به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، محمدرضا دیانی رئیس مجمع کارآفرینان کشور در نشست خبری گفت: در صنعت لوازم خانگی، هیچ مشکل تحریمی نداریم حتی قطعات وارداتی را در داخل میتوانیم تولید کنیم و اگر هم تاکنون واردات داشتیم به علت صرفه اقتصادی بود، اما اکنون همه قطعات این صنعت را میتوانیم در داخل تولید کنیم.
وی اضافه کرد: وقتی تحریمها شروع شد در تامین کندانسور با مشکل مواجه شدیم، اما دیدیم در واحد نزدیک ما در گلپایگان مشابه آن را تولید میکنند حتی اعلام امادگی کردند همان طور که برای خودرو تولید میکنند برای لوازم خانگی هم تولید کنند.
دیانی گفت: خبردار شدیم در وزارت صنعت در جلسهای به نام مبارزه با تحریم میخواستند لوازم خانگی را به صورت اس. کی. دی وارد کنند این در حالی است که ما اکنون با ۲۰ درصد ظرفیت کار میکنیم که اگر اجازه واردات لوازم خانگی به صورت اس. کی. دی داده شود ما ورشکست خواهیم شد بنابراین درخواست ما این است تصمیمهای غلط جرم تلقی شود، زیرا ضربه بزرگی به اقتصاد کشور وارد کرده و میکند.
وی افزود: اگر سرمایه در گردش مورد نیاز در صنایع لوازم خانگی تأمین شود قیمت محصولات لوازم خانگی تا ۲۰ درصد کاهش مییابد ضمن اینکه اگر با تأمین سرمایه در گردش، ظرفیت تولید صنایع لوازم خانگی از ۲۰ درصد کنونی تا ۶۰ درصد افزایش یابد کارخانههای تولیدی، اقتصادی و بستر رقابت فراهم میشود.
دیانی ادامه داد: پیش بینی ما این است تزریق سه تا چهار هزار میلیارد تومان در بخش لوازم خانگی میتواند کمک بزرگی به این صنعت باشد. به طور نمونه اگر ۵۰۰ میلیارد تومان به صنعت کولر گازی تزریق شود این امکان وجود دارد کل کولر گازی مورد نیاز کشور در داخل تأمین شود.
وی گفت: در مقایسه با سال قبل نیاز ما به سرمایه در گردش با تغییر نرخ ارز دو و نیم برابر افزایش یافته و اگر بخواهیم خلأ ناشی از حضور خارجیها را بابت تحریم پر کنیم دو و نیم برابر دیگر نیز به این میزان سرمایه در گردش اضافه میشود یعنی در مجموع ۵ برابر باید به میزان سرمایه در گردش بنگاههای تولیدی اضافه شود.
دیانی با بیان اینکه قاچاق لوازم خانگی در دورهای کنترل شده بود افزود: اکنون خیلی راحت قاچاق صورت میگیرد و شرکت بیمه نیز کالای قاچاق را بیمه و شرکت پست نیز آن را توزیع میکند به نظر بنده در مقایسه با دو سال گذشته قاچاق لوازم خانگی بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است که هم میتواند ناشی از قاچاق سازمان یافته باشد و هم از طریق کوله بری صورت گیرد.
وی افزود: میگویند ۴۰ سال است حرف از حمایت از تولید داخل زده میشود در حالی که ۴۰ سال فقط از واردات حمایت میشود اکنون هم که واردات محدود شده به علت محدودیت دولت در تأمین ارز است.
رئیس مجمع کارآفرینان کشور گفت: مفاسد اقتصادی نقش مهمی در تخریب کارآفرینی داشته است که باید به نظام و قوه قضاییه در برخورد با مفاسد تبریک گفت: در عین حال فقط نباید طرف سیاه قضیه را نشان داد باید دید چند درصد از فعالان اقتصادی در اقتصاد نقش منفی دارند. اکنون به گونهای شده که همه را منفی میبینید.
دیانی افزود: اینکه با بدهکاران بانکی مقابله میکنید ارزشمند است، اما آنهایی را که پول بانکها را در تولید و اشتغال به کار گرفتند و بازپرداخت کردند نیز اعلام کنید. یعنی کسی که کارآفرینی کرده، تسهیلات را گرفته و هزاران اشتغال ایجاد کرده نیز نشان داده شود.
وی گفت: در شرایط کنونی کارآفرینان بیشتر میترسند صحبت کنند و از موفقیتها بگویند، زیرا با یک شب نامه میتوانند فرد و کارآفرین را تخریب کنند.
