پخش زنده
امروز: -
این روزهای شرق آسیا شاهد بحرانهای پی در پی و تازه ای است
این روزهای شرق آسیا شاهد بحرانهای پی در پی تازه ای است و این بحرانها نیز فراتر از مناقشههای قدیمی چون آزمایشهای موشکی کره شمالی و جنگ تجاری بین آمریکا و چین میباشد.
به عنوان مثال ژاپن کره جنوبی را از فهرست شرکای تجاری قابل اعتماد خود حذف کرده است.
دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی امروز جمعه از تصمیم دولت ژاپن در اعمال محدودیت های جدیدی برای صادرات به کره جنوبی به شدت ابراز تاسف کرد.
کشورهایی که در فهرست شرکای تجاری قابل اعتماد قرار دارند کشورهایی هستند که توکیو به آنها در زمینه امنیتی ملی اعتماد دارد.
کو مین -جونگ سخنگوی دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: "دولت ما با اقدام غیرمنصفانه ژاپن با قاطعیت برخورد خواهد کرد".
توکیو علاوه بر خارج کردن نام کره جنوبی از فهرست سفید خود، پیش تر صادرات سه ماده مهم را که در ساخت نمایشگر ها و نیمه رسانا ها کاربرد دارد، به کره جنوبی ممنوع کرده بود.
مون جائه این رئیس جمهوری کره جنوبی قرار است امروز نشست فوق العاده ای در این باره با حضور وزیران برگزار کند.
همزمان با این تحولات براثر سه انفجار کوچک در بانکوک که یکی از آنها احتمالا یک بمب دست ساز بوده است، سه نفر مجروح شدند.
این انفجارها روز جمعه درحالی روی دادند که پایتخت تایلند میزبان نشست امنیتی کشورهای جنوب شرق آسیاست و دیپلمات های ارشد آمریکا، چین و دیگر قدرت های جهان برای حضور در این نشست به بانکوک سفر کرده اند.
روز پنجشنبه نیز پلیس تایلند اعلام کرد دو بمب قلابی در نزدیکی محل برگزاری نشست امنیتی یافته است. به گفته پلیس دو نفر در ارتباط با این بمب ها دستگیر شدند.
افزایش اعتراضها علیه چین در هنگ کنگ و تشدید درگیری بین معترضان و پلیس تحول دیگری است که این روزها توجه افکار عمومی جهان را به شرق آسیا جلب کرده است.
در این میان مطلب مهم واکنش دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به تحولات هنگ کنگ است. ترامپ امروز گفت درباره نگرش چین درباره هنگ کنگ چیزی نمی داند و وضعیت به خود این دو سرزمین ارتباط دارد.
این اظهارات ترامپ وقتی در کنار سیاست دولت وی در قبال شرق آسیا قرار گیرد معنا دار میشود. بر اساس این سیاست آمریکا دیگر حاضر نیست بدون کسب منافع اقتصادی و تجاری بزرگ نقشی در تامین امنیت شرق آسیا داشته باشد.
البته آمریکا مدعی است در صورتی به تامین امنیت متحدان خود کمک میکند که آنها در تامین هزینههای آن مشارکت کنند اما پیش از این نیز متحدان آمریکا هزینههای تامین امنیت آمریکا را تامین میکردند. ظاهرا ترامپ انتظاراتی بسیار بیش از این دارد و قصد دارد دستگاه نظامی آمریکا را به یک ابزار تجاری پر سود یا به تعبیر دیگر به ماشین پول ساز بزرگ تبدیل کند.
با توجه به این مقدمه هرقدر بحران در شرق و غرب آسیا و اروپا افزایش یابد دولت ترامپ بیشتر به مقصود خود نزدیک تر میشود. بنابراین تنها گزینه پیش روی کشورهای جهان پرهیز از دامن زدن به تنشهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی بین خود است.
---------------------------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی