پخش زنده
امروز: -
با توجه به اینکه حدود یک چهارم زنان سنین باروری (15 تا 49 سال) و کودکان کمتر از دوسال کشور به کم خونی ناشی از کمبودآهن مبتلاهستند خوردن قرص آهن در این افرادضروری است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: مصرف قطره آهن در کودکان همزمان با شروع غذای کمکی تا پایان دو سالگی (روزانه 15 قطره)، مصرف یک قرص آهن در هفته در دختران سنین بلوغ به مدت 16 هفته در سال و استفاده از نان های غنی شده با آهن و اسیدفولیک ضروری است.
دکتر زهرا عبداللهی افزود: برای ساختن گلبول های قرمز خون، آهن مورد نیاز است که اگر به مقدار کافی در دسترس نباشد، ابتدا فرد از ذخائر آهن بدن خود استفاده می کند و در ادامه کم خونی فقر آهن بروز می کند.
وی ادامه داد: کمبود آهن در برنامه غذایی روزانه، پایین بودن جذب آهن رژیم غذایی (غذاهای گیاهی مثل غلات ،حبوبات و سبزی ها)، عادات و الگوهای نامناسب غذایی مانند مصرف چای همراه با غذا یا بلافاصله بعد از غذا و استفاده از نان هایی دارای جوش شیرین از علل کمبود آهن در بدن است.
دکتر زهرا عبداللهی اضافه کرد: دفع زیاد آهن به علت خونریزی شدید در دوران قاعدگی و بیماری های دستگاه گوارش مثل زخم معده و اثنی عشر و بواسیر از دیگر علل کمبود آهن است.
این متخصص تغذیه، شروع نکردن به موقع تغذیه تکمیلی یا نامناسب بودن آن، تخلیه ذخائر آهن در بدن زنان به علت بارداری های مکرر و با فاصله کمتر از سه سال، ابتلا به آلودگی های انگلی مانند کرم قلاب دار، ژیاردیا و مالاریا، بیماری های عفونی مکرر به خصوص بیماری های اسهالی و عفونت های تنفسی به علت کاهش اشتها را از دیگر علل کاهش جذب مواد مغذی و به دنبال آن کمبود آهن دانست.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ضعف عمومی، خستگی مزمن، کم حوصلگی، حساسیت به سرما، تحریک پذیری و تغییرات رفتاری و گوشه گیری در کودکان و افسردگی، رنگ پریدگی، سردرد، سرگیجه، بی خوابی، تاری دید و آمادگی برای سرماخوردگی، عفونت، بی اشتهایی، سوء هاضمه و در مراحل پیشرفته تر، تنگی نفس به همراه تپش قلب را از نشانه های کم خونی دانسبیان کرد.
دکتر زهرا عبداللهی درباره غذاهای سرشار از آهن گفت: در مواد غذایی دو نوع آهن وجود دارد، آهن در گوشت قرمز، ماهی، مرغ و جگر هست و در حدود 20 تا 30درصد آن جذب می شودو در منابع گیاهی مانند غلات، حبوبات، سبزی های سبز تیره مثل اسفناج و جعفری، انواع مغزها (پسته، بادام، گردو و فندق)، انواع خشکبار برگه هلو، آلو، زردآلو، خرما، کشمش همچنین زرده تخم مرغ هم وجوددارد.
به گفته مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی استفاده نانوایان از خمیر ورآمده برای تهیه نان، اضافه کردن مقدار کمی گوشت به غذاهای گیاهی برای افزایش جذب آهن از دیگر راهکارها برای پیشگیری از کم خونی است.
دانستنی های کم خونی ناشی از فقرآهن
- استفاده از گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخم مرغ و سبزی های سبز برگ مثل جعفری، کاهو، برگ چغندر و حبوبات مانند عدس و لوبیا در برنامه غذایی روزانه باعث جبران کمبود آهن می شود.
- کم خونی مادر باردار سبب تأخیر رشد جنین، تولد نوزاد با وزن کم (کمتر از دو هزارو 500گرم) و افزایش مرگ و میر حین زایمان می شود پس مصرف یک قرص آهن از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان در زنان ضروری است.
- استفاده از انواع خشکبار به عنوان میان وعده در برنامه غذایی کودکان ، نوجوانان وزنان باردار، خوردن سبزی های و میوه های تازه مثل مرکبات پس از غذا از راهکارهای اساسی برای پیشگیری از کم خونی است.
- استفاده از توالت های بهداشتی و آب سالم برای جلوگیری از آلودگی های انگلی، شستن کامل دست ها با آب و صابون قبل از تهیه و مصرف غذا و پس از هر بار اجابت مزاج ضروری است.