پخش زنده
امروز: -
وزیر خارجه: امروز شاهد افول گفتمان حذف، زورمداری، قانون گریزی، یک جانبه گرایی، ترجیح منافع یک گروه به منافع جمع هستیم
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ محمدجواد ظریف در مراسم بزرگداشت روز جهانی حقوق بشر و کرامت انسانی و اعطای پنجمین جایزه حقوق بشر اسلامی با بیان اینکه در زمینه دو گفتمان مختلف در بخش حوزه روابط اجتماعی و روابط بین الملل و حقوق بشر سخنانم را آغاز میکنم، گفت: امروز در دنیا ملاکهای قدرت متنوع و متکثر شده است.
وی افزود: همچنین امروزه صاحبان قدرت نیز تغییر کرده، مراکز قدرت نیز تغییر کرده و یا در حال این تغییرات است.
ظریف گفت: کل حرکت نفوذ، نوعی محافظه کاری در آمریکا به دلیل خوف انتقال قدرت از منطقه آتلانتیک به منطقه پاسفیک و آسیا بود، آمریکاییها نیز در تلاش بودند که از این انتقال قدرت جلوگیری کنند و در دوران کوتاهی تصور کردند دنیای جدید یا نظم نوین بین المللی که بوش پدر بعد از فتح عراق یا کویت میتواند با این نظم جدید قدرت جدیدی به دست آورد.
وی افزود: قدرت جدید آمریکا باعث شد تلاش کنند با استفاده از این وضعیت موقتی مانع از انتقال قدرت شوند.
ظریف با اشاره به اینکه آمریکا هزینههای زیادی بر این اساس بر دنیا تحمیل کرده است و خود ترامپ نیز مدعی است که ۷ تریلیون دلار هزینه کردند، افزود: برای اینکه مانع شوند از انتقال قدرت در دوران پساغربی این مبلغ را هزینه کردند.
وزیر امور خارجه گفت: امروز دنیایی داریم که دنیای پساغربی است دنیایی که نه همه تصمیمات در غرب گرفته میشود و نه همه اتفاقات مهم در غرب روی میدهد و این به معنی دنیای ضد غربی نیست به معنای آن است که دوران حاکمیت یک تفکر در دنیا به سر آمده است.
ظریف افزود: اما این گفتمان کماکان تلاش میکند که ادامه حیات دهد، الان این گفتمانها هستند که به دلیل تنوع خودشان به قدرت تبدیل شده اند.
وی گفت: این طور نیست قدرت نظامی صرف مبنای قدرت کشورها باشد این طور نیست قدرت اقتصادی نیز مبنای قدرت کشورها باشد گرچه نیازمند هر دو قدرت هستیم.
ظریف افزود: این طور نیست که انسجام داخلی تنها مبنای قدرت کشورها باشد گرچه ما امروز بیش از هر روز دیگری نیازمند انسجام داخلی هستیم برای اینکه قدرت خودمان را تقویت کنیم.
وی با تاکید بر اینکه امروز قدرت معنایی مبنای قدرت شده است، گفت: یکی از مبنای آن قدرت گفتمان است امروز با دو گفتمان اصالت راه بر روابط کشورها قرار میدهد که این که آیا آنها دارای روابط حسنه هستند یا نه که در این صورت همه تحرکات قابل بخشودگی و حمایت خواهد بود، اگر علیه مردم کشوری از سلاح شیمیایی استفاده کنیم هنوز هم به شما سلاحهای شیمیایی داده میشود، اما به طرف مقابل شما داده نمیشود.
وی با بیان اینکه در روابط بین الملل ناگهان فردی از متحد به دشمن تبدیل میشود و ۷ تریلیون دلار برای نابودی و سرنگونی هزینه میکند، افزود: به طور مثال روز قبل رژیم صدام یکی از حامیان اصلی حقوق بشر بر علیه ایران میشود و فردای آن روز با حمله به کویت رژیم صدام موضوع حقوق بشر میشود.
ظریف گفت: به گفته نماینده وقت حقوق بشر درباره عراق تبدیل به بزرگترین ناقض حقوق بشر در آن دوران در غرب میشود.
وی با اشاره به اینکه مبنای نوع ارتباط در روابط بین الملل گاهی وابستگی است، افزود: در طرف دیگر گروهی از کشورها، آینده پیشرفت و امنیت خود را در گرو وابستگی و حتی تصور میکنند این امنیت قابل خریداری است و فکر میکنند با پرداخت پول و خرید اسلحه میتوانند امنیت خود را حفظ کنند، اما این دو طرف (کشورهای مدعی حقوق بشر) از تاریخ درس نمیگیرند.
