پوتین خواستار گفت و گوی برای پرهیز از مسابقه تسلیحاتی
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، رئیس جمهور روسیه در مورد آغاز "مسابقات تسلیحاتی بی پایان" پس از عقب نشینی مسکو و واشنگتن از پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد، هشدار داد. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در عین حال از آمریکا خواست گفت و گویی جدی را در این خصوص آغاز و از بروز هرج و مرج جلوگیری کند.
پس از شش ماه گفت و گوی بی فایده میان آمریکا و روسیه بر سر پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد، این دو کشور نهایتا روز جمعه گذشته از این پیمان نمادین دوران جنگ سرد، خارج شدند. هر دو کشور یکدیگر را به نقض پیمان متهم میکنند. کرملین پس از پایان نشست شورای امنیت روسیه به ریاست پوتین، بیانیهای به نقل از وی منتشر و در آن تاکید کرد: روسیه به طور یکجانبه به تولید موشکهای هستهای زمینی با برد متوسط - آن گونه که در پیمان منع موشکهای هستهای میان برد ممنوع اعلام شده بود - دست نخواهد زد؛ اما در صورتی که واشنگتن چنین اقدامی کند، مسکو نیز در تولید این گونه موشکها تاخیر نخواهد کرد؛ و این بدان معناست که مسابقه تسلیحاتی بی پایانی آغاز خواهد شد.
تنها چند ساعت پس از پایان یافتن پیمان، آمریکا اعلام کرد موشکهای متعارف جدیدی را توسعه خواهد داد.
رئیس جمهوری روسیه در بیانیه پایانی نشست شورای امنیت این کشور افزود: برای پرهیز از بروز هرج و مرجی که در آن هیچ قاعده، محدودیت یا قانونی وجود ندارد، باید بار دیگر بر تمام پیامدهای خطرناک احتمالی تامل کرد و گفت و گویی جدی و بدون ابهام آغاز کرد.
بر اساس این بیانیه، روسیه ضروری میداند گفتگوها با هدف تامین ثبات راهبردی و امنیت، به طور کامل و بدون فوت وقت از سر گرفته شود.
ولادیمیر پوتین به وزرای دفاع و امور خارجه و همچنین دستگاههای اطلاعاتی روسیه دستور داد ابتکار عملهای واشنگتن را در این خصوص به دقت پیگیری کند. رئیس جمهوری روسیه تاکید کرد اقدامات مسکو ماهیتی صرفا تقابلی خواهد داشت.
به باور پوتین، پایان یافتن پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد وضع موجود را در جهان به شدت پیچیده کرده و مخاطراتی اساسی برای تمام طرفها رقم زده است. وی طرف آمریکایی را به طور کامل مسئول این وضع دانست و واشنگتن و متحدانش را به عقل سلیم و مسئولیت پذیری فرا خواند.
در همین راستا، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه در گفت و گویی خبری گفت: روسیه بیشترین تلاش خود را برای حفظ پیمان به کار برد. آمریکا گورکن مذاکرات برای حفظ این سند بود.
ریابکوف همچنین در خصوص استقرار موشکهای روسیه در آسیا هشدار داد و گفت: در صورت آغاز موشکهای جدید آمریکا در آسیا، ما نیز تدابیری متناسب، با هدف ایجاد تعادل اتخاذ خواهیم کرد.
معاون وزیر امور خارجه روسیه همچنین خواستار آن شد تا در مذاکرات آتی برای تمدید پیمان استارت، توانمندیهای هستهای فرانسه و انگلیس، به عنوان نزدیکترین متحدان واشنگتن نیز مورد بحث قرار گیرد.