توضیحات چاووش اوغلو درباره سامانه اس 400 و اف 35
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از کانال تلویزیونی سی ان ان ترک و ان تی وی ترکیه، مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه گفت: رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه با دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به تماس و گفتگوی نزدیک ادامه می دهد. ترامپ نمی خواهد ترکیه را از دست بدهد. صداهای متفاوتی از درون هیئت حاکمه آمریکا درباره سامانه موشکی اس 400 و هواپیمای اف 35 بگوش می رسد.
وزیر امور خارجه ترکیه در این مصاحبه گفت: آمریکا مدعی است نمی توان اس 400 را با اف 35 در کنار هم قرارداد و بکار گرفت. اما نظر ترکیه برخلاف دیدگاه آمریکاست. دونالد ترامپ نمی خواهد ترکیه را تحریم کند. ترکیه از آمریکا درخواست کرده بود سامانه موشکی پاتریوت و سایر سیستم های دفاعی را به این کشور صادر کند. اما آمریکا به بهانه های مختلف درخواستهای ترکیه را رد کرد. ترکیه هم از روسیه اس 400 خریداری کرد. ترامپ می داند ترکیه به سامانه پدافند موشکی و هوایی نیاز دارد.
چاووش اوغلو درباره اجرای قانون کاتسا CAATSA و تحریمهای مربوط گفت: در حال حاضر درباره اجرای قانون کاتسا اقدامات ملموس و روشنی انجام نشده است. ترامپ از صلاحیت تعلیق (شش ماهه) یا خودداری از اجرای آن برخوردار است. ترکیه نیز از آمریکا همین انتظار را دارد. فعلا اوضاع، نامعلوم و مبهم است. اما واقعیت آن است که ترکیه، سامانه اس 400 روسیه را تحویل گرفته است. به پمپئو، وزیر امور خارج آمریکا گفتم که از دیدگاه ترامپ درباره مسئله ترکیه حمایت کند. اس 400 سامانه دفاعی است و مداوم فعال نخواهد بود. اس 400 سامانه تهاجمی برای حمله به سامانه های دفاعی کشورهای دیگر هم نیست. سامانه پدافند موشکی برای حفظ صلح در منطقه خریداری شده است. سامانه اس 400 بسیار پیشرفته تر از سامانه موشکی پاتریوت ساخت آمریکاست و در اوایل سال 2020 در ترکیه راه اندازی خواهد شد.
چاووش اوغلو درباره خودداری آمریکا از تحویل هواپیماهای اف 35 هم گفت: هنوز درباره اخراج ترکیه از طرح تولید اف 35 اقدامی انجام نشده است. سایر شرکاء و سرمایه گذاران طرح تولید هواپیمای تهاجمی اف 35 (شرکای طرح: آمریکا، انگلیس، کانادا، استرالیا، ایتالیا، هلند، نروژ، دانمارک و ترکیه) مخالف اخراج ترکیه از طرح تولید اف 35 هستند.
اما اگر اف 35 به ترکیه تحویل داده نشود، ترکیه تا زمانی که هواپیمای ساخت داخل و بومی خود را تولید نکرده است از کشورهای دیگر از جمله روسیه و چین، هواپیمای جنگی خریداری خواهد کرد. ترکیه، سرمایه گذاری قابل توجهی برای تولید هواپیماهای جنگی انجام داده است و در حال حاضر 70 درصد نیازهای نظامی و دفاعی خود را تولید می کند.
ترکیه، هلی کوپتر تهاجمی آتاک Atak محصول مشترک ایتالیا و ترکیه (T-129, AgustaWestland ) و تانک آلتای Altay را تولید و صادر می کند. ترکیه اف 16 و سایر هواپیماهای نظامی و جنگی را دراختیار دارد. اما در عین حال این کشور به فناوری های جدید نظامی و دفاعی هم نیاز دارد. هواپیماهای اف 35 محصول فناوری جدیدند. بدین سبب ترکیه در طرح تولید و سرمایه گذاری، شرکت کرد و تاکنون یک میلیارد و 400 میلیون دلار برای طرح تولید آن سرمایه گذاری کرده است. ترکیه یکی از شرکای طرح تولید هواپیمای اف 35 است و بنابراین باید این نوع هواپیما را تحویل بگیرد. ترامپ گفته است به علت آنکه آمریکا از فروش سامانه موشکی پاتریوت به ترکیه خودداری کرد، ترکیه ناچار شد سامانه اس 400 را خریداری کند. اگر اکنون اف 35 را به ترکیه تحویل ندهند ترکیه از کشورهای دیگر، هواپیما خریداری خواهد کرد و در آن صورت آمریکا حق ندارد سخن بگوید.
چاووش اوغلو درباره پایگاه هوایی اینجیرلیک در آدانا و پایگاه راداری سپر دفاع موشکی ناتو در ”کوره جیک“ استان مالاتیا هم گفت: این دو پایگاه به فعالیت خود ادامه می دهند. اگر آمریکا با تکیه به قانون کاتسا ترکیه را تحریم کند و سیاست خصمانه ای را علیه ما در پیش بگیرد، ترکیه بناچار مقابله به مثل خواهد کرد.
وزیر امور خارجه ترکیه درباره روابط ترکیه و ناتو گفت: اخراج ترکیه از ناتو ممکن نیست. از نظر من ادعای تغییر محور (رویگردانی از غرب و رویکرد به شرق) مضحک و خنده دار است. آیا ترکیه می خواهد 50 سال دیگر در آستانه در ورود به اتحادیه اروپا منتظر بماند؟ چنین چیزی امکان ندارد. ما کشوری نیستیم که منتظر اجازه ورود باشیم. بنابراین ترکیه در سیاست خارجی، گشایش جدیدی را آغاز خواهد کرد. چاووش اوغلو درباره عملیات اکتشافی و حفاری کشتیهای ترکیه در مدیترانه شرقی نیز گفت: در یونان، دولت جدیدی تشکیل شده و اردوغان با نخست وزیر یونان، مذاکرات مفید و سازنده ای داشته است. ترکیه، خواهان حل اختلافات با یونان از طریق مذاکرات است. در قبرس جنوبی و یونان، فشارهای داخلی ادامه دارد. ما به قبرس و سایر کشورهای مرتبط با قبرس پیشنهاد دادیم که ترکیه آماده همکاری برای انتقال گاز طبیعی و نفت استخراجی از مدیترانه شرقی است. اما پیش شرط این نوع همکاری، تامین و حفظ حقوق جمهوری ترک قبرس شمالی است. سهم طرفین از منابع انرژی باید تامین و تضمین شود. اتحادیه اروپا تنها برای خشنودی قبرس جنوبی یونانی نشین و یونان، تصمیماتی را اتخاذ و اجرا می کند. ترکیه برای مقابله با آنها و حفظ حقوق خود، چهار فروند کشتی را به منطقه مدیترانه شرقی اعزام کرده است.