تحریم آمریکا، اعمال تروریسم علیه ۸۲ میلیون نفر مردم ایران است
وزیر امور خارجه، تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه جمهوری اسلامی را تروریسم اقتصادی برای محرومیت ۸۲ میلیون نفر ملت ایران از منابع و امکانات خدادادی کشورمان دانست.
ظریف با تبیین سیاستهای غلط کشورهای عربی مرتجع منطقه افزود: مگر عربستان ۷۵ میلیارد دلار در اختیار رژیم صدام قرار نداد که با مردم ایران مبارزه کند و آنان را به خاک و خون بکشد؟ چرا نفهمید که پول امنیت نمیآورد.
وی گفت: پس از آن مرحله، صدام همان سلاحها را علیه خودشان بازگرداند و نگران همان سلاحهایی شدند که خودشان در اختیار صدام قرار داده بودند، اما هنوز هم عبرت نمیگیرند.
ظریف افزود: آنان هنوز با دریوزگی امیدوارند که رژیم صهیونیستی از آنان حمایت کند در حالی که این رژیم غاصب خانه برادران و خواهرانشان را ۷۰ سال است که اشغال کرده است و حتی نمیتوانند با استفاده از گنبد آهنین حتی در برابر موشکهای حماس از خودشان حفاظت کنند.
رئیس دستگاه دیپلماسی خطاب به سران این کشورهای عربی گفت: امروز شما هزینه ورود رژیم صهیونیستی را به جامعه بین المللی میپردازید و برای اینکه این رژیم غاصب را توجیه کنید کنفرانس ورشو تشکیل میدهید و میلیاردها دلار هزینه میکنید، اما کسی در آن کنفرانس حاضر نمیشود، زیرا دنیا متوجه افول گفتمان حذف، زورمداری، قانون گریزی، یکجانبه گرایی، ترجیح منافع یک گروه بر منافع جمع و گفتمان وابستگی شده است.
وی افزود: این ناشی از نگرشی به انسان، روابط اجتماعی و بشری و روابط بین الملل است که انسانها و کشورها را ابزار میداند و در آن کرامت انسان دیده نمیشود بلکه از آنان به عنوان وسیله پیشبرد اهدافشان استفاده میکنند.
ظریف گفت: در مقابل این نگرش، گفتمان دیگری هم هست؛ گفتمانی که مبنای قدرت ماست و جمهوری اسلامی گفتمان دیگری را معرفی کرده که مبنای مشروعیت، قدرت، امنیت، پیشرفت و استقلالش اتکا به مردم است نه قدرت خارجی.
وی تأکید کرد: ما هیچ گاه امنیت نمیخریم و نمیفروشیم، زیرا امنیت، مشروعیت و مشروعیتمان را از مردم میگیریم.
وزیر امور خارجه گفت: آنان ما را تحریم میکنند که البته تحریم واژه غلطی است و نباید از آن استفاده کرد، زیرا تحریم در زبان انگلیسی «سنگشن» به معنی ابزار اجرای قانون است، اما آنچه آنان انجام میدهند تحریم نیست، تروریسم است؛ هدف این تروریسم مردم و انسانها هستند.
ظریف با اشاره به هفتاد و چهارمین سالگرد بمباران اتمی هیروشیما، افزود: تنها استفاده از سلاح هستهای در طول تاریخ از جانب رژیمی است که این سلاح را نه در جبهههای جنگ بلکه علیه مردم دو شهر ژاپن استفاده کرد که اساساً قابلیت استفاده در جبهه ندارد و سلاح کشتار جمعی و غیرنظامیان است.
وی گفت: این از تفکری ناشی میشود که معتقد است برای خاتمه دادن به یک جنگ میتوان صدها هزار انسان اعم از زن، مرد و کودک را به نابودی بکشند و نسلها را بدبخت کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: اکنون نیز وزیر خارجه همین رژیم اعلام میکند که ملت ایران باید تصمیم بگیرند که آیا نان میخواهند یا ادامه سیاستهای کنونی، این همان سیاست گذشته است و تفاوتی در آن نگرش، گفتمان و دیدگاه ایجاد نشده است.
ظریف خطاب به دولتمردان آمریکا گفت: آیا مردم ایران از نظر شما حقوقی دارند؟ این مردم از نگاه شما صاحب کرامت هستند؟ شما میخواهید برای پیشبرد سیاست هایتان از تروریسم اقتصادی علیه آنان استفاده کنید.
وی افزود: من تعریف رسمی تروریسم را برای شما میگویم، اگر گوگل را باز کنید تعریف تروریسم استفاده از ابزار زورمدارانه برای تحمیل روشهای سیاسی مد نظر است، با این تعریف، به این گفته آقای پمپئو هم گوش کنید که گفته است «آن قدر به مردم ایران فشار وارد میکنیم که خودشان دولتشان را عوض کنند.»
