آیا عربستان واقعا پرچم سفید را در برابر ایران بالا می برد؟
در هفته های اخیر ارسال برخی سیگنال ها از عربستان این ذهنيت را پدید آورده که این کشور در پی تغییر رویکرد و کاهش تنش با ایران است اما به نظر مي رسد زماني مي توان به اين نشانه ها اعتماد کرد که رياض روند عادي سازي روابط با رژيم صهيونيستي را قطع کند.
از جمله این نشانه ها می توان به برخورد ملاطفت آمیز با حجاج ایرانی و ارائه کمک به دو کشتی ایرانی اشاره کرد. این علایم هرچند در خور توجه است اما به هیچ وجه کافی نیست . چرا که هنوز هپچ نشانه ای از قطع کمک های عربستان به مخالفان برانداز و یا رسانه های ضد ایرانی و یا بازنگری در جنگ نیابتی مشاهده نشده است و اگر عربستان واقعا در پی ترمیم روابط و کاهش تنش هست قاعدتا باید گام هایي را در این راستا بردارد.
تردیدی نیست که ارسال سیگنال های جدید از سوی عربستان نه از روی رغبت بلکه از روی ناچاری بوده و اگر این کشور در پیشبرد سیاست ضد ایرانی خود موفق می شد و یا در جنگ یمن به موفقیت هایی دست می یافت و از همه مهم تر قادر به وادار کردن امریکا و رژیم صهیونیستی به جنگ با ایران می شد هرگز همین سیگنال ها را هم ارسال نمی کرد .
البته نباید از نیازهای داخلی عربستان نیز غافل شد و اگر محمد بن سلمان تا چند وقت پیش برای تصاحب قدرت به دشمن خارجی نیاز داشت اکنون که خود را به یک قدمی کرسی پادشاهی رسانده شاید نیاز به آرامش بیشتری را احساس می کند. همچنین امکان دارد مسئولان سعودی الان متوجه این واقعیت هم شده باشند که دشمن تراشی آنها با ایران بیش از پیش به خالی شدن جیب آنها منجر شده و مجبور شده اند میلیاردها دلار از سرمایه های خود را صرف خرید تسلیحات و پر کردن جیب تولید کنندگان سلاح در غرب بخصوص در امریکا بکنند.
اما با وجود تردیدها و اما و اگر هایی درباره صحت و جدیت رویکرد جدید عربستان در قبال ایران الزاماتی وجود دارد که تنش زدایی را در روابط دو کشور ضروری می کند. ایجاد و استمرار تنش بین دو کشور بیش از همه به نفع رژیم صهیونیستی بوده و بی تردید این رژیم در ایجاد و دامن زدن به تنش ها نقش اساسی داشته است. این رژیم از دامن زدن به اختلافات میان ایران و عربستان و از پروژه موسوم به ایران هراسی برای عادی سازی روابط با عربستان استفاده کرده است.
بر این اساس یکی از شاخص هایی که می تواند جدیت عربستان را در تنش زدایی با ایران نشان دهد دوری از رژیم صهیونیستی و متوقف کردن روند عادی سازی روابط با این رژیم است. تا زمانی که پای این رژیم در میان باشد نخواهد گذاشت روند تنش زدایی بین ایران و عربستان و سایر کشورهای عربی شکل بگیرد چراکه منافع خود را در ایجاد دوری و تنش بین ایران و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس تعریف کرده است. کما اینکه این رژیم همین نقش را برای امریکا و برخی دیگر از کشورهای اروپایی از جمله انگلیس نیز تعریف کرده است و با استفاده از لابی های خود در داخل مراکز تصمیم گیری و قانونگذاری این کشورها به ایجاد و استمرار تنش میان آنها و ایران دامن می زند.
از این رو تعلیق عادی سازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی می تواند هم بستر لازم را برای تنش زدایی در روابط ایران و عربستان فراهم کند و هم اینکه باعث قوام و دوام آن شود و پشتوانه محکمی را برای آن فراهم سازد.
---------------------------------
احمد کاظم زاده