هفته جهانی شیر مادر
اهمیت تغذیه مادران در دوران شیردهی
مشاور تغذیه مرکز توسعه سلامت کیش گفت: تغذیه مناسب مادر در دوران شیردهی علاوه بر تأمین نیازهاى تغذیه اى نوزاد در حفظ بنیه، سلامت و اعتمادبه نفس مادر تاثیر گذار است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کیش، بیتا ابرهیمی راد گفت: تغذيه با شير مادر موجب بهبود سطح ايمنى بدن شيرخوار در برابر ابتلا به انواع عفونت هاى حاد تنفسى، اسهال و نيز بازگشت وزن مادر به قبل از باردارى مى شود.
وی افزود: حجم شير مادر رابطه مستقيم با تكرر شيردهى دارد و تغذيه مكرر نوزاد با شير مادر سبب افزیش تولید شير مادر می شود.
مشاور تغذیه مرکز توسعه سلامت کیش گفت: با شروع مصرف غذاهاى كمكى و كاهش دفعات شيردهى، حجم شير توليدشده نيز كاهش مى يابد و بالطبع نياز افزايش يافته مادر به مواد مغذى نيز تعديل مى شود.
ابراهیمی راد يكى از علل كاهش توليد شير را خستگى مادر، خصوصاً در 4 تا 6 ماه اول شيردهى برشمرد و گفت: مادر شيرده را بايد تشويق كرد تا در طول روز به اندازه كافى استراحت كند، حجم كارهاى خود را كاهش دهد و از اطرافيان خود در كارها كمك بگيرد.
تغذيه دوران شيردهى
مشاور تغذیه مرکز توسعه سلامت کیش گفت:در هرم غذايى، سهم هاى توصيه شده در هر گروه از مواد غذايى در دوران شيردهى مشابه دوران باردارى است.
ابراهیمی راد گفت: نياز مادر شيرده به كالرى بيشتر از دوران قبل از باردارى است و براى تأمين اين مقدار كالرى علاوه
بر مواد غذايى مقوى (شامل انواع چربى ها و پروتئين كه لازم است در اين دوران مصرف شود) از چربى هاى ذخيره شده
در بدن مادر در دوران باردارى نيز استفاده مى شود.
وی افزود: ذخاير چربى مادر در دوران باردارى 100 تا 150 كيلوكالرى از انرژى مورد نياز براى توليد شير را فراهم مى كند. ابراهیمی راد با اشاره به اینکه توليد شير مادر بستگى به مقدار مايعات مصرفى مادر ندارد ، گفت: مادران شیرده در حدود 10-8 لیوان شير، دوغ كم نمك و بدون گاز، چاى و آب ميوه طبيعى بنوشند و حتى مواد غذايى آب دار مانند انواع آش سوپ و انواع خورش ها را ميل كنند.
وی گفت: مصرف نوشابه هاى كافئين دار مانند چاى غليظ، قهوه، كوكاكولا بايد کمتر شود چرا که مصرف اين مواد ممكن است سبب تحريك پذيرى، بى اشتهايى و كم خوابى شيرخوار شود.
مشاور تغذیه مرکز توسعه سلامت کیش گفت:غذاى مادر شيرده بايد حاوى مقادير كافى از 5 گروه غذايى اصلى باشد تا ويتامين و املاح معدنى به ميزان كافى جذب شود.
ابراهیمی راد درخصوص مصرف نمك يد دار تصفيه شده به مقدار كم گفت: توصيه مى شود براى پايدار ماندن يد در غذاها، نمك در انتهاى پخت به غذا اضافه شود.
وی افزود: مصرف قرص فروسولفات و مکمل مولتی ویتامین تا 3 ماه بعد از زايمان برای مادران انجام شود.
ابراهیمی راد كاهش وزن بعد از زايمان را تدريجى دانست و گفت: کاهش وزن با برنامه ریزی می تواند از تاثیرات منفی بر مقدار شير مادر جلوگیری کند.
فعاليت بدنى
مشاور تغذیه مرکز توسعه سلامت کیش گفت: فعاليت بدنى مناسب براى بهبود وضعيت جسمانى و روانى مادر شيرده مهم است و ورزش منظم و در حد متعادل در زنانى كه قبل از باردارى از نظر جسمانى متناسب بوده اند مانعى در برابر شيردهى نخواهد بود.