يادداشت روز؛
ژاپنی که میتواند به آمریکا نه بگوید
ژاپن به خوبی میداند که درگير شدن در خلیج فارس به تبعیت از سیاستهای آمریکا به معنای مرگ اقتصاد صادرات محورش است.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما؛ منابع خبری در ژاپن از پاسخ منفی و برخورد سرد دولت این کشور با پیشنهاد آمریکا برای تشکیل ائتلاف نظامی با هدف به اصطلاح تامین امنیت آبراههای ایران و یمن خبر میدهند.
به نوشته ژاپن تایمز، کوتارو نوگامی معاون دبیر کابینه و تاکشی ایوایا وزیر دفاع این کشور به اظهارات ژنرال جوزف دانفورد رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در مورد تشکیل چنین ائتلافی در دو هفته آینده پاسخ نداده و برخورد سردی داشته اند. آنان همچنین نظر منفی خود را در مورد اعزام نیروی نظامی به تنگه هرمز ابراز داشته اند.
چرایی نه ژاپن به آمریکا
اگرچه ژاپن متحد راهبردی آمریکا در شرق آسیا محسوب میشود و این کشور حدود ۱۰۰ هزار نیروی نظامی در پایگاههای خود در ژاپن بخصوص در استان اوکیناوا مستقر کرده است، اما دولت توکیو به دلایل زیر می تواند به درخواستهای نامعقول وغیرمنطقی آمریکا نه بگوید ...
۱-تفاوت حوزههای امنیت اقتصادی آمریکا و ژاپن و وابستگی کامل اقتصاد این کشور به انرژی خلیج فارس. میانگین واردت نفت ژاپن ازاین منطقه روزانه بالغ بر ۵ میلیون بشکه نفت است و این به معنای وابستگی ۸۷ درصدی اقتصاد ژاپن به انرژی خلیج فارس است که بخش مهمی از آن از تنگه هرمز عبور می کند.
۲-دولت ژاپن به نخست وزیری آبه شینزو در سالهای اخیر در راستای استقلال تصمیم گیری در حوزههای مختلف از آمریکا حرکت میکند. وی به عنوان نسل جدید سیاست مداران ژاپن درصدد بازیابی غرورملی وکاستن ازسطح تبعیت این کشور از درخواستهای آمریکا برای تقویت جایگاه و موقعیت منطقهای و بین المللی ژاپن است.
۳-ژاپن به خوبی میداند که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با کوبیدن بر طبل ناآرامی در منطقه خلیج فارس میکوشد مساله تجاری سازی امنیت را بر کشورهای وارد کننده نفت از این منطقه تحمیل کند و این در حالی است که دولت ژاپن و سایر وارد کنندگان نفت از منطقه بر توانایی جمهوری اسلامی ایران بر تامین امنیت آبراه خلیج فارس اذعان و اعتماد دارند.
۴-دولت ژاپن در راستای منافع ملی خود در عمل نشان داده است که به هیچ عنوان مایل نیست در زمین سیاستهای غیر منطقی و بحران زای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بازی کند که دراین کشور نیز فاقد هرگونه اعتباری است.
۵-آبه شینزو نخست وزیر ژاپن در راستای تشکیل ارتش قدرتمند درصدد اصلاح قانون اساسی با برگزاری همه پرسی در سال ۲۰۲۰ است و تحقق این هدف نیازمند اعتماد بخشی به مردم ژاپن است که دولت توکیو درهیچ منازعه آمریکا فراسوی مرزهای ژاپن شرکت نمیکند.
نتیجه گيري
نه ژاپن و سایر متحدان آمریکا به پیشنهاد واشنگتن برای تشکیل به اصطلاح ائتلاف تامین امنیت آبراههای ایران و یمن، شکست بزرگ دیگری برای کاخ سفید در ایجاد اجماع به اصطلاح بین المللی ضد جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود. ژاپن به عنوان کشوری که اقتصادش به نفت منطقه خلیج فارس وابسته است به خوبی میداند که وارد چالش شدن در خلیج فارس به تبعیت از سیاستهای آمریکا به معنای مرگ اقتصاد صادرات محور ژاپن است. به همین دلیل این کشور به رغم همراهی با تحریمهای آمریکا ضد ایران هیچ گاه روابط خود را با تهران قطع نکرد.