به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، شاهپور علائی مقدم در نشست خبری چهارمین نمایشگاه توانمندی عشایر و روستاهای کشور افزود: یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر عشایر کشور هستند که شامل ۲۱۳ هزار خانوار میشوند.
وی گفت: عشایر در ۵۹ درصد جغرافیای ایران پراکنده هستند و با ییلاق و قشلاق همیشه از آبهای فصلی و منطقهای استفاده کرده و هیچ وقت به آبهای زیر زمینی دست درازی نکرده اند.
علائی مقدم گفت: از ۱۵۶ میلیون هکتار مراتع کشور ۳۴ میلیون هکتار آن به عشایر و کوچ آنان اختصاص دارد و حدود ۲۲ میلیون راس دام سبک را در این مراتع پرورش و گسترش میدهند.
قائم مقام سازمان امور عشایری گفت: عشاير سالانه بیش از ۲۰۰ هزار تن از ۸۶۰ هزار تن گوشت قرمز نیاز کشور را تولید میکنند.
قائم مقام سازمان امور عشایری کشور افزود: هر نفر عشایر گوشت قرمز مورد نیاز ۱۶ نفر ایرانی را تأمین میکند.
وی در ادامه افزود: با توجه به نگاه مثبت دولت ومجلس خدمت رسانی به عشایر کشور با رشد و روند خوبی روبر است و توانستیم در امر سوخت رسانی، آبرسانی، آرد رسانی و بازسازی راهها آمار خوبی را به ثبت برساندیم.
وی در خصوص ارائه تسهیلات به عشایر در کشور گفت: از سال ۹۳ تا ۹۸ حدود هزارو ۴۰۰ میلیارد تومان تسهیلات با سود بانکی ۱۰ درصد ارائه شده و از سوی دیگر ستاد مدیریت بحران برای مبارزه با خشکسالی وامهای با سود ۵ درصد را به عشایر داده اند.
علائی مقدم افزود: یک و نیم میلیارد دلار هم از محل صندوق توسعه ملی برای بحث اشتغال برای عشایر درنقاط مرکزی و روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر تخصیص داده شده است.
قائم مقام سازمان امور عشایری کشور گفت: میانگین مصرف گوشت قرمز هر ایرانی ۱۲ کیلو گرم است که مصرف سالانه آن در کشور به ۸۶۰ هزار تن میرسد که از این میزان تولید ۳۵ درصد سهم عشایر است.
وی در خصوص تأمین علوفه برای عشایر گفت: با بالا رفتن میانگین بارشها از ۱۶۵ میلی متر به ۳۳۶ میلی متر خوشبختانه از ۹ میلیون تن علوفهای که در سطح مراتع برای دامداران به وجود میآمد امسال به ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تن رسیده که ۴ میلیون تن علوفه در مراتع را عشایر در اختیار و برای دام هایشان مصرف میکنند.
وی در خصوص افزایش قیمت دام زنده نیز گفت: هزینهها برای تولید گوشت قرمز با بالا رفتن نرخ ارز بالا رفته و از طرفی کشورهای همسایه به دلیل قیمت مناسب گوشت قرمز درکشور خواهان دامهای ما هستند و همین امر و افزایش قیمت نهادهها باعث افزایش قیمت گوشت میشود.
علائی مقدم با اشاره به افزایش قیمت دام زنده در روزهای اخیر هم گفت: یکی از دلایل اصلی آن عید سعید قربان بوده و عشایر در این روز تنها در تهران و از طریق غرفههای دولتی ۵۰ هزار راس دام ارائه کرده اند.
قائم مقام سازمان امور عشایری کشور گفت: پیش بینی میشود در روزهای آینده به خاطر ارزان بودن دام زنده در استانها و تمام شدن عید سعید قربان شاهد روند کاهشی قیمتها تا ۳۷ هزار تومان برای هر کیلو دام زنده باشیم.
وی افزود: سیل امسال در چهار استان خوزستان، لرستان، ایلام و گلستان به زیرساختهای عشایر از راه تا ابنیه ۳۷ میلیارد تومان خسارت وارد کرد.
علائی مقدم گفت: با ارائه دانش فنی و کمک گرفتن از شرکتهای دانش بنیان موفق شده ایم مصرف ۱۲ کیلو علوفه برای هر راس دام را با جایگزینی غذاهای بهتر در خارج از مراتع به ۷ کیلو گرم علوفه برسانیم و طول دوره پروار را از ۶ ماه به ۱۲۰ روز رسانده ایم.
وی ادامه داد: در برنامه پنجم توسعه کشور فقط یک بار اسم عشایر آورده شده بود، اما حالا در برنامه ششم توسعه ۱۷ بار اسم عشایر آورده شده و قرار بر این شده از محل اعتبار مالیات بر ارزش افزوده ۱۵۰ میلیارد به عشایر و هزینههای خدماتی آنها تخصیص داده شود و از محل تبصره چهار ۲۰۲ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای ۲۸۰ پروژه آبرسانی اختصاص داده خواهد شد.
علائی مقدم در راستای مبارزه با قاچاق دام هم افزود: سازمان عشایری برنامه ویژهای را تعیین و تدوین کرد که در آن تمام عشایر دارای شناسنامه و کارت الکترونیکی خواهد شد و تمام تردد و جابجایی آنها درکشور از طریق یک پنجره واحد الکترونیکی رصد و پایش میشود که این شناسنامهها و کارتها از طریق دو اتحادیه مرکزی ۲۱ اتحادیه استانی و ۲۰۴ تعاونی در کشور به دست عشایر رسیده است و از شهریور ماه عملیاتی خواهد شد.
وی در خصوص پلاکدار کردن دامها نیز گفت: پلاک کوبی دامها در دست اقدام است و در یک بازه زمانی سه سال تا پایان برنامه ششم توسعه اجرایی خواهد شد.
علائی مقدم در خصوص چهارمین نمایشگاه توانمندیهای عشایر افزود:
این نمایشگاه از روز پنجشنبه ۲۴ مرداد تا روز یکشنبه ۲۷ مرداد ادامه خواهد داشت و در سالن ۱۴ نمایشگاه بین المللی تهران و حاشیه این سالن عشایر از سراسر کشور اقدام به نمایش توانمندیها و دست آوردهای خود خواهند پرداخت.
قائم مقام سازمان امور عشایری کشور گفت: ۵۰ درصد جامعه عشایر را زنان تشکیل میدهند و در بحث گلیم و فرش ۳۵ درصد صادرات در اختیار عشایر است.
وی در پایان افزود: این نمایشگاه از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۱ شب در تاریخ ذکر شده میزبان هم میهنان است و مردم میتوانند از موسیقی زنده، چادرها، غذاهای محلی و بومی بهره ببرند.