کارکنان و خانواده های آنها در رشته های مختلف ورزش همگانی افزود: این تعداد تیم با توجه به جمعیت شهرستان در سطح کشور کم نظیربوده و همین امر گچساران را به قطب ورزش مناطق نفتخیز جنوب تبدیل کرده است.