به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما، اقدام رئیس جمهور آمریکا در وضع تعرفه بر کالاهای چینی پیامدهای منفی برای شخص رئیس جمهور آمریکا، دولت او و دلار طی چند هفته و چند ماه آینده خواهد داشت.
روزنامه الکترونیکی رای الیوم در سرمقاله امروز خود نوشت: سران چین تهدید کرده اند به تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، برای افزایش ۱۰ درصدی تعرفه گمرکی کالاهای صادراتی چین به آمریکا، پاسخی سریع و قاطع خواهند داد، اما تا به این لحظه ماهیت این پاسخ را فاش نکرده اند.
ترامپ که به سبب شکست اکثر سیاست هایش به خصوص درباره ایران و مخالفت کشورهای اروپایی با پیوستن به ائتلاف دریایی در خلیج فارس دستپاچه شده است مانند ببری زخمی است که خودش را به این ور و آن ور میزند.
تصمیم ترامپ درباره اعلام جنگ تجاری با چین، بازارهای مالی جهان را متزلزل کرد و اکثر بورسها با کاهش دو درصدی مواجه شدند مانند بورس توکیو. قیمت هر بشکه نفت هم در بازارهای جهانی تا هشت درصد کاهش یافت.
ترامپ که چند ماه پیش تهدید کرده بود این تعرفهها را وضع خواهد کرد، گمان میکرد، چین پرچم سفید بلند میکند و فورا تسلیم میشود، اما چین مانند ایران به این اخاذی هیچ توجهی نشان نداد. هر آنچه چین وعده داده بود ادامه مذاکرات بود، اما این تصمیم آمریکا شاید کاملا این گزینه را ناکام بگذارد، زیرا چین قبول نخواهد کرد که اعمال تعرفه بر اکثر کالاهای چینی صادر شده به آمریکا به عملی انجام شده و شمشیری بر گردن چینیها در هرگونه مذاکرهای تبدیل شود.
ارزیابی ما این است چین که رهبری آن را شی جین پینگ بر عهده دارد برای این اخاذی به خوبی آماده بود و توسعه سیستم مالی منطقهای و جهانی خود را به دور از سلطه اقتصاد آمریکا آغاز کرده بود.
یوان طلایی، قویترین سلاح چین خواهد بود و گزارشهای جهانی از این مسئله حکایت دارد که چین از مقادیر زیادی اسناد بدهی آمریکا که در اختیارش است، خلاص شده است و در حال سرمایه گذاری از سرمایههای حاصل از این اقدام در خرید طلا و سایر فلزات گرانبها است تا بتواند پشتوانهای برای یوان جدید ایجاد کند که طبق ارزیابیها ارزش تبادل با این واحد پول تا به این لحظه در کشورهای شرق آسیا به حدود ۱۰ تریلیون یوان رسیده است.
چین جنگ با دلار را اعلام کرده است و در حال تشکیل جبههای جهانی برای پایان دادن به سیطره این واحد پولی است؛ جبههای که روسیه، چین، هند و برخی کشورهای بریکس را در کنار ایران و ترکیه و همه فروشندگان نفت به چین در کشورهای خلیج فارس شامل میشود.
در این میان ایران بیشترین استفاده را از این جنگ اقتصادی خواهد کرد، زیرا چین به هیچ یک از تحریمهای آمریکا علیه ایران توجه نکرد و شاید واردات نفت ایران را به میزان قبل از تحریم ها، یعنی بیش از ۷۰۰ هزار بشکه در روز از سربگیرد.
به نظر ما ترامپ بزرگترین اشتباه عمر خود را مرتکب شد و وقتی آتش جنگ تجاری را روشن و برای واردات کالاهای چینی تعرفه اعمال کرد اشتباه محاسباتی انجام داد و این اقدام تحریک آمیز پیامدهای منفی برای خود ترامپ، دولت او و دلار آمریکا طی چند هفته و چند ماه آینده خواهد داشت.
همانگونه که ایران لغو تحریمهای اعمال شده بر این کشور را شرط بازگشت به میز مذاکره تعیین کرده است، چین هم همین درخواست را خواهد کرد و هرگونه امتیاز دادن ترامپ یا تسلیم شدن در برابر چین به معنای کاهش محبوبیت ترامپ و کاهش احتمال پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری آینده خواهد بود.
شاید منطقه عربی بیشترین بهره را از این جنگ تجاری آمریکا و چین ببرد، زیرا پایان دادن به سیطره دلار و شکل گیری یک سیستم مالی جهانی جدید که به دلار وابسته نداشته باشد آغاز افول آمریکاست.