پخش زنده
امروز: -
مجلس شورای اسلامی امروز با تصویب کلیات طرحی، بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی را به حذف سود و جریمه مضاعف وام گیرندگان ملزم کرد.
با تصویب جزئیات و نهایی این طرح، تسهیلات جدید و ویژهای برای کمک به حمایت از تولید ملی و تسهیل تسویه بدهی غیر جاری دریافت کنندگان تسهیلات ریالی از بانکها و موسسات اعتباری غیر بانکی در نظرگرفته میشود.
تسهیلاتی که باعث میشود قفل ایجاد شده ناشی ازناتوانی در پرداخت تسهیلات بانکی که گاه با افزایش سود به معضل بزرگی در عرصه تولید ایجاد میشود باز شود.
به گفته برخی کارشناسان حوزه مالی وپولی کشور، در سالهای اخیربانکها و موسسات مالی، ۲۶۰ هزار میلیارد تومان سود به سپرده گذاران پرداخت کرده اند که تنها ۶۰ هزار میلیارد تومان به بانکها پرداخت شده و این در حالی است که باید از ازای دریافت وام، فعالیت تولیدی انجام میشد و سود به بانکها باز میگشت.
تعدادی از نمایندگان موافق کلیات این طرح، تصویب ان را نوعی رفع جنگ با خدا دانستند و معتقد بودند اجرای این طرح میتواند از تزریق روزانه هزار میلیارد تومان به نقدینگی کشور جلوگیری کند.
موافقان بر این باورند، اجرای این طرح باعث پیشگیری از ادامه تعطیلی واحدهای تولیدی میشود.
برخی نیز تصویب این طرح را یکی از درخشانترین اقدامات مجلس در حوزه بانکها دانستند و معتقدند قانونی شدن این مصوبه از ورشکستگی بانکها جلوگیری میکند و اصل ازادی قرار دادها را درپی خواهد داشت.
در این حال این طرح مخالفانی نیز داشت.
مخالفین معتقد بودند در صورت اجرایی شدن این طرح، تسهیلات گیرندگان بانکها تشویق میشوند تا به موقع اقساط خود را پرداخت نکنند.
تعدادی دیگر از مخالفان بر این باور بودند اجرای این طرح برخی تسهیلات گیرندگان را مستثنی قرار میدهد و پرداختها را محدود به سقف مالی مشخصی خواهد کرد.
در این زمینه نظر رئیس کمیته پولی و بانکی کمیسیون اقتصادی مجلس را جویا شدیم حجه الاسلام حسین حسین زاده بحرینی از طراحان اصلی این طرح معتقد است: انباشت سود مرکب از گذشته تا کنون بعنوان یک مشکل در حوزه بانکی برای مردم تبدیل شده است که در پی آن بدهیهای سنگینی ایجاد، ترازنامه بانکها قفل و داراییهای موهوم ثبت و دائم فربهتر میشود.
به گفته این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، وقتی بانکی به یک فرد تسهیلات میدهد به عنوان دارایی ثبت میشود و زمانی که دارایی یا تسهیلات پرداخت نشود، بانک روی آن جریمه اضافی قرار میدهد و این دارایی که مشخص نیست پرداخت میشود یا خیر، روز به روز بزرگتر میشود که به آن دارایی موهوم گفته میشود.
به گفته وی برخی بانکها علاوه بر دریافت سود و جریمه، دوباره روی سود و جریمه، سود و جریمه وضع کرده اند که در نتیجه بدهی بدهکاران بصورت تصاعدی رشد کرده است.
رییس کمیته پولی و بانکی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه طرح الزام بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی به حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی تسهیلات گیرندگان داراییهای منجمد بانکها را آزاد میکند، تصریح کرد: به بانکها این فرصت داده میشود که از این پس با دست بازتر به واحدهای تولیدی و نیازمندان تسهیلات ارائه دهند.
رحیم زارع سخنگوی کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی نیز گفت: مجلس به کلیات طرحی رای داد که هم مشکل بانکها و هم مشکلات تسهیلات گیرندگان را حل میکند.
به گفته وی در سالیان گذشته سود مضاعف بصورت ناخواسته بعنوان یک اهرم توقف در امر تولید عمل میکرد و از سویی بسیاری از تولیدکنندگان را مشغول پرداخت گرفتاریهای مربوط به پرداخت جریمه و سودهای ناشی از این جرائم و از سوی دیگر بانکها را درگیر چگونگی دریافت مطالباتشان کرده بود.
بر اساس مصوبه شورای فقهی اخذ سود مرکب ممنوع است.
پیش از این نیز اخذ این سود ممنوع بود که به دلیل بیدقتی و عدم نظارت کافی سود مرکب اخذ میشد.
در مصوبه شورای فقهی سازوکار تمدید یا امهال قراردادها مشخص شده است به گونهای که متضمن محاسبه سود نباشد.
مجلس شورای اسلامی در چهاردهم اذر سال گذشته نیز در قالب طرحی بانک مرکزی را موظف کرده بود به اجرای طرح بخشودگی سود تسهیلات زیر ۱۰۰ میلیون تومان در سال ۹۸ اقدام کند.
به هر حال پس از بررسی نهایی جزئیات این طرح که در جلسه علنی فردا سه شنبه صورت خواهد گرفت باید منتظر بود و دید که نظر نهایی برای این مصوبه چیست، مصوبهای که با قانونی شدن ان ۱۵ میلیون پرونده مربوطه، تعین تکلیف خواهد شد.