به کشورشان بروند و بعدا به ما نشان بدهند که کارها چگونه انجام میشود! این کشورها به شدت به کمک شماها نیاز دارند. شما نمیتوانید خیلی سریع بجنبید! امّا مطمئن هستم نانسی پلوسی بسیار خوشحال خواهد شد که کمک کند تا برای فراهم کردن سفر رایگان شما، ترتیبات لازم داده شود. "
این توییت تکان دهنده دونالد ترامپ حالا یک مجادله بزرگ سیاسی-اجتماعی در آمریکا است که بر مبنای آن قطبی شدن جامعه بر روی گسل خطرناک تبعیض نژادی به رنجی دائمی تبدیل شده و نخبگان فرهنگی این کشور را بهشدت نا امید کرده است. گواه این مطلب از قطبی شدن جامعه آمریکایی نظرسنجی رویترز است که در پی حملات نژادپرستانه ترامپ به ۴ نماینده کنگره، میزان رضایتمندی از رییس جمهور در بین هواداران جمهوریخواه ۵ درصد افزایش نیز داشته است. در این نوشتار ابعاد کنش و واکنش بیماریِ آمریکاییِ تبعیضِ نژادی را پس از توییت ترامپ بررسی خواهیم کرد.
واکنش به این اظهارات در داخل آمریکا به تنش فزاینده دمکراتها و جمهوریخواهان دامن زده که مهمترین آن واکنش چهار نماینده زن کنگره است که بیان داشته اند:
-رشیده طالب: چه جوابی میشود به یک رئیس جمهور قانون گریز و ورشکستگی کامل او داد؟ او بحران است. ایدئولوژی خطرناک او بحران است. او باید استیضاح شود... به حرف زدن ادامه بده به زودی از کاخ سفید بیرون رانده خواهی شد.
-ایلهان عمر: تو به ملی گرایی سفید پوستان دامن میزنی، زیرا از اینکه افرادی مثل ما در کنگره هستند و علیه دستور کار آکنده از نفرت تو مبارزه میکنند عصبانی هستی.
-پرسلی: این همان چیزی است که نژادپرستی به آن شباهت دارد. ما جایی نمیرویم بلکه به واشنگتن دی سی برمیگردیم و برای خانوادههایی که هر روز به حاشیه رانده و بدنام میشوند، میجنگیم.
-کورتس: نخستین توصیهای که به کودکان در این کشور میکنم این است که اهمیتی ندارد رئیس جمهور چه میگوید.
اما در بین دمکراتها سخنان تندتری هم علیه ترامپ گفته شد:
-حکیم جفریز، رئیس فراکسیون حزب دموکرات در مجلس نمایندگان: دهان بیحیایت را ببند. حمله نژادپرستانه علیه چهار زن ترقی خواه، قوی و رنگین پوست کنگره نه تنها آنها را تضعیف نمیکند بلکه ما را قویتر میکند.
-جاش گاتهایمر، نماینده دموکرات ایالت نیوجرسی: این اظهارات زننده علیه همکاران من کاملاً غیرقابل قبول و اشتباه است. این گفتهها جایی در کنگره یا هیچ جای دیگری در کشور ما ندارد.
-پرامیلا جایاپالف نماینده دموکرات ایالت واشنگتن: وحشی گری تو تهوع آور است. تکبرت خنده دار است. با چنین حملات نفرتانگیزی میلیونها هوادارت را در سال ۲۰۲۰ تبدیل به مخالفانت میکنی. تو مایه ننگ کشور و ارزشهای ما هستی.
-برنی سندرز: وقتی رئیس جمهوری را نژاد پرست مینامم دقیقاً منظورم همین است. ما باید برای کسب عدالت و عزت برای همه کنار هم بایستیم.
- بیل دبلاسیو شهردار دموکرات نیویورک: او (ترامپ) گفته که آمریکا را دوباره عظمت میبخشد. اما کاری که میکند این است که آمریکا را دوباره مورد نفرت قرار دهد.
-نانسی پلوسی: این نظرات کاخ سفید شرمآور هستند. این نظرات نژادپرستانه هستند. عباراتی که نه تنها در مورد خود ما اعضای مجلس نمایندگان، بلکه در مورد بسیاری از دیگران به کرات شنیدهایم.
واکنشهای بینالمللی
توییت ترامپ نه تنها حوزه سیاست داخلی آمریکا را آشفته کرد بلکه واکنشهای منفی بینالمللی را برانگیخت. ترزا می، نخست وزیر بریتانیا، سخنان «کاملا غیرقابل قبول» او را درباره نمایندگان زن دموکرات کنگره محکوم کرد. جاستین ترودو نخست وزیر کانادا گفت: من معتقدم مردم کانادا و در حقیقت مردم در سراسر جهان دقیقا میدانند که نظر من در مورد این اظهارات بهخصوص چیست. ما در کانادا اینگونه عمل نمیکنیم.
جرمی هانت وزیر امور خارجه بریتانیا هم بیان داشت: با ترزا مِی موافق هستم که اظهارات ترامپ در خصوص چند نماینده زن دموکرات عضو کنگره، کاملا غیر قابل قبول است. بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا هم عنوان کرد: من کسی نیستم که از چنین عباراتی استفاده کنم و چنین اظهاراتی به هیچ وجه قابل پذیرش نیستند.
جنجال در مجلس نمایندگان سخنان نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا که توییتهای رئیس جمهور این کشور را درباره چهار زن دموکرات کنگره نژادپرستانه خواند، باعث بی نظمی و اعتراضات فراوان در مجلس نمایندگان شد.
با این حال نمایندگان در نهایت با ۲۴۰ رای موافق و ۱۸۷ رای مخالف، اظهارات چند روز قبل ترامپ در توییتر درباره چهار عضو غیرسفید پوست حزب دموکرات را محکوم کردند. همه ۲۳۵ دموکرات عضو مجلس نمایندگان و ۴ نماینده جمهوریخواه به حمایت از این طرح رای دادند.
اعضای مجلس نمایندگان آمریکا در زمان صحبت در صحن مجلس اجازه ندارند به اظهارات دونالد ترامپ یا توییتهای او به عنوان سخنان نژادپرستانه اشاره کنند، این در حالی است که طرحی که آنها در این زمینه به آن رای دادند به این مسئله دقیقا به همین شکل اشاره میکرد.
جنجال در مجلس نمایندگان زمانی ایجاد شد که پلوسی به صحن مجلس رفت تا درباره توییتهای ترامپ علیه این چهار نماینده زن دموکرات صحبت کند. وی در زمان سخنرانی خود در صحن مجلس گفت: «همه اعضای این نهاد اعم از دموکرات و جمهوریخواه باید به ما در محکوم کردن توییتهای نژادپرستانه رئیسجمهور بپیوندند. هر کاری غیر از این، به منزله مخالفت با ارزشهای ما و کنارهگیری شرمآور از وظیفه نمایندگی ما در دفاع از مردم آمریکا خواهد بود.»
نمایندگان جمهوریخواه سریعا اعتراض کردند و داگ کولینز نماینده جمهوریخواه از پلوسی خواست اظهارات خود را ”با عبارات دیگری بیان کند"، ولی زمان که پلوسی از این کار اجتناب کرد، این نماینده جمهوریخواه تلاش کرد این عبارت را از متن طرح حذف کند.
در ۳۵ سال اخیر هیچگاه از رئیس مجلس نمایندگان خواسته نشده است اظهارات خود را پس بگیرد و حتی به چالش کشیدن رئیس مجلس به سبب اظهارنظرهای وی امری خلاف نزاکت اجتماعی در نظر گرفته میشود. درخواست نماینده جمهوریخواه برای حذف این عبارت از متن طرح، باعث وقفهای دو ساعته در رویههای مجلس نمایندگان شد.
پلوسی با این حال روی اظهارنظر خود اصرار کرد و در جمع خبرنگاران گفت: «من از توجهی که به این مسئله میشود احساس غرور میکنم، زیرا حرفی که رئیسجمهور علیه همکاران ما بیان کرد کاملا نامناسب بود.»
واکنش کاخ سفیددر حالیکه به نظر میرسید ترامپ از عقاید نژادپرستانهاش عقبنشینی کند، اما او باز هم به دمکراتهای کنگره تاخت و گفت:"آن توئیتها نژادپرستانه نبود. در بدن من حتی یک استخوان نژادپرست نیز وجود ندارد! این باصطلاح رأی گیری بازی فریبکارانه دموکراتها است. جمهوریخواهان نباید «ضعف» نشان دهند و به دام آنها بیافتند. این رأیگیری باید در خصوص ادبیات کثیف، اظهارنظرها و دروغ هایِ نمایندگان زن دموکرات در کنگره باشد که بر مبنای اقداماتشان واقعاً باور دارم از کشورمان بیزار هستند. "
به گزارش خبرگزاری بی بی سی دموکراتها در آمریکا جملگی پیامهای نژادپرستانه ترامپ در توئیتر را محکوم کردهاند، اما جمهوریخواهان در سکوتی کرکننده بهسر میبرند. فقط لیندسی گراهام، نماینده جمهوریخواه کارولینای جنوبی در سنا گفته شاید بهتر باشد رئیس جمهور کمی آرامتر و با آرامش بیشتر رفتار کند. اما این سناتور جمهوریخواه هم زبان به ناسزاگویی ضد نمایندگان دموکرات مجلس نمایندگان گشوده و آنها را مُشتی کمونیست و یهودیستیز توصیف کرده که از آمریکا بیزارند.
در میان دیگر واکنشهایی که به پیامهای ترامپ در توئیتر نشان داده شده، واکنش مارک شورت، رئیس کارکنان معاون رئیس جمهور توجه بیشتری به خود جلب کرده است. او اینگونه استدلال کرده که پیامهای رئیس جمهور در توئیتر نژادپرستانه نیست؛ چرا؟ چون یکی از وزرای کابینه او زنی است که اصالتا آسیایی تبار است!
نتیجهگیریتأثیرات چنین وضعیتی در سیاستورزیهای واشنگتن در جامعه آمریکایی نیز بازتاب منفی و نگرانکنندهای داشته است. نظرسنجیها نشان میدهد دیدگاه مردم آمریکا درباره روابط نژادی در این کشور در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ منفیتر شده است.
حتی قبل از توییتهای نژادپرستانه ترامپ درباره چهار زن رنگین پوست عضو کنگره، آمریکاییها روابط نژادی در آمریکا را عموما بد میدانستند و معتقد بودند ترامپ این روابط را بدتر کرده است.
ماه ژانویه ۲۰۱۹ نظرسنجی سی بی اس نشان داد از هر ۱۹ آمریکایی، شش نفر معتقدند روابط نژادی در کشور به طور کلی بد است.
آمریکاییها معتقدند ترامپ به این مشکل دامن زده است. یک نظرسنجی موسسه پیو در اوایل امسال نشان داد ۵۶ درصد آمریکاییها معتقدند ترامپ روابط نژادی را بدتر کرده است. در این نظرسنجی همچنین معلوم شد ۵۷ درصد آمریکاییها ترامپ را نژادپرست میدانند. در نظرسنجی اخیر موسسه پیو، ۸۴ درصد از دموکراتها گفتند ترامپ روابط نژادی را بدتر کرده است حال آن که فقط دو نفر از هر ۱۰ جمهوریخواه چنین دیدگاهی داشتند.
این نظرسنجی نشان داد از زمان انتخاب ترامپ، بیشتر آمریکاییها معتقدند ابراز دیدگاههای نژادپرستانه برای مردم رایجتر شده است و ۴۵ درصد گفتند این کار همچنین پذیرفتنیتر شده است.
بیماریِ آمریکاییِ تبعیضِ نژادی از زمان حضور ترامپ در کاخ سفید نه تنها حوزه سیاست داخلی و خارجی آمریکا را دچار اختلال نموده بلکه بر حوزههای اجتماعی و فرهنگی این کشور نیز بازتاب منفی داشته و در صورت ادامه این روند در انتخابات ۲۰۲۰ ریاست جمهوری دوقطبیهای متعدد نژادی، فرهنگی و سیاسی مخاطرات زیادی را برای واشنگتن بهوجود خواهد آورد.