ظریف گفت: اگر شما این را تروریسم نمیگویید به چه چیزی تروریسم میگویید که نه یک اتوبوس، نه یک خانه و نه یک جمع کوچک که از جانب فردی متعصب، افراطی و انتحاری کشته میشوند بلکه ۸۲ میلیون انسان هدف قرار میگیرند.
وزیر امور خارجه افزود: آنان ۸۲ میلیون انسان را هدف تروریسم قرار داده اند و با فشار اقتصادی آنان را از موانع و امکانات خدادادی و بین المللی بازداشته اند و دنیا را نیز از بزرگترین و امنترین بازار جهانی محروم کرده اند.
وی گفت: این اقدامات از جانب گروهی است که دیروز معلوم شد که آقای بولتون یکی از اعضایش در سال ۲۰۱۶، ۳۵۰ هزار دلار از گروهی تروریستی دریافت کرده است تا به اهداف خودشان برسند آن هم نه از فردی عادی بلکه طبق گزارش پلیس کانادا از فردی که متهم به پولشویی و حمل مواد مخدر است.
آماده گفتگو و تعامل سازنده هستیم
وزیر امور خارجه با بیان اینکه از دست دادن گفتمان و هویت ما را به دشمن متکی میکند، گفت: اگر گفتمان خودمان را از دست بدهیم هویت مان را هم از دست داده ایم و ما با حفظ هویت و گفتمان خودمان آماده گفتگو، تعامل و صلح بین المللی هستیم.
ظریف با بیان اینکه ۸۳ میلیون انسان با فشار اقتصادی از منابع، پول و امکان تجارت بین المللی محروم میشوند، افزود: امروز یکی از بزرگترین بازارهای جهانی برای اینکه یک گروهی با دریافت رشوه به ایران فشار میآورند از دسترس جهان خارج شده است.
وی با اشاره به اینکه معلوم شده است که یک گروه تروریستی در سال ۲۰۱۶ میلادی ۳۵۰ هزار دلار از آقای بولتون رشوه دریافت کرده اند، گفت: براساس این گزارش فرد رشوه دهنده متهم به پولشویی و حمل مواد مخدر بوده است که به دختر آقای بولتون در کانادا رشوه داده است.
وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه سیاست آمریکا بر مبنای گفتمان تحمیل، حذف و کشورگشایی است، افزود: هستند کسانی که با اتکا به این قدرت میخواهند برای خودشان امنیت، پیشرفت، اقتدار و سربلندی بخرند، اما آیا نوکری با سربلندی یکی است؟
ظریف در این باره گفت: تفاوت در دیدگاه هست که باعث شده آنها از ایران وحشت داشته باشند؛ این سلاح هستهای و حضور منطقهای نیست که آنها را نگران میکند، آنها از حرف و از اینکه ما نظرمان را با رسانه هایشان مطرح میکنیم میترسند.
وی با طرح این سوال که چرا خانم مرضیه هاشمی را در آمریکا گرفتند، افزود: خانم هاشمی چه اقدام خلافی کرده بود جز اینکه در یک برنامه تلویزیونی حاضر شده بود؟
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با تاکید بر اینکه مبنای امنیت، پیشرفت، توسعه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ما مردم خودمان است و نه قدرتهای خارجی گفت: هرچه آنها از تروریسم اقتصادی استفاده کردند ما جلوتر رفتیم؛ نه اینکه این فشار خوب است من وظیفه دارم این فشار را کم کنم و اگر کم کاری هم کردم عذرخواهی میکنم، اما آنها نمیتوانند با این فشار مردم ایران را تضعیف کنند.
ظریف در این باره مثالی از جنگ هشت ساله تحمیلی زد و افزود: گفتند صدام میتواند از انواع سلاحها علیه شما استفاده کند و یک رژیم کنترل بین المللی برای صدور تسلیحات را درست کردند که الان اسمش هست «واسنار» و گفتند این رژیم مانع دسترسی ایران و عراق به سلاح میشود، اما در عمل فقط دسترسی ایران را به سلاح تحریم کرد وگرنه آمریکا با آواکس هایش اطلاعات نظامی به عراق میداد؛ شوروی میگ، فرانسه اگزوست و میراژ، انگلیس تانک و آلمان سلاح شیمیایی به صدام میداد، اما بانیان نظام کنترل تسلیحات فقط جلوی ایران را گرفتند.
وزیر امور خارجه گفت: ما در زمان جنگ تحمیلی برای اینکه از خودمان دفاع کنیم یک وسیله درست و درمان نداشتیم، اما با مقاومت مردم از سپاه و ارتش و بسیج و تمام اقشار و با خون شهدایمان جنگ به پایان رسید و امروز دارای سلاحهایی هستیم که خودمان میسازیم و آنها شکایت میکنند که چرا سلاح میسازید؟!
