وزیر امور خارجه روسیه؛
ایران بخشی از راه حل منطقه است
لاوروف : ایران و روسیه با کمک یکدیگر اجازه ندادند آمریکا سناریو لیبی و عراق را در سوریه اجرا کند.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما ، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه با اشاره به اینکه روسیه و ایران با کمک یکدیگر اجازه ندادند آمریکا سناریو لیبی و عراق را در سوریه اجرا کند ، گفت : ایران بخشی از راه حل منطقه است.
لاوروف همچنین تاکید کرد نباید ایران را به عنوان گناهکار اصلی همه مسائلی جلوه داد که در منطقه رخ می دهد.
وی درباره رویکرد تجاوزکارانه آمریکا علیه ایران تصریح کرد : در واقع قدرت نمایی هیچگاه در توسعه باثبات هیچ منطقه ای نقش نداشته است. درباره ایران باید گفت در سال 2015 ما به برجام دست یافتیم که همگان از این توافق تمجید کردند و این توافق در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد به تصویب رسید و این قطعنامه برای همگان الزام آور بود. آمریکا تصمیم گرفت از این توافق خارج شود این توافق مورد رضایت آن ها نبود به این علت که در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما به دست آمده بود. تناقض ها و تنش هایی میان جمهوری خواهان و دموکرات ها در آمریکا پدید آمد اما آمریکا در نهایت از پایبندی به برجام سر باز زد و مانع از پایبندی همه کشورها به این توافق می شود. این مسائل بسیار جدی است. بسیاری از جنگ طلبان در واشنگتن مایل هستند مسئله ایران با استفاده از نیروی نظامی حل و فصل شود. اما ما احساس نمی کنیم که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا موضعی مشابه در این زمینه داشته باشد همچنین احساس نمی کنیم که ترامپ با چنین نظراتی همراه باشد.در واقع این منطقه از سیاست ماجراجویانه آمریکا رنج بسیار برده است. شما به آنچه بر سر عراق و لیبی آمد بنگرید. همچنین به ائتلاف بین المللی که تشکیل شد نگاه کنید که به دنبال تکرار سناریو عراق و لیبی در جمهوری عربی سوریه بود اما خوشبختانه ما با دوستان ایرانی مان توانستیم این طرح ها را ناکام بگذاریم. هم اکنون نیز برای حل و فصل سیاسی مسئله سوریه می کوشیم و من یقین دارم که ایران کشوری است که باید بخشی از راه حل مسائل منطقه باشد و نباید این کشور را به عنوان گناهکار اصلی تمامی مسائلی که در منطقه رخ می دهد قلمداد کرد. بیش از 10 سال است که ما بر این مسئله تاکید داریم که تمامی کشورهای منطقه خلیج فارس -چه کشورهای عربی و چه جمهوری اسلامی ایران- باید با حمایت اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی به تقویت اعتماد و شفافیت بپردازند.
وزیر امور خارجه روسیه افزود تلاش برای نشان دادن ایران به عنوان گناهکار اصلی در منطقه -خواه در سوریه، خواه در سرزمین های فلسطین، خواه در یمن یا کشورهای همسایه- منجر به درگیری و افزایش تنش و نزاع می شود. من مطمئن هستم که باید ایران در گفتگوها مشارکت داشته باشد.
سرگئی لاوروف در گفتگو با نمایندگان رسانه های آمریکای لاتین ، درباره اهمیت حضور رسانه های روس در کوبا گفت : تصور نمی کنم کوبا یک دولت بسته باشد زیرا از قدیم و تا پیش از اعمال تحریم های غیرقانونی علیه کوبا، شمار زیادی از اروپایی ها، کانادایی ها و آمریکایی ها برای گذراندن تعطیلات به کوبا سفر می کردند. در خصوص فرایندی که در کوبا در جریان است باید بگویم که ما معتقدیم اینها اصلاحات مهمی است که صورت می گیرد. قانون اساسی جدید اصلاحات بزرگی را در اقتصاد رقم زده و باعث توسعه بخش خصوصی می شود و اینترنت پدیدار شده است و تا آنجا که من می دانم شبکه آر تی در هاوانا نمایندگی دارد هرچند که ممکن است پخش روزانه نداشته باشد اما در هفته یک روز اخبار و فیلم های مستند پخش می کند و شبکه آر تی باید هماهنگی های لازم با دوستان کوبایی ما را به عمل آورد.
وی تصریح کرد من معتقدم اگر امکان دستیابی به اطلاعات حقیقی هرچه بیشتر فراهم شود فهم ملت از تحولات جهان بهتر و بیشتر خواهد بود. در واقع اقدام آمریکا به تحریم کوبا کاملاً مردود است. تقریباً شش دهه است که این تحریم ها و مجازات ها وجود داشته است. آمریکا با این تحریم ها حقوق بین الملل را نقض می کند. آمریکا قوانین خود را بر سراسر دنیا تحمیل می کند و معتقدم این سیاست چشم انداز روشنی ندارد زیرا اغلب کشورهای جهان یعنی بیش از 190 کشور جهان با این عملکرد آمریکا و تحریم هایی که آمریکا علیه کوبا اعمال کرده است مخالفند. از این رو هیچ چشم اندازی برای چنین سیاست هایی نمی بینیم. مطمئنم که آمریکا می داند این شیوه به بن بست خواهد رسید. در دنیا کسی نیست که از سیاست کنونی آمریکا حمایت کند.
لاوروف در خصوص پناهندگی نیم میلیون شهروند ونزوئلایی به اکوادور گفت: ما می دانیم که شمار زیادی از شهروندان ونزوئلا به اکوادور و کشورهای همسایه مهاجرت کرده اند. ما گفتگو درباره اوضاع ونزوئلا را رها نکرده ایم و با همه نمایندگان دولت و مخالفان ونزوئلا درحال گفتگو هستیم. ما با نمایندگان خوان گوایدو نیز گفتگو می کنیم و برای او توضیح دادیم که بکارگیری فرایند تحریک آمیز و فشار و تهدید از سوی آمریکا برای تغییر اوضاع در ونزوئلا قابل قبول نیست.
در خصوص وضعیت ونزوئلا معتقدم که وضع رو به بهبود است زیرا در آغاز طرح هایی ارائه شد از جمله طرح گروه تماس بین المللی که اتحادیه اروپا آن را تبلیغ می کرد و این گروه بر اساس اجرای انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام شکل گرفته بود. همچنین ساز و کار مونته ویدئو نیز مشوق گفتگوی بدون پیش شرط میان دولت و مخالفان بود. این موضع چشم انداز روشنی دارد و با حقوق بین الملل هماهنگ است. هم اکنون بعد از آنکه برخی تلاش های مداخله گرانه برای ایجاد انقلاب های رنگین در ونزوئلا شکست خورد اوضاع در ونزوئلا تغییر کرده است و به سمت دستیابی به راه حل های توافقی میان دولت و مخالفان پیش می رود. ما سخنانی مثبت از نیکلاس مادورو و مخالفان در خصوص روند مذاکرات و احتمال دستیابی به توافقی که به سود ملت ونزوئلا باشد شنیدیم.
در خصوص گروه بریکس باید گفت که رئیس جمهور برزیل تأکید کرده است که به شیوه سابق یعنی مشارکت در گروه بریکس ادامه می دهد. چند روز دیگر نیز جلسه ای میان اعضای بریکس برگزار خواهد شد و در ریودوژانیرو گرد هم خواهیم آمد. من هیچ تردیدی ندارم که برزیل به مواضع پیشین خود در خصوص توسعه بریکس پایبند خواهد بود تا از این طریق واقعیت های جهان چند قطبی را بازتاب دهد. ما نه تنها در چارچوب بریکس شاهد این واقعیت ها هستیم بلکه در گروه بیست نیز این واقعیت ها مشهود است. گروه بیست نقشی محوری در حل مسائل مالی و اقتصادی جهان دارد و غرب به تنهایی و بدون بریکس نمی تواند مسائل جهانی و بین المللی اقتصاد را حل کند.
