به گفته سید حمید پورمحمدی، معاون امور اقتصادی و هماهنگی سازمان برنامه و بودجه بودجه سال ۱۳۹۸ کل کشور به مبلغ ۴۴۸ هزار میلیارد تومان و بر اساس فروش ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز بسته شده است.
خبرگزاري مهر روز شنبه به نقل از پورمحمدي افزود: بودجه سال قبل بر اساس فروش روزانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه و سال قبل از آن روزانه ۲ میلیون و ۶۸۰ هزار بشکه نفت بسته شده بود.
بر اساس آماري که اين مقام سازمان برنامه و بودجه کشور ارائه کرده، وابستگي بودجه به نفت در سال 1398 در مقايسه با دو سال پيش حدود 2 ميليون و380 هزار بشکه نفت کاهش داشته و ديگر منابع جايگزين نفت شده است و با چنين روندي حتي به صفر رساندن سهم نفت در بودجه دور از دسترس نخواهد بود چنانچه در حال حاضر هم اين سهم تقريبا صفر است.
اولين اثر مهم مديريت و کاهش سهم نفت در بودجه کلان کشور، خلع سلاح دولت ترامپ از استفاده از سلاح نفت در کارزار فشار حداکثري عليه ايران است. ترامپ اميدوار بود با خروج از برجام و به صفر رساندن صادرات نفت، تهران را مجبور کند که تسليم زياده خواهي هاي امريکا در خصوص تغيير مفاد توافق هسته اي (برجام) و مذاکره در دو موضوع ديگر برنامه موشکي و نفوذ منطقه اي ايران شود.
دومين اثر کاهش سهم نفت در بودجه که متاثر از تصميم گيري و مديريت بحران در شرايط تحريم هاي حداکثري امريکاست، صرفه جويي و پرهيز از اسراف وتبذير و بهينه سازي و توجه به ديگر منابع در دسترس است.
سومين اثر اين اتفاق تکيه بر توليد و توانمندي هاي داخلي و پرهيز از واردات کالاهاي مصرفي و توجه به صادرات با توجه به افزايش ارزش ارز خارجي در برابر پول ملي است. در اين ارتباط افزايش سهم صادرات غير نفتي و همچنين افزايش سفر گردشگران خارجي به ايران هم سهم خوبي در درآمدهاي غير نفتي کشور داشته و هم اينکه به کاهش بيکاري و افزايش اشتغال منجر شده است. بر اساس آمارها ايران در سال گذشته فقط از طريق گردشگري نزديک به 12 ميليارد دلار در آمد داشته است که با توجه به زيرساخت ها و رفع برخي موانع و ويژگي هاي ممتاز گردشگري ايران، اين رقم مي تواند به مراتب افزايش يابد.
چهارم اينکه ورود ترامپ به کارزار حداکثري عليه ايران هر چند در ابتدا به نابساماني هاي اقتصادي و افزايش نرخ تورم و کاهش ارزش پول ملي منجر شد اما رفته رفته، با مديريت اوضاع و تمرکز بر اقتصاد مقاومتي، عملا کارزار فشار حداکثري دولت ترامپ عليه ايران به فرصتي تبديل شده است تا مسوولان کشور به حوزه هاي اقتصادي غير نفتي توجه ويژه اي داشته باشند و عملا در سال هاي آتي زمينه براي اينکه ايران از نظر اقتصادي نيز به يک قدرت اقتصادي تبديل، فراهم شود.
در حال حاضر نرخ رشد تورم متوقف شده، نرخ اشتغال افزايش داشته و بر اساس گزارش بانک جهاني ايران در سال آينده نرخ مثبت رشد اقتصادي را تجربه خواهد کرد. اين در حالي است که بر اساس گزارش بلومبرگ که بيست و چهارم تيرماه منتشر شد تلاش ها برای مهار کاهش ارزش پول ملي نيز نتیجه بخش بوده است.
به نظر مي رسد پديد آمدن چنين شرايطي و تبديل کارزار فشار حداکثري ترامپ عليه ايران به فرصتي براي جراحي بزرگ در اقتصاد کشور يکي از دلايلي باشد که مقام هاي امريکايي با عقب نشيني از شروط خود سعي دارند به هر ترتيبي که شده است با تهران وارد مذاکره شوند.