دیانی افزود: فساد در بانکها این ۱۰۰ و ۲۰۰ میلیاردی که نشان میدهند نیست بلکه هفت تا هشت بانک داریم که وضع شان از بانک سرمایه بدتر است که باید مطرح شود.
وی گفت: در نظام اداری برای کسانی که پیشران و صنایع زودبازده دارند اولویت قائل نمیشوند بلکه میگویند "ما به کل اختصاص میدهیم، زیرا در غیر این صورت نهادهای نظارتی مانند سازمان بازرسی ورود میکنند و ما میترسیم". این در حالی است که باید جلوی رانت و تخلف را گرفت نه اینکه در را برای همه بست.
دیانی گفت: اگر رشد سرعت گردش پول داریم باید رشد تولید داشته باشیم، اما بر اساس آمار در سال ۹۶ فقط ۲۸ درصد نقدینگی و در سال ۹۷ فقط ۲۷ درصد نقدینگی کشور به تولید اختصاص یافت؛ بنابراین باید سیاستهای تنبیهی و تشویقی برای بانکها گذاشت که اگر منابع به تولید نرفت چقدر جریمه و تنبیه میشود.
وی افزود: بانک مرکزی با سیاستهای کنترلی، نرخ ارز را مهار کرد که باید تشکر کرد و این شانسی نبود. این کنترل و سیاستگذاری دقیق باعث کنترل نرخ ارز شد که این اقدامات مؤثر بانک مرکزی و دولت را باید تشویق کرد. زیرا با این اتفاقات سیاسی که اخیراً افتاد اگر کنترلها و سیاستها به روال قبل بود اکنون قیمت ارز به ۴۰ هزار تومان میرسید.
رئیس مجمع کارآفرینان کشور گفت: اگر سیاستی که نظام بر سر کنترل قیمت و بازار ارز اعمال و بدون ملاحظه بخشی آن را کنترل کرد در جهت دهی نقدینگی به تولید به کار گرفته شود و سیاستهای تشویقی و تنبیهی اعمال کند میتوانیم جهش را در تولید داشته باشیم.
دیانی با اشاره به اینکه نقدینگی فراوانی در شمال شهر تهران و در آپارتمانها و مجتمعهای لوکس و همچنین در سفته بازی به کار گرفته میشود گفت: ۲/۵ درصد سپرده گذاران غیردولتی، ۸۵ درصد سپردهها را دارا هستند این در حالی است که ۷۴ درصد سپردهها به یک درصد سپرده گذاران اختصاص دارد که با سود روزانه پرداختی به یک درصد سپرده گذاران که از مالیات معاف هستند میتوان ۴۰۰ کیلومتر بزرگراه، یا ۴ هزار و ۳۲۷ مدرسه دولتی و یا ۱۰ بیمارستان ۱۰۰ تختخوابی ساخت.
وی با بیان اینکه کنترل رقبای تولید مانند سفته بازی، یکی از گامهای رونق بخشی به تولید است گفت: فردی آپارتمانی را در زعفرانیه پیش از سال نو، متری ۳۰ میلیون خریداری کرد، اما اکنون این آپارتمان را متری ۱۰۰ میلیون میفروشد این در حالی است که در دانمارک ۴۲ درصد و در فرانسه، آلمان و امریکا ۳۰ تا ۳۳ درصد مالیات بر عایدی سرمایه دریافت میشود. از این رو درخواست ما این است سران سه قوه مالیات بر عایدی سرمایه را تصویب کنند.
دیانی ادامه داد: راه مبارزه با تحریم، تولید ملی است و امروز کسی به مذاکره با امریکا امیدی ندارد؛ بنابراین اگر حمایت از پیشرانهای صنعتی و تولید کشور به صورت همه جانبه اتفاق بیفتد بدون درنگ در یک تا دو سال آینده امریکاییها به این نتیجه میرسند که بدون مذاکره و بدون فوت وقت تحریمها را بردارند.
وی افزود: همچنین اگر از تولید حمایت شود ظرفیتهای ایجاد شده در ۳۰ تا ۴۰ سال گذشته آزاد میشود که میتوانیم بیماری هلندی اقتصاد را درمان و اقتصاد را نجات دهیم. یعنی در این صورت میتوانیم بر تحریمها غلبه و اشتغال ایجاد کنیم و با حل مشکل جوانان، درآمد سرانه را بالا ببریم و بسیاری از معضلات را حل کنیم.
دیانی با بیان اینکه تحریمها کمک کرد تا تهدیدها تبدیل به فرصت شود گفت: با این وجود، منابع در اختیار این فرصتها قرار نمیگیرد، اما اگر سرمایهها به سمت تولید بیاید و تولید ما رشد کند و تقویت شود آن وقت ارزش پول ملی ما رشد میکند.