ظریف با بیان اینکه دشمن توقع داشت ما امنیت مان را به آنها واگذار کنیم، افزود: در صورت واگذاری امنیت به دیگری عملا امروز امنیت نداشتیم.
وی در مثال دیگری درباره نتیجه بخش بودن ایستادگی و خودکفایی مردم ایران به موضوع رآکتور هستهای دهه ۵۰ میلادی که بر اساس طرح آیزنهاور با عنوان اتم برای صلح اشاره کرد و گفت: آن زمان برای این رآکتور سوخت ۹۰ درصد در نظر گرفتند، اما بعد از انقلاب گفتند غنای ۹۰ درصد خطرناک است و به ۲۰ درصد تبدیلش کردند؛ در سال ۹۰ گفتند نمیتوانند از ما اورانیوم با غنای ۲۰ درصد بخرند، ما رفتیم از کشور دیگری بخریم، اما از آن هم ممانعت کردند.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: با این فشارها فکر کردند ما چشم میگوییم و حرف آنها را میپذیریم، اما ایران زیربار نرفت.
ظریف با اشاره به قراردادی به عنوان «یک. دو. سه» که ۹ شرط برای دارندگان برنامه هستهای مطرح میکند، گفت: الان ۴۹ کشور که برنامه هستهای دارند این قرارداد را امضا کرده اند و خیال کرده اند ایران هم این قرارداد را امضا میکند؛ اخیرا هم سناتور گراهام که آقای ترامپ از او خواسته که به ایران بگوید که یک. دو. سه را اجرا بکنند.
وی همچنین تاکید کرد: ما امنیت مان را به کس دیگری واگذار نمیکنیم اگرچه حاضریم همکاری و تعامل داشته باشیم؛ برجام بزرگترین مسئلهای است که نشان داد ایران هم میتواند همکاری کند هم عهد خودش را پایبند باشد و ابایی ندارد از اینکه در برابر قدرتهای جهانی بایستد و توافقی را امضا بکند که ترامپ میگوید بزرگترین کلاه بشریت بر سر آمریکاست.
وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه حقوق بشر برای جمهوری اسلامی ایران اصالت دارد و ابزار نیست، گفت: اینکه مردم ولی نعمت ما هستند و رای مردم حق الناس است خود دلیلی بر اصالت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران است.
ظریف قتل خاشقچی را برای افکار عمومی جهان فراموش نشدنی دانست و افزود: اگر غرب میتوانست قبل از قتل خاشقچی ادعای حقوق بشر داشته باشد بعد از قتل این روزنامه نگار دیگر نمیتواند.
وی با اشاره به اینکه امروز فشار برای به صفر رساندن فروش نفت ایران مطرح است، گفت: پس فردا شکایت خواهند کرد و ما به آنها خواهیم گفت خودتان خواستید؛ همانظور که جلوی دادن سلاح به ایران را گرفتید و ما موشک ساختیم و همانطور که جلوی اورانیوم ۲۰ درصد ما را گرفتید و ما خودمان ساختیم امروز هم نمیگذاریم جلوی فروش نفت ایران و جلوی رساندن غذا و دارو به مردم ایران را بگیرید.
وزیر امور خارجه یکی از بزرگترین توفیقات جمهوری اسلامی در چند سال اخیر را گرفتن حکم دیوان بین المللی دادگستری پس از خروج آمریکا از برجام دانست و افزود: این حکم درباره قانون شکنی آمریکا در برجام و مانع شدن از خرید غذا و دارو و اقلام هواپیمایی از سوی ایران بود.
ظریف همچنین به موضوع تحریم فروش قطعات هواپیمای غیرنظامی به ایران اشاره کرد و گفت: امروز یک ایرانی با افتخار در یکی از کشورهای اروپایی فقط به این اتهام که برای ایران تلاش کرده قطعات هواپیمای غیرنظامی بخرد در زندان است و این در حالیست که باید به او مدال بدهند که برای نجات جان انسانها تلاش کرده است؛ غرب به این حقوق بشر میگوید!
وی افزود: ما یاد گرفته ایم که نمیتوانیم به تنهایی کاری را پیش ببریم ما از جهان تعامل میخواهیم، این دولت، دولت تعامل سازنده است چرا که مردم به تعامل سازنده رای داده اند.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با تاکید بر اینکه تعامل سازنده براساس گفتمان خودمان صورت میگیرد، گفت: اگر گفتمان خودمان را از دست بدهیم هویت مان را هم از دست داده ایم و ما با حفظ هویت و گفتمان خودمان آماده گفتگو، تعامل و صلح بین المللی هستیم.