آمریکایی ها تلاش کرده اند تحریم های یکجانبه خود را بر کشورها تحمیل کنند تا از این طریق به سودهای لحظه ای دست پیدا کنند اما این فرایند نمی تواند در طولانی مدت ادامه پیدا کند و نهایتاً آنها با این تحریم های یکجانبه به منافع خود لطمه وارد می کنند زیرا اعتماد به دلار ضربه می خورد و ما شاهد آن هستیم که آمریکا با استفاده از دلار به دنبال آن است که به امتیازاتی نادرست دست پیدا کند و اینگونه اقدامات به منافع آمریکا لطمه وارد می کند.
ما در جهان معاصر شاهد تحول و توسعه اقتصادهای جدیدی هستیم و این امر را در چین و هند می توان مشاهد کرد و این دو کشور به لحاظ اقتصادی فعالانه در حال توسعه و پیشرفت هستند و مراکز نفوذ مالی و اقتصادی هستند و با این توسعه اقتصادی ، نفوذ سیاسی هم می آید و نمی توان به این واقعیت توجه نداشت. ممکن است با تحریم های یکجانبه و با بکارگیری هشدارهای شدید و استفاده از قوانین داخلی آمریکا در سراسر جهان به مدت یک یا دو سال سودی را به دست آورد اما به لحاظ چشم انداز چنین سیاستی باید گفت که آمریکا بالاخره مجبور خواهد شد اعتراف کند توسعه اقتصادی جهان راه حل های توافقی و پایبندی به تمامی قواعد را می طلبد و من مطمئن هستم که گروه بریکس و گروه بیست برای تثبت این پدیده تاریخی می کوشد و ما در جهت صحیح تاریخ قرار داریم.
در خصوص روابط روسیه با گرجستان باید بگویم که ما هیچگاه سعی نکرده ایم به این روابط لطمه وارد کنیم اما گرجستان در دوران ریاست جمهوری ساکاشویلی روابط دیپلماتیک خود را با ما قطع کرد و کوشید که روابط اقتصادی خود را با ما کاهش دهد اما اکنون روابط اقتصادی میان گرجستان و روسیه از سر گرفته شده است.
لاوروف افزود آمریکا کشور خاصی است و قصد دارد بر جهان سلطه پیدا کند. اگر آمریکا سیاست روابط برابر و مبتنی بر احترام متقابل با چین، روسیه، اتحادیه اروپا و دیگر کشورها در پیش می گرفت مسائل کشورها با امنیت و عدالت بیشتری حل و فصل می شد. با این حال ما به گفتگوی خود با واشنگتن ادامه می دهیم و مواضع خود را در قبال تحولات جهانی برای آن ها شرح می دهیم. دیدار اخیر پوتین و ترامپ در اوزاکا ژاپن نشان داد که رئیس جمهور آمریکا به دنبال ایجاد راه حل های توافقی است و ما منتظریم ببینیم در آینده چگونه این راه حل های توافقی را به اجرا می گذارد.
لاوروف در خصوص رابطه با کوبا گفت: من همیشه با خرسندی تمام به کوبا سفر می کنم و این بار مطمئن هستم که ما مذاکرات مفیدی با سران کوبا خواهیم داشت و درباره طیف گسترده ای از روابط اقتصادی، فرهنگی و انسانی گفتگو خواهیم کرد و درمورد سیاست خارجی هماهنگی های لازم را به عمل خواهیم آورد.
لاوروف در پایان خاطرنشان کرد : همه کشورهای آمریکای لاتین با اقدام واشنگتن در بکارگیری نیروی نظامی در آمریکای لاتین مخالفند.